1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Zece ani de la incendiul izbucnit la depozitul de otrăvuri de la ARO

Zece ani au trecut de la incendiul produs la depozitul de otrăvuri de pe fosta platformă ARO, rămas pe mai departe un pericol pentru Câmpulung. În teorie, singura sancţiune cu care s-a soldat incidentul de mediu din 2 octombrie 2013 sunt despăgubirile în valoare de 2 milioane de lei pe care afaceristul septuagenar Vasile Tofan şi firma în faliment a acestuia, Global Eco Center, trebuie să le plătească Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş. Tofan a scăpat de închisoare din cauza vârstei şi a sănătăţii.      

  • Judecătoria Curtea de Argeş l-a condamnat pe Tofan la trei ani de închisoare cu executare

Pe 27 octombrie 2020, Judecătoria Curtea de Argeş l-a condamnat pe afaceristul Vasile Tofan la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă.

Pentru aceeaşi faptă penală, firmei Global Eco Center SRL, din Iaşi, i s-a aplicat pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă, stabilită de instanţă la 2.500 lei. Judecătoria Curtea de Argeş a mai stabilit că se impunea menţinerea sechestrului asigurător dispus, în vederea reparării pagubei produse Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-o ordonanţă din primăvara anului 2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, asupra unui teren de 1.067 mp şi un imobil de 1.800 mp, ambele la Iaşi.

Altă dispoziţie importantă pentru Câmpulung consta în restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru din municipiul Câmpulung al companiei Landmark Management deşeurile periculoase depozitate.

Apelurile formulate de perdanţi la Curtea de Apel Piteşti au condus la îmblânzirea pedepsei pentru patronul care a lăsat pe cap Câmpulungului 1.575 de tone de reziduuri, conform hârtiilor, în recipiente corodate, din care se scurg şi se evaporă.

Infracţiunea pentru care au fost judecaţi Tofan şi SRL-ul său a decurs dintr-o măsură a autorităţilor de mediu impusă cu o jumătate de an înainte de incendiul din 2 octombrie 2013. În primăvara acelui an, Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Argeş, îi impusese lui Tofan, printr-un raport de inspecţie din 18 aprilie 2013, că „stocarea deşeurilor, înainte de valorificare, nu va fi mai mare de un an”, măsură încălcată repetat de afaceristul din Iaşi.

Pe parcursul urmăririi penale, s-a constatat că întreaga cantitate de deşeuri periculoase, de aproximativ 2.000 de tone, depozitată în „Câmpulung Industrial Park”, nu a fost tratată, valorificată şi eliminată. Potrivit antecalculaţiei întocmite de firmă, privind cheltuielile necesare pentru eliminarea deşeurilor, suma necesară acestor operaţiuni era de 2.217.100 lei. Evacuarea deşeurilor periculoase trebuia să se facă cel târziu până la 31 decembrie 2015.

  • Parchetul declanşase ancheta cu două săptămâni înaintea incendiului

Procesul de la Curtea de Argeş, la capătul căruia patronul cu deşeuri de la ARO, Vasile Tofan, a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar firma Global Eco Center, la o amendă penală de 600.000 de lei, a inclus şi subiectul incendiului din 2 octombrie 2013.

Potrivit judecătorului, incendiul din toamna anului 2013 nu poate fi considerat un caz fortuit, menit să exonereze inculpaţii de răspundere. Iar motivele acestei concluzii a magistratului arată astfel. Pe 5 ianuarie 2017, la Judecătoria Câmpulung a fost admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung cu inculpatul Răzvan Dogioiu, pe care, în prezent, îl găsim în calitate de mandatar al firmei Global Eco Center, în procesele firmei derulate la instanţele argeşene. La acel moment, Dogioiu a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă, pentru care a fost condamnat să plătească o amendă penală de 3.000 de lei.

