37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

După desemnarea dirigintelui de şantier, CNI dă ordinul de începere a construcţiei noii pieţe. Formalitatea este estimată să dureze cel mult o lună

În cel mult o lună, potrivit previziunii  primăriţei Elena Lasconi, constructorul din Roman, câştigătorul licitaţiei pentru construirea halei pieţei, îşi va putea instala şantierul pe amplasamentul eliberat de vechea construcţie. Am relatat într-o ediţie anterioară că pauza din prezent, care le-a dat frământări comercianţilor că se repetă în cazul pieţei povestea blocajului de la bulevard, ţine exclusiv de relaţia contractuală dintre Compania Naţională de Investiţii şi executantul lucrării. După obţinerea contractului în urma procedurii de achiziţie organizată de C.N.I., partenerul finanţatorului a avut ca sarcină realizarea proiectului tehnic. Compania Naţională de Investiţii a scos la licitaţie „pachetul” complet de servicii, pe care şi l-a asumat o asociere de trei firme, conduse de Inside Construction SRL, din Roman – Neamţ. Aceasta a participat la procedura C.N.I., finalizată pe 26 ianuarie 2023, împreună cu ofertanţii Ilvea Building SRL, din Altamura – Italia, şi Consulting Grup Expert SRL, din Moineşti – Bacău, şi cinci subcontractanţi, patru din Bacău şi unul din Neamţ. Analiza proiectului tehnic predat Companiei Naţionale de Investiţii de către partenerul de contract a dus la această stagnare, care a stârnit îngrijorări că s-a demolat piaţa şi că nu se mai face alta în loc.

  • Constructorul pieţei a încercat să obţină o creştere cu 40% peste preţul contractului, dar nu i s-a acceptat decât maximul legal de 10%

La conferinţa de presă susţinută de primăriţa Elena Lasconi, joi, 4 iulie 2024, a explicat motivul pentru care nu vedem utilajele duduind pe şantierul noii pieţe. C.N.I. şi constructorul au trebuit să clarifice chestiunea costurilor reieşite din proiectul tehnic, care erau cu 40% mai mari decât valoarea pentru care s-a semnat contractul. Trecerea timpului, în care au intervenit scumpiri, de la data semnării contractului, 26 ianuarie 2023, şi-a spus cuvântul. Numai că legea nu permite decât o majorare maximă cu 10% peste preţul convenit de părţi. Vă amintim că valoarea cu care a fost adjudecat contractul s-a cifrat la 15.171.942,63 lei, la o diferenţă de 1.386.137,87 lei faţă de valoarea estimată. Valoare la care executantul s-a angajat să construiască piaţa în urmă cu un an şi jumătate.

Prin urmare, socotelile au fost refăcute şi reaşezate pe acest plafon maxim de 10%. Miercuri, 3 iulie 2024, primăriţa Elena Lasconi a avut o întâlnire cu reprezentantul constructorului Pieţei Centrale şi autorul proiectului tehnic. „Vreau să subliniez un lucru foarte important. N-am făcut noi această achiziţie. Am derulat acest proiect prin Compania Naţională de Investiţii şi ei au făcut achiziţia pentru proiectare şi execuţie. Noi am obţinut banii de la Ministerul Dezvoltării şi am întocmit D.A.L.I. – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie. După ce au făcut achiziţia, au avut la dispoziţie câteva luni pentru proiectare. În momentul în care a ajuns proiectul la Compania Naţională de Investiţii – eu am ţinut permanent legătura cu Compania Naţională de Investiţii -, ieşise o valoare mai mare cu 40% faţă de valoarea iniţială. Ceea ce ar fi însemnat să reluăm întreaga procedură, adică tot ce am făcut în doi ani şi jumătate.”, a relatat Elena Lasconi despre impasul intervenit între părţi, independent de Primăria Câmpulung. Primăria Câmpulung a avut ca sarcină să elibereze terenul de hala veche şi să predea amplasamentul numai bun de ridicat altă piaţă pe el.

Adaosul de 40% aplicat de constructor preţului cu care a câştigat licitaţia n-avea cum să convină finanţatorului, nefiind, în primul rând, legal. „Parcă este ca un blestem. Ca să fie legal, maximul posibil pe care putea să-l depăşească proiectul era de 10%. Proiectantului i s-a comunicat să se încadreze în cei 10%, cu care, conform legii, poţi să depăşeşti valoarea contractului. Cei de la Compania Naţională de Investiţii au reuşit să facă asta. Din informaţiile mele, urmează un aviz de la Ministrul Dezvoltării, cel târziu luni sau marţi, după care se face achiziţia de dirigenţie de şantier. În momentul în care ai dirigintele de şantier, poţi să te apuci de lucru. În acel moment, se poate da ordinul de construire a pieţei. Eu preconizez că mai mult de o lună n-ar trebui să dureze. Sunt lucruri care nu ţin de noi, pe care nu le putem controla 100%. Dar cert este că există o achiziţie, există un proiectant, există un constructor.”, a mai spus şefa Executivului.

La rândul ei, administraţia locală îşi va îndeplini obligaţiile privitoare la reabilitarea clădirii care a fost lipită de piaţă, rămasă în „picioare”, deoarece proiectul derulat de C.N.I. n-a inclus-o. „În perioada imediat următoare, avem de făcut proiectare şi execuţie pentru consolidarea clădirii existente. Construcţia nouă a pieţei se va lega de această clădire.”, a mai spus Elena Lasconi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!