Fotograful Alexandru Antoniu, activ la București între 1890 și 1925, s-a remarcat în special prin „Albumul General al României. Compus din 300 tablouri reprezentând: monumentele istorice și contimporane, poziții pitorești, Domeniul Coroanei și costume naționale, cu descrierea istorică și pitorească”. Albumul este structurat în două mari secțiuni: partea I a apărut în 1901 la Atelierele Stengel & Co. din Dresda, iar partea a II-a, trei ani mai târziu, la Editura Socec din Bucureşti.
Fotografiile cuprinse în primul volum din „Albumul General al României” i-au adus autorului medalia de bronz la Expoziția Universală de la Paris din 1900.
Alexandru Antoniu a publicat și alte albume de mare interes: „Albumul armatei române” (1902), „Amintiri din România. Expoziţia Națională Română 1906. Cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie a M. S. Regelui Carol I” (1906) și „Din București” (1910), toate tipărite la Editura Socec din Capitală.
În numărul de astăzi reproducem patru fotografii din „Albumul General al României” (1901), partea I, însoțite de explicațiile autorului: „Mănăstirea Aninoasa, judeţul Muscel”, „Mănăstirea Câmpulung, judeţul Muscel”, „Schitul Cetatea [Cetățuia], județul Muscel” și „Mănăstirea Vieroş, judeţul Muscel”.
Mănăstirea Aninoasa, judeţul Muscel
Fondată de clucerul Pană Tudoran Vlădescu şi jupâniţa sa Alexandra la anul 1678, luna septembrie 20, sub domnia lui Duca Voievod. La anul 1730 mitropolitul Daniil a mai făcut un turn şi mai multe chilii şi egumenul Mihai Tărtăşescu la 1778 a făcut un paraclis. În 1821 fiind ascunşi aici arnăuţii din Drăgăşani şi găsindu-i turcii, omorâră mai mulţi din ei, dând foc şi mănăstirei. În urmă fu reparată de credincioşi, biserica şi parte din chilii. Se administrează de un preot îngrijitor. (Alexandru Antoniu)
Mănăstirea Câmpulung, judeţul Muscel
Fondată de Radu Negru, primul domn român, la 1215 şi la 1633 restaurată de Domnul Matei Basarab. În biserică sunt multe obiecte sacre foarte vechi, de pe timpul lui Matei Basarab. Se află în oraşul Câmpulung, servind de biserică catedrală. (Alexandru Antoniu)
Schitul Cetatea, judeţul Muscel
Situat pe vârful muntelui Negru-Vodă, în comuna Cetățeni. Legenda zice că pe timpul dacilor era în acest loc un fel de cetate făcută pentru apărare. Venind Radu Negru domn al Țării Românești, a făcut în acest loc un schit, săpând biserica într-o lespede mare. (Alexandru Antoniu)
Mănăstirea Vieroş, judeţul Muscel
Fondată la anul 1543 de marele ban Ivaşcu Golescu şi restaurată de velvistierul Stroe de la Leordeni, cu soţia sa Vişa, la anul 1615, în timpul domniei lui Matei Basarab. Această mănăstire a fost foarte mare şi cu vază; egumenul ei purta titlul de arhiereu. La 1834 a fost restaurată; astăzi e simplă biserică de mir, servind locuitorilor din sat. (Alexandru Antoniu)