Cu două săptămâni înainte de izbucnirea incendiului sancţionat cu o amendă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, s-a sesizat din oficiu „privind posibilitatea săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolele 311 şi 312 Cod Penal de la 1968 de către angajaţii Global Eco Center.” Aşadar, pe 24 septembrie 2013, anchetatorii au declanşat o cercetare a modalităţii de depozitare şi neutralizare a deşeurilor periculoase în incinta fostei Uzine ARO. Art. 311 prevedea că „infectarea prin orice mijloace a surselor sau reţelelor de apă, dacă este dăunătoare sănătăţii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă.” Iar art.312 specifica: „Producerea, deţinerea sau orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor stupefiante sau toxice (…) ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, toate acestea fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă fapta a fost săvârşită organizat, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.”

  • Puhoi de nereguli

După incendiul din dimineaţa de 2 octombrie 2013, prin ordonanţa din 2 aprilie 2015, s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui Răzvan Dogioiu, angajat al SC Global Eco Center SRL. „La 2 octombrie 2013, în jurul orei 9.00, în timp ce se afla la locul de muncă, la punctul de lucru de pe platforma ARO Câmpulung (…), a efectuat manevre de curăţare, cu ajutorul unei perii electrice, a unui recipient din plastic, în care fuseseră depozitate substanţe inflamabile (deşeuri minerale), deşi simţise mirosul vaporilor de benzină. Iar prin continuarea activităţii de curăţare într-un mediu cu vapori inflamabili, recipientul din plastic s-a aprins, provocând un incendiu în interiorul halei, care s-a propagat şi a condus la distrugerea incintei în proporţie de 80%, în contextul în care, în hală, se găseau aproximativ 20 de tone de substanţe inflamabile.”, redăm din hotărârea instanţei.

Raportul Prefecturii a stabilit că firma nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în sarcina sa în materia: securităţii la incendiu, calităţii construcţiilor, sănătăţii şi securităţii în muncă, obligaţiile ce îi incumbă din autorizaţia de mediu, lipsa studiului de impact asupra sănătății populaţiei.

Global Eco Center nu se obosise, în cei trei ani de când făcea afaceri cu deşeuri la Câmpulung, să ceară şi să obţină avizul de securitate la incendiu, după cum reiese dintr-un raport ISU din 7 noiembrie 2013. Asta deşi contractul de închiriere din 30 martie 2010, dintre Landmark Management şi Global Eco Center, se specifica obligaţia chiriaşului să înnoiască toate aprobările, avizele, autorizaţiile şi licenţele necesare în vederea desfăşurării activităţii.

„Mai mult, s-a reținut că imobilul nu a fost dotat cu mijloace şi instalaţii speciale de securitate la incendiu (trape de evacuare fum, hidranţi interiori, detecţie semnalizare incendii, sprinklere, etc.). Acestea puteau contribui activ la stingerea incendiului, limitarea propagării lui, cât şi la diminuarea efectelor acestuia. Totodată, societatea nu a întocmit, actualizat şi transmis permanent la ISU Argeş lista cu substanţele periculoase (…) și nu a întocmit şi actualizat planurile de intervenţie, motiv pentru care ISU nu a avut datele preliminare necesare intervenţiei.”, precizează instanţa.

La acel moment, Global Eco Center a încasat două amenzi. O dată, pentru nesocotirea şi neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi schimbarea destinaţiei clădirii. A doua oară, pentru utilizarea aparatelor, utilajelor electrice cu defecţiuni şi în condiţii care nu asigură protecţie la foc faţă de substanțele combustibile (ulei) din spațiul în care sunt utilizate.

„Garda Națională de Mediu a constatat că incendiul a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă, datorită nesupravegherii funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologică de tratare şi neutralizare, menţionate în Autorizaţia de Mediu. Societatea avea obligația de a colecta separat şi stoca uleiurile uzate în recipiente închise etanş şi rezistente la şoc mecanic şi termic, iar stocarea trebuia să se facă pe categorii de deşeuri, în funcţie de proprietăţile fizico-chimice, de compatibilităţi şi de natura substanţelor de stingere, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi de prevenire a incendiilor.”, continuă documentul emis de instanţă, toamna trecută.

