3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Comuna Lereşti a obţinut statutul de „staţiune turistică de interes local”

Lereşti este o comună modernă, atractivă pentru oamenii din afara Muscelului, care nu numai că şi-au construit case de vacanţă, dar unii dintre ei au optat să se stabilească permanent aici, retrăgându-se de tumultul unei capitale poluate. Autorităţile locale din Lereşti au ţintit spre dobândirea statutului de „staţiune turistică de interes local”, de vreme ce localitatea se comportă ca una, pentru a beneficia de avantajele acordate într-o astfel de situaţie.

Pe 14 februarie 2023, administraţia publică a comunei a contractat serviciile Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Turism, pentru realizarea unui studiu de fundamentare în vederea atestării U.A.T. Lereşti ca „staţiune turistică de interes local”. Institutul bucureştean s-a ocupat de întocmirea documentaţiei necesare, conform Hotărârii de Guvern 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Comuna Lereşti a putut fi atestată numai după îndeplinirea unor criterii obligatorii (privind amplasarea în teritoriu, condiţiile de acces, dotări etc), precum şi a unui cumul de condiţii suplimentare. Pentru atestarea unei staţiuni turistice trebuie îndeplinite criteriile obligatorii şi 50% din punctajul maxim acordat pentru criteriile suplimentare, în cazul staţiunilor turistice de interes local.

Conform acestei reglementări, atestarea staţiunilor este condiţionată de mai mulţi factori, printre care: amplasarea acestora într-un cadru natural fără poluanţi; existenţa studiilor şi a documentelor care atestă prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat) din punct de vedere calitativ şi cantitativ; constituirea perimetrelor de protecţie ecologică, hidrogeologică şi sanitară a factorilor naturali de cură; drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie; transport în comun între staţiunea turistică şi gara sau autogara care o deserveşte; punct farmaceutic; amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadă; apă curentă, canalizare, energie electrică; terenuri de joacă pentru copii.
Staţiunile de interes local trebuie să dispună de minimum 100 de locuri în structurile de primire turistică.
Criteriile suplimentare de atestare a staţiunilor turistice vizează printre altele: spaţii comerciale pentru activităţi de prestări servicii (bancă, schimb valutar, agenţie de turism); săli de spectacole şi săli de conferinţe cu o capacitate totală de minimum 40% din numărul locurilor existente în staţiune (30 puncte); canalizare centralizată (50 puncte) etc.

Punctajul minim pentru atestarea staţiunilor de interes local este de 90 puncte. Atestarea staţiunilor turistice se face de către Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL), la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, şi se aprobă prin Hotărâre de Guvern.
În cadrul şedinţei de Guvern din data de 16 februarie 2024, a fost aprobată oficial atestarea localităţii Lerești ca „staţiune turistică de interes local”. Acest pas este unul destul de important pentru turism şi reprezintă o nouă promisiune către comunitatea lereşteană că autorităţile locale fac tot posibilul pentru a duce comuna lor în topul celor mai bune din ţară. Noua atestare vine şi cu o responsabilitate crescută privind protecţia mediului înconjurător şi respectarea normelor de convieţuire. Pe lângă acestea, atestarea comunei ca „staţiune turistică de interes local” reprezintă un avantaj pentru viitoarele fonduri pe care autoritățile locale doresc să le acceseze, acest atribut aducând puncte în plus la unele proiecte. Atestarea ca „staţiune de interes local” are un impact pozitiv prin creşterea circulaţiei turistice şi, totodată, a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. În Muscel, mai există comuna Albeștii de Muscel, atestată ca staţiune de interes local, şi Dâmbovicioara, ca fiind staţiune turistică de interes naţional. R.A. ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!