13 C
Campulung Muscel
13/10/2024

Vicele Ţurţulea: „Dacă acum avem în oraş 150 de câini, la anul vom avea 450.” Cât de importantă este sterilizarea animalelor!

Problema maidanezilor – căci maidanezii au redevenit o problemă, după câţiva ani de pauză – poate fi rezumată astfel: rămânem cu câinii pe stradă. De ce? La adăpostul de la margine de Câmpulung nu mai sunt locuri. Ultimele au fost ocupate de cele 19 patrupede adunate din cartiere acum două săptămâni. Nu sunt locuri nici la adăposturile din Argeş, nici la adăposturile din judeţele vecine. Nu-i primeşte nimeni. Nu ne putem consola nici cu ideea că aşteptăm să moară de bătrâneţe, căci dacă posesorii de câini, din oraş şi din comune, nu şi-i sterilizează, vor fi de trei ori mai mulţi în fiecare an. Acesta este ritmul de înmulţire, care ne dă fiori reci pe caniculă. Primăriţa a spus că, dacă lumea nu adoptă, nu ştie ce altă soluţie să găsească. Iar viceprimarul a precizat, în aceeaşi notă negativă, că nu are veşti bune.

  • Dorin Mirea: „Vin câte 40 de câini pe terenul de fotbal. Am copii mici acolo”

Referindu-se la aplicaţia Primăriei, E-Muscel, destinată reclamaţiilor cetăţenilor, consilierul local Dorin Mirea a informat Executivul şi Consiliul Local, la şedinţa de luni, 31 iulie 2023, că a făcut nenumărate sesizări referitoare la câinii vagabonzi. „Să vedeţi câţi sunt la mine! Vin câte 40 pe terenul de fotbal de acolo. Am copii mici acolo. Ce pot face?”, a deschis subiectul consilierul POL, la dezbaterea de la începutul acestei săptămâni.

Răspunsul care nu s-a auzit cu claritate la dezbaterea aleşilor era: „Nimic”. Nimeni nu poate face nimic. De ce? Chiar dacă Primăria este dispusă să cheltuiască pentru strângerea maidanezilor de pe străzi, nu are unde să-i ducă. Echipa de la Mioveni a venit de două ori, a strâns 19 câini şi asta a fost tot. Doar pentru 19 a mai fost loc în adăpostul subdimensionat, care nu mai poate primi nici măcar un pui.

  • Elena Lasconi: „Nu am avut nici măcar o cerere pentru adopţie. Eu nu ştiu ce soluţii să mai găsim”

Iar de adoptat nu vrea să adopte nimeni. „Eu am făcut încă o dată apel pentru adopţie, dar nu am avut nici măcar o cerere. Nu mai avem loc unde să-i punem. Avem posibilitatea să-i prindem, dar nu avem unde să-i ducem. Eu nu ştiu ce soluţii să mai găsim. Nu mai avem spaţiu fizic acolo (n.r. la adăpost), ca să ducem câini. Dumneavoastră spuneţi că sunt 40. Probabil că mai sunt 100 împrăştiaţi în tot oraşul. Şi pe mine mă deranjează.”, a afirmat Elena Lasconi.

Este posibil să fie mai mulţi de 100 de câini pe străzile din Câmpulung, judecând după conţinutul comentariilor privitoare la haite de câteva zeci de exemplare, care provin de peste tot. Însă, cum nu există un inventar al maidanezilor care umblă liberi prin cartiere, nu se poate spune cu certitudine câţi sunt.

  • Vicele Ţurţulea: „Am luat 19 câini din oraş. Dar asta este ca şi cum ai lua o cană cu apă dintr-un ocean. Nu se simte deloc”

Viceprimarul Constantin Ţurţulea a vorbit din nou despre discuţiile purtate cu mai multă lume, nu numai cu colegul consilier Dorin Mirea, discuţii care n-au modificat realitatea din teren. De ce? „O soluţie pe termen scurt este imposibil de găsit. Adăposturile sunt pline, nu numai în judeţul Argeş, ci şi în celelalte judeţe. Am dat telefoane şi la Braşov, şi la Sibiu, ca să văd dacă au spaţiu. Într-adevăr, avem o problemă reală. Câinii sunt pe stradă. Acum câteva săptămâni, am luat 19 câini din oraş, din zonele semnalate de cetăţeni oarecum cu risc ridicat. Dar asta este ca şi cum ai lua o cană cu apă dintr-un ocean. Nu se simte deloc. Pentru că vin alţi câini care vor ocupa acel teritoriu.”, a afirmat vicele Ţurţulea.

Strategia scăpării de maidanezi în viitor, nu în prezent, se bazează pe acţiunea de sterilizare şi microcipare. Primăria, susţine el, trebuie să se asigure că aceste două acţiuni se realizează. „Pentru că, în zilele următoare, va trebui să discut cu UAT-urile din jur, o să pun şi această problemă pe masă, ca să vedem cum putem s-o rezolvăm. Dar nu este o soluţie ca să se vadă o îmbunătăţire într-un timp scurt. Am înţeles de la domnii de la Smeura că rata de înmulţire a câinilor, de la an la an, este de 3 la 1. Pui care supravieţuiesc. Dacă acum avem în oraş 150 de câini, la anul vom avea 450. Şi încă un an… nu vom mai putea face faţă. Întreţinerea adăpostului pe termen lung nu este o soluţie. Soluţia este să încurajăm sterilizarea, să amendăm acolo unde nu se vrea şi să încurajăm adopţiile. Astăzi (n.r. 31 iulie), am primit o sesizare pe E-Muscel de la un domn care vrea să adopte un câine. Problema nu este doar a noastră, a Câmpulungului. Sunt convins că sunt multe localităţi din ţară care se confruntă cu acest lucru. Aş vrea să am veşti bune. Din păcate, nu le am. Legislaţia nu ne ajută foarte tare în acest domeniu.”, a încheiat acesta.

Dacă s-ar fi dat nişte amenzi pentru abandonul animalelor prin Câmpulung, tot ar fi fost ceva. Puţin, dar ar fi fost ceva prin comparaţie cu nimicul din prezent. Poliţia Locală n-a prins niciodată pe cineva aducând pui sau animale adulte de la ţară, cum se practică de foarte mult timp, inclusiv în prezent, întrucât n-au picat din cer toţi maidanezii care au reocupat străzile din Câmpulung.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!