„Pentru salariatul Dogioiu Răzvan – desemnat de inculpata Global Eco Center mandatar al societăţii, urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva reprezentantului legal al societăţii, Tofan Vasile -, controlul medical a fost efectuat pentru funcţia de operator deşeuri. Însă, la momentul producerii evenimentului, acesta era încadrat ca şef echipă specializată,” fiind încălcate prevederile legale. „Pentru echipamentul de muncă utilizat nu au fost regăsite instrucţiuni de lucru în vederea asigurării unei instruirii adecvate în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Din declarația acestuia s-a reţinut că pentru operaţia de curăţare a rezervorului din plastic, în care se aflau reziduuri petroliere, a fost utilizat un echipament de muncă (amestecător electric), care nu era adecvat pentru mediile unde există pericole de incendiu sau explozie”, contrar prevederilor legale.

Primele trei neconformităţi au fost amendate de ITM Argeş cu trei avertismente, iar pentru ultima neconformitate i s-a aplicat firmei Global Eco Center o amendă de 10.000 lei. După incendiu, şi Fiscul i-a „ars” firmei o amendă de 3.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la conducerea în mod efectiv a fişelor de magazie, precum şi neînscrierea codului fiscal pe documentele de recepţie.

  • „Incendiul a necesitat una dintre cele mai complexe intervenţii ale ISU Argeș”

Hotărârea instanţei punctează „amploarea incendiului şi efectele pe care le-ar fi putut produs”. „Incendiul a necesitat una dintre cele mai complexe intervenţii ale ISU Argeș, atât prin dimensiunea resurselor umane (112 oameni), şi logistice (9 autospeciale), cât și durata intervenţiei – 9 ore. Incendiul a generat o situaţie de urgenţă cu grad sporit de risc pentru siguranţa forţelor de intervenţie, a mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei din municipiul Câmpulung; nivelul de risc a fost amplificat de lipsa informaţiilor despre conţinutul şi tipul de deşeuri din depozit, acestea, prin amestec, putând crea reacţii chimice cu efecte imprevizibile (explozii, intoxicaţii). Lichidarea incendiului s-a făcut cu eforturi umane deosebite – rănirea și spitalizarea, pentru 15 zile, a trei pompieri, Global Eco Center SRL fiind răspunzător de producerea incendiului prin nerespectarea prevederilor legale în materie de securitate în muncă şi securitate la incendiu şi de propagare a acestuia prin nerespectarea obligaţiilor din autorizaţia de mediu.”, sunt preluate în conţinutul hotărârii faptele lui Tofan din 2013.

Instanţa de la Curtea de Argeş a considerat că sancţionarea contravenţională a unor persoane fizice sau juridice în urma activităţii ilicite aflate în analiza sa „nu constituie un impediment pentru atragerea răspunderii penale cu privire la inculpații Tofan Vasile şi Global Eco Center SRL, din Iaşi.” Care au fost trimişi în judecată pentru fapta de a nu elimina cantitatea de 1.932,76 tone deșeuri periculoase până la 31 decembrie 2015.

  • Magistraţii de la Curtea de Apel au considerat că pedeapsa era suficientă şi fără executare

Pe 28 aprilie 2021, Curtea de Apel, unde a ajuns riposta celor doi inculpaţi condamnaţi de Judecătoria Curtea de Argeş, a „îndulcit” pedeapsa aplicată lui Vasile Tofan. „Pedeapsa aplicată inculpatului este închisoarea mai mică de 3 ani, acesta nu are antecedente penale, şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii. În raport de persoana şi de eforturile depuse pentru diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, deduse din lipsa antecedentelor penale, vârsta înaintată a acestuia (70 ani – n.r. la data condamnării), starea precară de sănătate, evidenţiată de actele medicale depuse la dosar, apreciază că aplicarea pedepsei era suficientă şi chiar fără executarea acesteia. Nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, aşa încât se impune admiterea apelului numai sub aspectul operațiunii judiciare de individualizare a executării pedepsei.”, a fost schimbarea esenţială produsă prin decizia Curţii de Apel.

Vasile Tofan se află timp de trei ani în termenul de supraveghere, care expiră în primăvara anului 2024. Celelalte obligaţii stabilite de prima instanţă se menţin, inclusiv aceea de a curăţa hala de la ARO de reziduurile preponderent periculoase.

