Atunci când foloseşti tot ce găseşti mai ieftin şi prost pe piaţă şi combini asta cu o manoperă de toată jena, cu improvizaţii la tot pasul, nu poate ieşi altceva decât o mare bătaie de joc. Piaţa Primăriei ne arată, zi de zi, o lucrare îndoielnică, nefuncţională, executată în batjocură, într-o continuă degradare prematură şi nepermisă, lucrare care a costat tot atât cât ar fi costat o execuţie corectă, durabilă şi de calitate.
Fostul primar Liviu Ţâroiu a semnat, pe 14 iunie 2018, contractul pentru amenajarea Pieţei Primăriei cu firmele soţilor Răuţoiu, Group Concif şi Ratelen Construct, la preţul cu care acestea cu câştigat licitaţia, 6.412.000 lei. În bugetul anului 2020, când Liviu Ţâroiu a pierdut alegerile, investiţia Pieţei Primăriei figura cu o cheltuială totală de 7.540.870 lei. La care se adaugă – să nu uităm – costul pietrei din „Kretzulescu”, de aproximativ 1 milion de euro, valoarea cu care liberalul Bogdan David îi scotea ochii lui Ţâroiu, mimând opoziţia în Consiliul Local.
Aşadar, familia Răuţoiu a câştigat lucrarea cu 6,4 milioane de lei, preţ majorat la 7,5 milioane de lei, în condiţiile în care cele două toalete au „zburat” din proiect, iar fântâna arteziană propusă prin DALI a fost înlocuită cu flecuşteţ. Şi în condiţiile în care bordura şi o parte din compozitul folosite în Piaţa Primăriei erau din stocul cumpărat de la ţeparii din Alba Iulia, care au făcut parcurile vraişte, după care au abandonat proiectul „Kretzulescu” la un stadiu de nici 25%.
- Într-o lume normală, constructorul ar fi fost tras la răspundere
Este absolut inadmisibil ca un aşa-zis constructor să nu fie tras la răspundere, să nu aibă decenţa și minimul de bun simţ de a-şi remedia gafele, atâta vreme cât această lucrare este încă în garanţie, dar, mai ales, faptul că reprezintă un exemplu de portofoliu pentru potenţiale viitoare contracte, fie locale sau din alte zone, iar oricine ar dori să vadă modul acestuia de execuţie şi produsul finit ar fugi de un asemenea executant fără să privească înapoi.
Ştim cu toţii că lucrarea existentă predată nu are nicio legătură de calitate şi execuție cu lucrarea şi cerinţele din proiect şi că este doar un praf în ochi, pentru care prin alte părţi se face puşcărie. Nu poţi, moral vorbind, să-ti baţi joc de o întreagă comunitate, ba chiar de comunitatea din care faci parte şi să le oferi o asemenea ruşine încontinuu, aşteptându-te apoi să fii apreciat, căutat sau felicitat.
Într-o ţară civilizată, înainte de toate, un asemenea executant mediocru nu ar fi primit lucrări de domeniu public. Dar dacă prin absurd ar fi primit şi ar fi oferit la final o asemenea mizerie, acesta ar fi fost trimis în judecată pentru mai multe capete de acuzare, iar, în plus, ar fi fost introdus într-o listă online de firme păguboase, unde primeşte diferite interdicţii, listă vizibilă oricărui UAT potenţial interesat de colaborare. Este vorba de o listă asemănătoare rău-platnicilor, care, odată introduşi, nu mai pot obţine niciun fel de credite, împrumuturi, abonamente, închirieri şi orice altceva are de-a face cu responsabilizarea acestora.
- Jumătate din pavaj este desprins, dezlipit ori crăpat, fântâna montată prost, iar ţâşnitorile în cascadă de la „blocul rechinilor” în aceeaşi notă de ieftin şi prost
Revenind la Piaţa Primăriei, doar una dintre celelalte anexe executate la fel de prost, nu doar că aceasta este complet nefuncţională, dar se dezintegrează în fiecare zi. Fântânile centrale nu sunt altceva decât nişte bani îngropaţi sub pavaj, pavaj care, în proporţie de 40-50%, este desprins, dezlipit ori crăpat.
Tot ansamblul ţâşnitorilor este executat prost încă din faza incipientă, de la aşezarea acestuia în pantă, nefiind capabili să toarne o temelie perfect orizontală, care să permită scurgerea apei pe toate cele patru laturi ale rigolelor montate, pentru a putea face posibilă recircularea acesteia şi a nu inunda carosabilul pe partea singurei rigole care captează apa. Apoi instalaţiile folosite nu sunt nici pe departe făcute să fie durabile, reparabile ori reglabile, pentru că sunt cele mai ieftine chinezisme găsite pe piaţă, probabil, acestea având destinaţie de uz casnic.
Mergând către celelalte ţâşnitori în cascadă de la „blocul rechinilor”, sunt la fel de defectuoase, făcute din ţevi şi coturi de PVC pentru uz casnic sanitar (la baie), rupte, sparte şi nefuncţionale, dar şi acolo pavajul fiind desprins, spart ori montat cu nişte improvizaţii de genul unor L-uri metalice pentru montat etajere pe pereţi.
Evident, sunt şi multe altele la fel de mediocru lucrate, care nu-şi au rostul să le mai enumerăm aici. Această lucrare era menită să dăinuie cel puțin 30-40 de ani fără intervenţii majore şi, pornind de aici, fiecare element folosit, trebuia ales după durabilitate şi funcţionalitate.
În primăvara anului 2021, când Primăria a preluat decepţionanta amenajare realizată de Group Concif şi Ratelen Construct (începută, atenţie!, în septembrie 2018), nu s-a făcut proba fântânilor arteziene şi a sistemelor de irigaţii din zonele limitrofe Primăriei, fiind încă temperatură de iarnă. Investiţia, care beneficiază de o perioadă de garanţie de cinci ani, mai poate fi pusă la punct, pe cheltuiala executantului, responsabil de degradarea severă a Pieţei Primăriei, până în primăvara anului viitor. Lucru greu de crezut că se va întâmpla, dată fiind amploarea reparaţiilor, echivalente cu luatul de la capăt. Punem la socoteală şi comportamentul nepermis al acestor constructori în relaţia cu Primăria şi comunitatea locală.
Începând cu pavajul compozit imitaţie de granit, adezivi ieftini de interior neaderenţi la acest compozit, instalaţii mediocre pentru udat grădina sau folosite cel mult pentru o arteziană artizanală din curtea casei, combinând cu manoperă extrem de slabă, cu punerea acestora în practică pe modelul „Dorel”, fără experienţă, fără documentare, nu poţi avea alt rezultat decât cel de care ne „bucurăm” cu toţii că e… că dacă nu era… era mai bine, poate altcineva cu capul pe umeri ar fi avut şansa să facă o intervenţie centrală cu adevărat remarcabilă, în urma căreia să fie ţinut minte pe viitor… ceea ce nu e cazul aici, unde artizanul în cauză nu e cu nimic mai presus calitativ decât orice lucrător de la ADP, care astupă trei gropi cu o roabă de bitum și-o lopată…
În numele comunităţii muscelene: Să vă fie ruşine!