Soarele a scăldat în lumină curtea Secţiei de Etnografie şi Artă Populară cât a ţinut evenimentul cultural creat de Adina Ţuţară, aflată din nou în postura de autor de volum de poezie proaspăt apărut şi lansat în prezenţa prietenilor săi. Duminică, 6 august 2023, s-a văzut câtă lume o preţuieşte pe Adina, ca om, scriitor şi artist fotograf aflat într-un moment de împlinire profesională şi personală. Profesională, întrucât a oferit publicului care apreciază evenimentele de calitate o acţiune într-o notă de frumos, sensibil şi rafinament, calităţi „împrumutate” din felul de a fi şi de a crea al Adinei. Personal, pentru că, odată cu prezentarea noii sale cărţi, s-a produs debutul oficial al viitoarei cariere artistice a lui David Oprescu, fiul cel mic al autoarei. David a realizat fotografia aleasă de mama sa pentru coperta volumului „Doar două cuvinte”, fotografie admirată şi în cadrul expoziţiei, care a reunit lucrările câtorva artişti impecabili la capitolul exprimare artistică: Adina Ţuţară, Marius Sminchişe, Dan Colisnic, Andreea Trandafir, preotul Ovidiu Vlăsceanu şi Fred Dwe. Lângă imaginile colegilor cu experienţă şi-au găsit loc şi primele două fotografii expuse într-un cadru public de David Oprescu, în vârstă de 11 ani. Lucrările de artă fotografică au avut corespondent în versurile poetei câmpulungene, pe care cei care au vizionat expoziţia le-au lecturat deasupra tablourilor. Invitaţilor speciali li s-a alăturat omul de radio Cristian Matei, care a recitat poeziile alese împreună cu Adina, moment care a amplificat starea de senin din sufletele celor prezenţi.
- Ploaia, care a căzut aproape întreaga zi de duminică, a încetat cât a ţinut evenimentul Adinei
Dorinţa oamenilor de a fi părtaşi unui eveniment liniştitor, la final de week-end, când au fost plasate inspirat cele două acţiuni ale Adinei Ţuţară, reunite sub titlul „Doar două cuvinte”, s-a văzut şi s-a simţit, atât prin numărul participanţilor, cât şi prin lumina de pe chipurile lor. Duminică, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, nu se anunţa vreme pentru un eveniment ţinut în exterior. A plouat mai toată ziua, motiv de îngrijorare pentru organizatori, mai cu seamă că terasa clădirii Secţiei de Etnografie n-ar fi făcut faţă publicului, care a depăşit participarea obişnuită la un eveniment cu specific cultural.
Însă, spre seară, cu puţin timp înainte de începerea manifestării, norii s-au retras în favoarea razelor soarelui, care au dublat lumina emanată de lucrările fotografice expuse pe holurile de la parter. Parafrazând titlul expoziţiei lui Marius Sminchişe, „Rugă spre lumină”, cel mai bun proiect fotografic al unui artist câmpulungean din 2023, a existat o rugă pentru lumină, ascultată de cineva, acolo, sus, într-o zi de sărbătoare şi bucurie. Cum s-a încheiat evenimentul, soarele a ieşit din scenă, permiţând vremii să-şi continue capriciile întrerupte doar cât a durat întâlnirea prietenească din curtea Secţiei de Etnografie.
Primirea oaspeţilor s-a făcut într-o manieră inedită. Acestora li s-a înmânat un pliant de prezentare a dublei acţiuni, însoţit de două răvaşe, pe care aceştia erau poftiţi să scrie ale lor „două cuvinte.” „Doar două cuvinte” inspirate de cele trăite de ochii şi inima bucurate de emoţia transmisă de creaţiile scrise şi cele „ferecate” în imaginile Adinei.
- Carmen Bârloiu: „Adina este poezie, atât prin cuvinte, cât şi în imagine”
O regăsim şi de această dată, în postura de moderator al acţiunii, pe Carmen Bârloiu, dată fiind implicarea Centrului Cultural Oratia, al cărui preşedinte este, alături de Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung. Misiunea lui Carmen Bârloiu – una de suflet – de a vorbi despre talentul unui artist complet precum Adina Ţuţară, o prietenă, înainte de orice altă calitate a sa, a dat o curgere plăcută evenimentului. Carmen Bârloiu a asigurat introducerea invitaţilor implicaţi, emoţional şi artistic, în reuşita manifestării şi a realizat o prezentare a volumului apărut cu sprijinul LIONS.
