11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Muzeul Municipal Câmpulung a intrat în grevă japoneză

Conducerea Muzeului Municipal Câmpulung a decis să intre într-o formă de protest faţă de neonorarea unor promisiuni cu privire la salariul acordat muzeografilor, în comparaţie cu cei care desfăşoară astfel de activităţi în cadrul muzeelor din structura Ministerului Învăţământului

Nemulţumirile muzeografilor au început în luna decembrie a anului 2023, odată cu adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 128 din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară. Prin această Ordonanţă au fost vizate muzeele din sistemul învăţământului, pentru care au fost acordate creşteri salariale în cuantum de 30% faţă de muzeele din sectorul care este administrat de Ministerul Culturii, ca ordonator de credite, şi administraţia locală.

„Am sesizat această discriminare la care suntem supuşi. Noi am solicitat repunerea în cadrul legislativ corespunzător al funcţiilor noastre, pentru că sunt funcţii şi responsabilităţi similare, dar salariile sunt diferite faţă de cei din sistemul de învăţământ. Noi nu am solicitat nimic care excede prevederile legale, noi am solicitat intrarea în legalitate şi aplicarea prevederilor Legii 153/2017, art. (6). Ni s-a promis că se va ajunge la o reparaţie a acestei situaţii. Au fost patru negocieri, două la Ministerul Culturii şi două la nivel de Secretariat General al Guvernului. Până la urmă s-a reuşit o promisiune de mărire salarială cu 20% în două etape. Nu s-a întâmplat această mărire, drept pentru care noi ne-am unit, toţi din sectorul de muzee şi biblioteci, să atragem atenţia decidenţilor că trebuie să fie o reparare legală a acestei situaţii, drept pentru care am început o grevă japoneză care va continua până la adoptarea altei forme de protest, în conformitate cu prevederile legii. Vom avea o grevă de avertisment de 1-2 ore, apoi o grevă generală, dar şi un protest de „Noaptea Muzeelor”, în Piaţa Universităţii, la care se vor alătura 1.000 de salariaţi din sectorul muzeal.”, a relatat muzeograful Celia Iacob, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Muzeul Municipal Câmpulung.

Din această cauză, conducerea Muzeului Câmpulung a luat hotărârea să intre în grevă japoneză, ceea ce presupune ca angajaţii instituţiei să nu mai asigure ghidaj la vizitare, până la soluţionarea cererilor. „Greva japoneză la Muzeul Municipal Câmpulung va consta în două puncte. Vom păstra programul de lucru, vom lăsa accesul la vizitare pentru toate secţiile Muzeului, personalul Muzeului Câmpulung va menţine starea de conservare şi integritatea patrimoniului pe toată această perioadă, va asigura accesul la vizitare, dar nu va mai face ghidaj, atât timp cât Muzeul Municipal Câmpulung vine în întâmpinarea vizitatorului prin intermediul codului QR, unde îşi poate face singur ghidajul ascultând pe telefonul propriu. Pentru grupurile de peste 15 persoane, unde se asigura ghidajul gratuit, sau la cerere, pe această perioadă, până la soluţionarea cererilor noastre, nu vom asigura ghidajul. Să sperăm ca vizitatorii Muzeului Municipal Câmpulung nu vor fi foarte afectaţi sau dacă sunt afectaţi să-şi contacteze senatorul sau deputatul din circumscripţia căruia îi aparţine!”, a declarat Alexandru Oprea, manger-ul Muzeului Municipal Câmpulung.

R.A.Ș.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!