-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

Despre oglinda necesară în intersecţia străzilor către Bughea şi Ceramus s-a vorbit de două ori în Consiliul Local şi de trei ori în Comisia de Circulaţie. Şi oglinda tot nu este montată!

La cât de mult s-a vorbit, şi cu camere tv de faţă, şi fără camere tv, despre oglinda utilă şoferilor în intersecţia străzilor Locotenent N.Popp şi Ion Ţicăloiu, în Grui, n-ai cum să nu te gândeşti cât timp se pierde cu „mărunţişuri”! De două sau de trei ori, am înţeles că a fost abordat subiectul la nivelul Comisiei de Circulaţie şi de două ori în Consiliul Local. Ne referim la ce s-a întâmplat de curând, în intervalul august – octombrie 2023. Consilierul local Cornel Băjan a lansat Executivului rugămintea de a se ocupa de montarea unei oglinzi într-o intersecţie în care s-au produs destul de multe accidente. Unele chiar serioase, cu pagube însemnate. „Locul acţiunii” este zona în care se intersectează strada de la marginea Gruiului, Ion Ţicăloiu, care porneşte de la gardul Melanei şi ţine până la Ceramus, cu strada Locotenent N.Popp, care urcă de la „Hai la noi” şi merge către Bughea de Jos.

  • În august, vicele spunea: „S-a luat decizia să se monteze această oglindă în intersecţia respectivă, numai că nu am ajuns să o montăm”

Acum două luni, la şedinţa Consiliului Local din 31 august 2023, Cornel Băjan a adresat public solicitarea destinată Executivului Primăriei să rezolve deficienţa de vizibilitate în intersecţia de la marginea Grului. „Pentru cei care merg spre Bughea, la intersecţia cu Bughea, trebuie neapărat o oglindă, pentru că este un unghi închis.”, a sesizat consilierul, în aparenţă, un fapt banal, care putea fi rezolvat a doua zi dacă oglinda era pe stocul ADP. Dacă nu era, se cumpăra.

„Alex – i s-a adresat primăriţa Elena Lasconi consilierului local Alexandru Hagi, membru al Comisiei de Circulaţie -, eu propun să reluăm a treia oară această discuţie.” Faptul că au avut loc discuţii pe subiectul reclamat în plen a fost confirmat şi de către viceprimarul Constantin Ţurţulea. „S-a luat decizia să se monteze această oglindă în intersecţia respectivă şi care, într-adevăr, prezintă risc, numai că nu am ajuns să o montăm.”, spunea acesta.

  • În octombrie, tot vicele spunea: „La ultima Comisie de Circulaţie nu a apărut această problemă, pentru că nu am avut un document scris”  

În această săptămână, pe 31 octombrie 2023, lipsa oglinzii, pe care, în cele două luni trecute, ADP n-a avut timp s-o monteze, a fost abordată din nou de Cornel Băjan, ca temă de rezolvat de către Executiv. Dacă, prima dată, n-a fost uşor de rezolvat, de data aceasta, este şi mai greu.

„Noi suntem într-un foarte mare blocaj, i-a răspuns primăriţa Elena Lasconi. Să ştiţi că eu nu glumesc cu aceste lucruri şi cu ordonanţele de Guvern, care s-au dat în ultima perioadă. Au trecut prin Comisia de Circulaţie şi cei care sunt în Comisia de Circulaţie pot să vă spună aceste lucruri. Avem foarte multe de achiziţionat, nu doar oglinzi, ci şi limitatoare de viteză şi mai multe lucruri pe care trebuie să le facem. Doar că suntem în imposibilitatea de a le face, tocmai din cauza faptului că avem o asemenea belea. Şi anume ordonanţe de Guvern. Nu ne încadrăm. Gândiţi-vă că una dintre ordonanţele de Guvern, care au fost date, prevede să cheltuim 90% din ce am cheltuit anul trecut cu bunuri şi servicii. De exemplu, pentru bitum, nicio „lumină” din Guvernul României nu a luat în calcul faptul că bitumul s-a scumpit cu 30%. Avem banii, dar nu avem posibilitate legală.”, a precizat aceasta legat de dotările oprite din raţiuni de reducere a cheltuielilor administraţiilor locale.

Primăriţa Elena Lasconi se referea la Ordonanţa de Urgenţă nr.34 din 12 mai 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care, la articolul II, alineatul 1, prevede: „Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice (…), indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri şi servicii” (…)”.

Ca o paranteză, acesta este şi motivul pentru care: „Suntem în imposibilitatea de a face achiziţie de bitum şi de a face orice parcare, orice trotuar. În principiu, în acest an, nu se poate, conform Ordonanţei de Urgenţă, prin care noi trebuie să ajungem, la bunuri şi servicii, la 90% din ce am cheltuit anul trecut. Şi nu s-a luat în calcul faptul că unele s-au scumpit cu peste 30%.” Cazul asfaltului.

Viceprimarul Constantin Ţurţulea a avut şi el un răspuns la doleanţa lui Cornel Băjan, care n-ar mai fi fost discutată la ultima întrunire a Comisiei de Circulaţie în lipsa unui material scris. În ultima Comisie de Circulaţie nu a apărut această problemă, pentru că nu am avut un document scris. Dar, acum că aţi reluat această problemă, este uşor de verificat şi probabil că există o oglindă pe stoc, trebuie doar aprobată şi montată.”, a precizat viceprimarul. Dacă oglinda există pe stoc, nemaiputând fi cumpărată în condiţiile în care achiziţiile sunt limitate de prevederea citată mai înainte, nădăjduim că nu le ia lucrătorilor de la ADP până la sfârşitul lunii noiembrie ca s-o monteze. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!