„Este o bucurie că ne-am întâlnit, astăzi, într-un asemenea spaţiu. De această dată, nu ne-am dus cu gândul la Secţia de Etnografie neapărat. Ne-am gândit să vă aducem într-un spaţiu în care există, după cum foarte bine ştiţi, cea mai veche clădire civilă din Câmpulung. Să nu uităm că Berechet, atunci când a refăcut-o, şi-a luat titlul de „Doctor” cu această lucrare. Avem printre noi oameni tare faini şi mă bucur că aţi ales să fiţi, astăzi, cu noi. Este o carte excepţională, spun eu, pentru că are multă iubire, multă lumină. Adina este iubire, este poezie, atât prin cuvinte, cât şi în imagine.”, a afirmat Carmen Bârloiu în deschiderea lansării cărţii Adinei Ţuţară.
- Cartea Adinei Ţuţară este despre lunga căutare dintre „scâncet şi bocet”
Cele două cuvinte ale Adinei sunt „iubire şi sens”, de care omul are nevoie într-o viaţă. „Cartea este despre o lungă căutare, o căutare pe care o are fiecare dintre noi între scâncet şi bocet. De la naştere, până când murim, tot căutăm. Ne lovim de două cuvinte pe care ni le repetăm sau pe care le auzim, de care ne este drag să le auzim, pe care ne este greu să le spunem. De asta, pentru fiecare sunt două cuvinte care, de multe ori, sunt definitorii şi care ne schimbă. Aceste două cuvinte nu sunt aceleaşi pentru mine şi pentru Carmen. Cu siguranţă, pentru mine şi oricare dintre dumneavoastră nu sunt aceleaşi. Aş fi vrut să spun cele două cuvinte abia la sfârşit, când aţi terminat de scris pe bileţele. Eu cred că omul are nevoie de iubire şi de sens. Pentru mine sunt cele două cuvinte. Probabil că, în următoarea carte, o să-mi dau seama dacă ajungem la sens prin iubire sau după ce ne-am găsit sensul o să ajungem să iubim cu adevărat. Şi ajungem la acest sens, cu siguranţă, spunând cele două cuvinte: „Doamne, ajută!”, „Te rog!”, „Te iert!”, „Te iubesc!”, „Îţi mulţumesc!” În această după amiază, pe care eu mi-am dorit-o foarte tare să fie o întâlnire de vară între prieteni, nu pot decât să termin speech-ul cu: „Vă mulţumesc!”, s-a arătat recunoscătoare Adina Ţuţară prietenilor reuniţi la „întâlnirea de vară” dorită.
Cartea reuneşte 99 de creaţii ale Adinei, care n-a vrut să le adauge şi a o suta poezie, din următorul motiv dezvăluit publicului de Carmen Bârloiu: „100 este numărul perfect şi numai Dumnezeu este perfect.”
- Marius Sminchişe: „Îmi doresc să fi fost în sentimentul Adinei, în gândul Adinei, în versurile Adinei şi în poemul integral al Adinei”
Dintre prietenii care îi împărtăşesc pasiunea pentru poezie şi fotografie, Adina i-a ales pe Marius Sminchişe, sosit de la Paris, unde locuieşte, Dan Colisnic, venit de la Iaşi, preotul Ovidiu Vlăsceanu, pentru a împărtăşi publicului gândurile lor legate de autoare şi creaţia acesteia.
Marius Sminchişe a contribuit la expoziţia Adinei cu două fotografii, prin care autorul speră că a reuşit să redea simţămintele Adinei aşezate în versuri. „Nu este un lucru uşor. Poezia Adinei este o poezie de dragoste, iar dragostea fiecare o simte, o pune în evidenţă în modul său personal. A fost o încercare pentru mine şi, cu siguranţă, şi pentru ceilalţi prieteni ai Adinei, care sunt invitaţi să-şi prezinte fotografia. Şi îmi doresc – sper să fi reuşit – să fi fost în sentimentul Adinei, în gândul Adinei, în versurile Adinei şi în poemul integral al Adinei. Vă mulţumesc!”, a transmis Marius Sminchişe.
