Elevii claselor a XII-a au participat, luni, 1 iulie 2024, la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, Limba şi Literatura Română. Candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele propuse, împărţite în trei secţiuni. Temele au fost identice atât la profilul uman, cât şi la cel real, singura diferenţă fiind la Subiectul III, un subiect complex din cadrul examenului. La Câmpulung, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi Liceul Tehnologic Auto sunt centrele unde absolvenţii de liceu susţin Bacalaureatul. La proba de Limba şi Literatura Română, un elev a fost eliminat din sala de examen a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, după ce a fost surprins că a pătruns cu telefonul mobil. Drept consecinţă, acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
- Ce subiecte le-au picat în 2024 absolvenţilor de liceu
Subiectul I a inclus două părţi, respectiv A şi B, fiecare evaluând diferite competenţe ale elevilor. Partea A a constat în analiza unui fragment din „O vizită la Tudor Arghezi” (volumul „Amintiri şi portrete”) de Gabriel Dimisianu. Elevii au avut de răspuns la cinci cerinţe specifice, legate de înţelegerea textului şi interpretarea acestuia.
La primul exerciţiu, candidaţii au avut de indicat sensul din text al secvenţei „pe neaşteptate” şi al cuvântului „împrejurare”.
La al doilea exerciţiu, aceştia au avut de numit revista la care lucrează Adriana Fianu, utilizând informaţiile din textul dat.
La al treilea exerciţiu, absolvenţii de liceu au avut de precizat modul în care Gabriel Dimisianu îşi propune să se comporte în timpul vizitei la Tudor Arghezi, justificând răspunsul cu o secvenţă semnificativă din textul dat.
La al patrulea exerciţiu, aceştia au avut de explicat motivul pentru care Gabriel Dimisianu este surprins când Tudor Arghezi intră în cameră, iar la ultimul subiect, elevii au avut de prezentat, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui Gabriel Dimisianu, pe baza informaţiilor din text.
La subiectul al II-lea, candidaţilor li s-a cerut să analizeze un fragment din piesa de teatru „Omul cu mârţoaga”, de George Ciprian. Aceştia trebuiau să prezinte rolul notaţiilor autorului, demonstrând înţelegerea textului dramatic şi a elementelor specifice acestuia.
Subiectul al III-lea, unul complex şi amplu, a variat în funcţie de profil. Astfel, pentru profilurile real, tehnologic şi vocaţional, elevii au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Pentru profilurile uman şi pedagogic, cerinţa a fost de a elabora caracterizarea unui personaj din aceeaşi nuvelă, „Moara cu Noroc” de Ioan Slavici.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat continuă în această săptămână. Marţi, 2 iulie, va fi susţinută proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), joi, 4 iulie, va fi proba la alegere a profilului, iar vineri, 5 iulie, proba de Limba şi Literatura Maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe data de 8 iulie 2024, iar în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00-18.00, candidaţii nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi publicate pe 12 iulie 2024, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei.
Robert Adrian ŞTEFAN