1.9 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Astăzi este ziua Salvamont. La mulţi ani salvatorilor montani!

În anul 1969 a apărut Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.140, care legifera înființarea mai multor formații Salvamont, ca urmare a unor repetate accidente în avalanșă soldate cu decedați, stabilind și denumirea activități. În România, primele cursuri de salvare pe munte au avut loc în anul 1904, iar prima acțiune de salvare a fost în anul 1906. În baza noii hotărâri, în județul Argeș se și înființează prima formație Salvamont din țară, la Câmpulung, sub conducerea inginerului Grabovschi.

  • Prima formație Salvamont din țară s-a înființat la Câmpulung

Formația Salvamont Câmpulung exista încă din anul 1964 când, în acea perioadă, nu era puterea de Guvern. Inginerul Grabovschi, care lucra la Uzina ARO, a fost primul șef al formației de Salvamont înființate, guvernamental, în 1969, prin H.C.M 140/1969, cel care a organizat o echipă de salvamont care ajuta la diferite acțiuni precum accidente, rătăciri, transportarea bolnavilor la cea mai apropiată unitate medicală și multe altele. La vremea aceea era foarte dificil ca echipa de salvamontiști să afle de persoanele rătăcite sau rănite pe munte, iar operațiunea de salvare, de obicei, dura între două și trei zile.

În urma lui Grabovschi, formația Salvamont Câmpulung a fost preluată și condusă de către medicul Victor Popa timp de 20 de ani, fiind cel care a pus bazele activităților de prevenire a accidentelor montane. De asemenea, acesta a intervenit la Primăria orașului Câmpulung, luând hotărârea de a reconstrui refugiul Iezer.

În anul 1997, conducerea echipei de Salvamont a fost preluată de către salvamontistul „veteran” Alexandru (Puiu) Holboșan, membru al echipei încă de la înființare, din anul 1969. În anul 2005, acesta s-a angajat la Consiliul Județean, iar în tot județul a fost organizată o formație, respectiv Formația Salvamont a Consiliului Județean. În acel moment, a devenit o meserie, s-au făcut angajări, iar numărul membrilor echipei de Salvamont a devenit din ce în ce mai mare.

La mulţi ani !

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!