2.3 C
Campulung Muscel
11/12/2024

Primăria nu poate face nimic cu Parcul „Kretzulescu” până când nu reglează situaţia complicată a cadastrului cu CFR şi Apele Române

De la anul, Primăria va trebui să contureze un plan pentru Complexul „Kretzulescu”, odată ieşit de sub interdicţia de cinci ani de la actualizarea vechiului proiect. Termen în interiorul căruia Primăria era împiedicată să întocmească o documentaţie nouă, întrucât risca acuzaţii de dublă finanţare din partea Curţii de Conturi. Cei cinci ani, pe durata cărora autorităţile locale au fost legate de mâini, au trecut, prin urmare, trebuie făcut ceva. Parcul este amplasat în centrul Câmpulungului şi arată rău totul în interiorul lui. S-a distrus şi puţinul lucrat de constructorul ţepar de la Alba Iulia, cu care Primăria a rupt relaţia în primăvara anului 2015, când contractul a ajuns la termen, după doi ani în care a fost executat sub 25% din el. Practic, în „Kretzulescu”, investiţia trebuie luată de la început, de data aceasta, după un proiect serios, care să-l pună în valoare într-o manieră profesionistă, care să elimine relicvele stângace ale lucrării din 2013-2014. Lămpile de iluminat, cel puţin, trebuie scoase din peisajul Parcului „Kretzulescu” şi al Grădinii Publice, întrucât alterează sever imaginea oazelor verzi cu statut de monument istoric.

  • Indiferent că vă place sau nu să auziţi asta, pentru Parcul „Kretzulescu” este nevoie de un proiect nou  

„Anul viitor, ne ocupăm de acest lucru.”, a declarat Elena Lasconi la emisiunea Obiectiv Muscelean, difuzată de postul Clar TV. „Ne ocupăm”, în sensul de a concepe un proiect nou, nu de dragul de a cheltui alţi bani, dar cine şi-ar dori să-l mai folosească pe vechiul?! Şi cine şi-ar dori să colaboreze cu autoarea lui?! Varianta corectă este altă documentaţie, chit că implică nişte costuri, ca să fie eliminate problemele de proiectare, aşa cum au fost cele reclamate în urmă cu zece ani de angajaţii de la Grup Corint. Că au fost, că n-au fost… nu mai contează după atâta timp în care, de teama reclamaţiilor, Primăria a fost împiedicată până şi să cosească bălăriile înalte cât băile.

„Vrem să facem un nou proiect. Ştiţi foarte bine încurcătura care a fost, dar nu vreau să mai vorbesc despre asta. În momentul în care avem posibilitatea legală să facem un proiect nou, avem şi sprijin, am şi discutat cu arhitecţi, cu Institutul Naţional al Patrimoniului, ca să ne ajute. Pentru că trebuie să avem un proiect frumos, pe măsura locului.”, a punctat Elena Lasconi intenţia legată de „Kretzulescu”.

  • Elena Lasconi: „O parte din Parcul „Kretzulescu” apare în cadastrul CFR-ului”

Planurile sunt, însă, complicate de vecinătatea neclară cu Căile Ferate Române şi Apele Române. De pildă, Elena Lasconi intenţionează să includă în viitorul „film” al Primăriei legat de Parcul „Kretzulescu” şi clădirea de lângă linia ferată. Destinaţia ei în proiectul de tristă amintire era de centru de informare turistică şi toaletă. Cam neinspirat, dar dacă a fost agreată…

De vreme ce construcţia există, trebuie făcut ceva cu ea. Numai că situaţia juridică a terenului pe care este amplasată nu este chiar atât de simplă, fiind „trântită” parţial pe teritoriul CFR. „CFR a făcut cadastru pe o parte din Parcul „Kretzulescu”. O parte din Parcul „Kretzulescu” apare în cadastrul CFR-ului. Va trebui să reglăm această chestiune. L-am rugat şi pe Bogdan David – directorul Apelor Române Argeş-Vedea – să ne ajute cu acest lucru, dar până acum nu ne-a ajutat, poate o să ne ajute, să-şi facă ei cadastru. Ca să vedem ce rămâne. După aceea, noi putem să ne facem cadastru şi să ne gândim ce se pretează acolo. Dar nu ai cum să te gândeşti dacă nu ştii până unde să te duci.”, a relatat primăriţa Câmpulungului despre impasul juridic în care se găseşte Primăria.

Ce va fi cu Băile „Kretzulescu”, dacă va fi, când va fi? Elena Lasconi preferă, în locul centrului cultural propus prin vechile planuri la care s-a renunţat, tot băi. Chit că va fi greu şi cu finanţarea, şi cu studiile şi analizele care trebuie făcute pentru a le reda băilor destinaţia de la începuturi. Este un vis al primăriţei, a cărui îndeplinire nu trebuie, însă, să ţină pe loc reabilitarea clădirilor de care se alege praful cu fiecare an care trece.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!