- Dan Colisnic: „Întâlnirea de astăzi este un „love story” între poezie, fotografie şi sufletele noastre”
„Mă bucur să salut oameni care deja îmi sunt prieteni. Este foarte multă emoţie aici şi vă mărturisesc că o port cu mine. Am alături copiii mei, pe Sofia şi pe Teo, cărora le mulţumesc şi pentru care am acest sens de a face fotografie. Cum spunea Adina, când alături de iubire îţi poţi găsi acest sens, atunci calea pe care ţi-ai găsit-o este calea pe care te simţi împlinit şi te simţi tu însuţi.”, a afirmat Dan Colisnic.
Inspirat de poezia Adinei, Dan Colisnic a conturat un mesaj frumos folosind versurile acesteia: „Auziţi, bate ora celor două cuvinte nerostite încă, în toată această poveste toarsă înapoi şi înainte. Pentru că aşa e viaţa, o poveste ce începe şi se ţese uşor. Astăzi, totul este poezie şi o muzică alegre.” E acea zi în care Adina Roxana Ţuţară a luat cuvintele şi le-a atârnat pe sârmă, unul după altul, prinse în cârlige cu buburuze. Să se legene în bătaia amintirilor, doar-doar o să înceapă să cânte. Întâlnirea de astăzi este un „love story” între poezie, fotografie şi sufletele noastre, un prilej de „a reînvia universul, cu mic, cu mare, de a reînvia în pace, iubire şi iertare”. Ca fotograf portretist invitat la acest eveniment, mi-am luat privilegiul de a cita din versurile Adinei, pentru a crea un portret al acestei clipe, ce respiră poezie în cuvinte şi imagini. Este un portret în care aduc emoţia pe care vă mărturisesc că o trăiesc, simţind cum inima mi-a mai bătut o dată a artă. În final, o să las necuvintele transformate în cuvintele Adinei să vă vorbească, o să las luminile şi umbrele împletite în culori să vă încânte sufletele, aşa încât poftiţi, serviţi din versuri! Luaţi şi puţină tihnă, bunăstare şi chiar iubiri pe undeva. Acum, eu tac, căci inima mea zăludă caută să-mi audă strigătul. Doar două cuvinte să mai spun: „Mulţumesc, Adina!”
- Preotul Ovidiu Vlăsceanu: „Adina este spiritul care visează, este melodia care încântă urechea”
„Este prima oară când expun cu adevărat două fotografii, datorită Adinei, care m-a „sorcovit” cu mesaje. Şi-a dorit foarte mult să aibă două fotografii. I-am trimis mai multe, însă domnia sa a ales două dintre ele, pe care le-a ilustrat perfect în poeziile pe care le mânuieşte extraordinar de bine, dovadă că îngerul lui Dumnezeu îi dăruieşte o pană deosebită în a scrie versuri cu adevărat. Adina este spiritul care visează, este melodia care încântă urechea, ea trăieşte într-o rază de soare. Sunt adevărate aceste cuvinte şi, pentru că ne-a provocat ca să scriem două vorbe legate de acest eveniment, de fotografiile pe care noi le-am expus sau de poeziile pe care domnia sa le-a scris, aceste cuvinte exprimate şi prin cele două fotografii, care se află în expoziţie, sunt „iubire şi iertare”. „Iertare” este cuvântul pentru imaginea crucii de pe Caraiman, pe care am reuşit s-o fotografiez, scriind şi un text legat de această vizită. Iar “iubire” se referă la imaginea cu zidul de la Sarmizegetusa, gândind puţin la iubirea de moşie, iubirea de ţară, iubirea de Dumnezeu. Să ne bucurăm de această zi frumoasă, de acest praznic minunat pe care, astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, schimbarea la faţă a României, schimbarea la faţă a tuturor celor care suntem prezenţi şi să avem gândurile către frumos şi către divinitate.”, a fost îndemnul părintelui Vlăsceanu.