„Cu referire la incendiul produs la data de 2 octombrie 2013, instanţa de apel face precizarea că SC Global Eco Center SRL nu a solicitat şi obţinut aviz de securitate la incendiu, nu a dotat imobilul cu mijloace şi instalaţii speciale de securitate la incendiu, nu a transmis permanent la ISU Argeş lista cu substanţele periculoase, nu a întocmit planurile de intervenţie, motiv pentru care ISU nu a avut datele preliminare necesare intervenţiei, fapte pentru care a fost sancţionată contravenţional, aşa încât susţinerea privind starea de vulnerabilitate economică, la care a contribuit prin propria culpă, nu este în măsură a conduce la exonerarea sa de răspundere penală (ori a administratorului său, care este inculpatul) în prezenta cauză.”, consemnează decizia Curţii de Apel Piteşti din 28 aprilie 2021.

  • Agenţia de Mediu a pierdut la Judecătoria Curtea de Argeş, dar a câştigat la Curtea de Apel Piteşti

Despăgubirile solicitate de Agenţia de Mediu Argeş, apreciate la 2 milioane de lei, au făcut obiectul unui proces separat de cel penal, tranşat tot la Judecătoria Curtea de Argeş, între 15 decembrie 2020 şi 15 martie 2022.

La rândul său, afaceristul a prezentat la proces o antecalculaţie din care a reieşit suma de 2.217.000 lei, echivalentă celor 1.932,76 tone de deşeuri, cantitatea existentă în hală în momentul începerii procesului încheiat cu condamnările penale precizate. „Pe parcursul urmăririi penale, s-a constatat că întreaga cantitate de deşeuri periculoase de 1.932,76 tone, depozitate de SC Global Eco Center SRL Iaşi pe platforma parcului industrial „Câmpulung Industrial Park” (Activul ARO), nu a fost tratată, valorificată şi eliminată. Iar potrivit antecalculaţiei întocmită de SC Global Eco Center SRL privind cheltuielile necesare pentru eliminarea deşeurilor, suma necesară acestor operaţiuni este de 2.217.100 lei.”, redăm un fragment din hotărârea judecătorească prin care latura civilă a fost disjunsă din cea penală.

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş s-a constituit parte civilă cu suma de 2.000.000 lei, reprezentând cuantumul pagubei exprimate prin preţul serviciilor destinate evacuării şi eliminării cantităţii de deşeuri periculoase şi nepericuloase neevacuate de societatea inculpată de la punctul de lucru din Câmpulung, având în vedere raportările întocmite de SC Global Eco Center SRL cu privire la situaţia gestiunii deşeurilor.”, se mai precizează în hotărâre.

Judecătoria Curtea de Argeş a respins solicitarea Agenţiei de Mediu, însă a rămas în vigoare sechestrul pe proprietăţile ieşeanului: un teren de 1.067 mp, proprietatea lui Vasile Tofan, şi un imobil cu suprafaţa de 1.800 mp, proprietatea firmei Global Eco Center, ambele situate la Iaşi.

După ce au pierdut, pe 15 martie 2022, la Judecătoria Curtea de Argeş, cei de la Mediu au câştigat la Curtea de Apel procesul cu Vasile Tofan şi Global Eco Center, pentru plata a 2 milioane de lei. Pe 4 iulie 2022, Curtea de Apel Piteşti a admis apelul declarat de partea civilă, Ministerul Mediului – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, împotriva Sentinţei penale nr.54/15.03.2022 a Judecătoriei Curtea de Argeş.

Instanţa superioară a desfiinţat, în parte, sentinţa Judecătoria şi a rejudecat cauza. La rejudecare, inculpaţii Vasile Tofan şi Global Eco Center SRL din Iaşi au fost obligaţi la plata sumei de 2 milioane de lei în favoarea autorităţilor de mediu. Celelalte dispoziţii ale hotărârii primei instanţe au fost menţinute. Faţă de sentinţa Judecătoriei Curtea de Argeş au ripostat şi Tofan şi firma sa, însă apelurile le-au fost respinse de Curtea de Apel Piteşti.

Ce şanse are Agenţia de Mediu să recupereze cele 2 milioane de lei? Global Eco Center a intrat în procedura de insolvenţă pe 17 decembrie 2014, la un an şi două luni de la incendiul din 2 octombrie 2013. Din 27 octombrie 2021, este în faliment.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!