Bugetul local nu va fi pus la cheltuială pentru investiţiile derulate cu banii europeni, alocaţi în pandemie, la cele două spitale, întrucât firmele s-au încadrat cu finalul lucrărilor înaintea datei de 31 decembrie 2023. Este vorba despre intervenţiile prin care s-au pus la punct instalaţiile electrice la Spitalul Municipal şi la Spitalul TBC, s-au montat sisteme de detectare, semnalizare, alarmare la incendii, cu acoperire totală, şi de detectare, semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă. Iar la TBC a fost realizată şi reţeaua de oxigen – fluide medicale. A rămas de făcut recepţia investiţiilor şi ceea ce se va plăti din banii câmpulungenilor va fi taxa ISC. Nu va fi cazul să se consume rezerva aprobată pe 10 decembrie 2023, când, prevăzător, Executivul a cerut Consiliului Local să fie de acord cu o cheltuială de 2.646.076,99 lei acoperită din bugetul anului 2024, dacă investiţiile n-ar fi fost duse la sfârşit până la 31 decembrie 2023. Lucrările au fost încheiate, prin urmare, banii nu vor fi consumaţi.
Investiţii în instalaţii electrice, în reţea de oxigen şi sisteme inteligente de detecţie a incendiilor şi a depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă
Programele de finanţare alocate de Uniunea Europeană în pandemie au permis celor două spitale din Câmpulung să-şi pună la punct instalaţiile electrice, să-şi monteze sisteme inteligente de detecţie a incendiilor şi a depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, precum şi reţeaua de oxigen în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie.
P.O.I.M. a acordat Câmpulungului pentru a-şi pune în siguranţă cele două unităţi medicale suma de 15.411.364,96 lei, din care 15.364.560,13 lei, valoarea eligibilă. Titulatura investiţiei, „Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face faţă provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de Covid-19 la Spitalul Municipal Câmpulung şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung”, a cuprins mai multe categorii de lucrări.
- Una dintre acestea a reprezentat-o investiţia de reabilitare a instalaţiilor electrice la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung – Pavilioanele Stătescu, Drăghiceanu, Grant, pusă în operă de Asocierea de firme ALM Power Group SRL – VRD Proiect Invest SRL, prima din Craiova, a doua din Bucureşti, la o valoare de 2.377.099,73 lei, din care construcţii şi montaj 2.291.785,06 lei. Lucrarea a constat, în esenţă, în coloane şi tablouri electrice, instalaţii electrice de forţă şi protecţie, instalaţii electrice de legare la pământ şi paratrăsnet, instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţii Nurse Call Wireless.
- Şi Spitalul Câmpulung şi-a modernizat infrastructura electrică în pavilionul central, contractul fiind executat de aceeaşi asociere de firme, la o valoare totală de 8.574.190,80 lei, din care construcţii şi montaj 8.364.750,80 lei. Anul trecut, principala instituţie de sănătate publică a municipiului şi a zonei a rezolvat tot ce ţinea de instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţia de protecţie împotriva descărcărilor atmosferice, instalaţiile electrice de forţă şi automatizare, instalaţia de protecţie şi împământare, tablouri electrice, circuite electrice.
- Prin acelaşi program de finanţare, cele două spitale au beneficiat de o investiţie în sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare la incendii, cu acoperire totală, şi de detectare, semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen medical în atmosferă. De investiţia în valoare de 1.478.760 lei, derulată la pavilionul central şi la cele trei pavilioane ale Spitalului TBC, Stătescu, Drăghiceanu, Grant, s-a ocupat firma Break Sistems SRL, din Braşov.
- Proiectul a inclus şi execuţia reţelei de oxigen – fluide medicale la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, în cadrul unui contract încheiat cu o companie din Bucureşti, Hospital Technical Solutions, la valoarea de 620.347 lei. Magda BĂNCESCU