- Profesoara Cristina Nicula: „Noi toţi te vom iubi pentru această mărturie şi această frumuseţe de suflet pe care ni-l oferi”
„O mică parte din succesul ei, din acest drum către afirmare, a fost cu mulţi ani în urmă, când ea a fost prezentă la concursul de la Dej, care se numea „Pana de aur”. Nu ştiu dacă îşi mai aduce aminte cineva – probabil, colegii mei de la Şcoala nr.3, unde a fost elevă – cât de important era un premiu la vârsta pe care o avea Adina, în clasa a VI-a. Când am descoperit-o pe Adina acum, poetă consacrată, am fost foarte surprinsă. Graţie doamnei Carmen, ţi-am citit poeziile, fără să am cartea în faţă, cu mare plăcere. Eu consider această carte o scrisoare de dragoste către noi, către tine, către cei care te iubesc şi către cei care te vor iubi. Cred că noi toţi te vom iubi pentru această mărturie şi această frumuseţe de suflet pe care ni-l oferi. M-a surprins foarte tare modul în care se autodefineşte Adina, tema căutării este o temă care apare în foarte multe scrieri, dar Adina are un mod special de a se căuta, de a se găsi, de a se afirma. Cel mai tare m-au impresionat anotimpurile sentimentale ale Adinei. La Adina există toamnă, la ea toamna este frumoasă, nu este cu ploaie. Iarna este ceva care o sperie puţin, dar întotdeauna se regăseşte în primăvară. Mi-a plăcut atât de mult cum ai încheiat „Vine, vine primăvara”, încât am zis: da, pentru tine a venit primăvara. Mulţumesc!”, a emoţionat, prin cuvintele de dascăl care o ştie pe Adina de copil, profesoara Cristina Nicula.
- Evenimentul editorial şi artistic a susţinut cauza umanitară a Centrului “Start pentru Autism”
Cartea Adinei Ţuţară a apărut cu sprijinul Clubului LIONS Câmpulung „Negru Vodă”. Fotografiile expuse pe şevalet au fost oferite spre vânzare, banii obţinuţi urmând a fi direcţionaţi către Centrul “Start pentru Autism”, în susţinerea căruia LIONS şi LEO s-au implicat de mai multe ori, cu diverse acţiuni umanitare. Preşedintele în exerciţiu Sergiu Cicu a povestit că o parte din fondurile colectate la “Balul de Cristal” susţin apariţia unei cărţi. În 2023, suma rezervată acţiunii editoriale a finanţat apariţia volumului „Doar două cuvinte”. „Clubul LIONS va fi întotdeauna alături de comunitate, potrivit devizei sale „We serve”. Închei cu aceste două cuvinte: „Noi servim”.”, a afirmat preşedintele clubului.
Finalul evenimentului s-a consumat într-o notă de delicateţe, datorată vocii celui care asigură corespondenţa de Argeş pentru Radio România Actualităţi, Cristian Matei. Acesta a recitat câteva dintre creaţiile Adinei, alese împreună cu autoarea.
Acţiunea culturală a fost o parte rezervată mulţumirilor pe care Adina Ţuţară le-a adresat, recunoscătoare, celor dragi din viaţa sa, copiilor şi mamei, dar şi oamenilor care i-au fost alături într-un moment important al carierei sale literare şi artistice. Două dintre modelele care apar în tablouri sunt Bianca şi mama Adinei Ţuţară, mâinile sale fiind descoperite de cei care au vizionat expoziţia într-una dintre cele mai emoţionante imagini. „Mulţumesc Editurii Gimax, care nu cred că mi-a înţeles ţăcănelile, dar le-a acceptat şi a realizat această carte, care arată foarte bine. Mulţumesc, Marius Bascacov! Mulţumesc celor de la Royal Canvas, care au realizat tablourile, fiind implicaţi şi ei, trup şi suflet, în poveste, cu atât mai mult cu cât ştiu motivul pentru care noi am ales să facem această îmbinare. Copiii de la Centrul “Start” ne sunt foarte dragi şi este unul dintre sensuri. Mulţumesc tuturor invitaţilor mei care au intrat în joc. Noi sperăm că am reuşit să exemplificăm poeziile prin aceste tablouri.”, şi-a manifestat Adina Ţuţară recunoştinţa faţă de toţi cei care au acceptat cu bucurie să facă parte din povestea sa.
Magda BĂNCESCU