Titlul noului volum de carte al lui Radu Enășescu este „Amintiri din clepsidră”. Acesta a fost lansat recent la Biblioteca Municipală „Ion Barbu” din Câmpulung, într-un eveniment plin de emoție și entuziasm. Cartea reprezintă al cincilea volum pe care scriitorul îl publică în cadrul bibliotecii într-un interval de mai puțin de șase luni, demonstrându-și pasiunea pentru scris.
- Maria Chirtoacă: Mi-a plăcut foarte mult modul în care abordează problema Uzinei ARO, pe care o numește metaforic „floare de colț”
„Amintiri din clepsidră” este o carte plină de povestiri captivante și dezbateri pline de umor și nostalgie. Împărțită în două părți, ea îmbină genurile liric și epic pentru a transmite cititorilor o gamă largă de emoții și trăiri. Prima parte este caracterizată prin utilizarea genului liric, în timp ce cea de-a doua prezintă o îmbinare subtilă între lirism și epopee. Astfel, Radu Enășescu reușește să exploreze o paletă variată de sentimente, de la duioșie și dragoste pentru trecut până la critică socială și reflecții profunde asupra vieții.
Oaspeții evenimentului nu s-au putut abține să nu-și exprime admirația față de abilitatea lui Radu Enășescu de a captiva publicul prin poveștile sale. Maria Chirtoacă, membră a Uniunii Scriitorilor și veche colaboratoare a autorului, a subliniat talentul acestuia în a fi un povestitor priceput, plin de haz și sensibilitate. Ea a evidențiat în special modul în care Enășescu abordează problema Uzinei ARO, metaforic numită „floare de colț”, care rămâne o amintire prețioasă a mândriei și bucuriei din trecut. Maria Chirtoacă a lăudat curajul autorului de a crea o carte care acționează ca un antidot împotriva uitării și de a pune în valoare lucrurile unice și semnificative care s-au petrecut în cadrul uzinei. „Este un povestitor bun, plin de haz și de sensibilitate în același timp și nu se dezminte nici în această carte împărțită în două părți, pentru că prima parte este caracterizată prin utilizarea genului liric, iar cea de-a doua îmbină genul liric cu genul epic, în sensul că întâlnim sentimente frumoase, de duioșie, de dragoste pentru ce a lăsat în urmă. Mi-a plăcut foarte mult modul în care abordează problema Uzinei ARO, pe care o numește metaforic „floare de colț” și, într-adevăr, pentru noi rămâne o floare de colț, o amintire a ceea ce era mândrie și bucurie pe timpuri. Din tot sufletul felicit omul și poetul care a scris această carte și mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns să citim această carte”, a transmis Maria Chirtoacă.
- Gheorghe Mitroiu: „Am văzut în el un potențial deosebit”
Prietenul lui, Gheorghe Mitroiu, a împărtășit câteva amintiri despre colaborarea lor din trecut și despre cum au fost implicați în diverse proiecte împreună. Acesta și-a exprimat admirarea față de Radu Enășescu și a încurajat continuarea acestui ritm susținut de creație. Gheorghe Mitroiu a mărturisit că l-a împins pe Enășescu să-și transpună ideile în cărți. „Îl cunosc pe Radu de peste 50 de ani, viața noastră s-a intersectat atât la ARO, am fost coleg cu el la filiala de proiectare, apoi, pe parcursul timpului a fost și la serviciul export, unde am fost și eu la marketing, ne-am întâlnit în brigăzile de la ARO, dar am făcut și teatru, însă una dintre piese nu s-a materializat: „Celebrul 702”. Eu eram atât regizor, cât și un personaj din piesa „Celebrul 702” a lui Dumitru Solomon, iar Radu Enășescu era „Bill”. Pentru mine, toată viața a rămas „Bill”. Eu l-am „îmbrâncit” și i-am spus: „Măi, fă o promisiune că o să scoți niște cărți!”. Am văzut în el un potențial deosebit și am spus că ar trebui materializate. Uite că acum a scos a cincea carte și ca o mașină, ca un ARO, nu mai are frână! Merge în continuare și vă avertizez că va ajunge să scoată foarte multe cărți! La ora actuală, Bill urmează să fie cel de-al șaptelea membru în Liga Scriitorilor de la Cluj și poate reușim, când vom face 10 confirmări din Liga Scriitorilor, să facem Filiala Câmpulung Muscel. Mai este puțină cale, dar sunt foarte optimist și poate ne ajută Dumnezeu să facem acest lucru. Această carte este ca un antidot contra uitării. Coperta care este realizată de Bogdan Petry, o copertă excepțională, cu o valoare simbolică: un ARO în clepsidră care s-a transformat în nisip și Radu Enășescu, în tinerețe, față în față cu el în prezent. Nasul fenomenal, plin de umor al lui Radu Enășescu strânge această clepsidră, fiind foarte simbolică reprezentarea. Coperta este de excepție! A doua mare realizare în carte este cuvântul de început al doamnei Maria Chirtoacă, membră a Uniunii Scriitorilor, care îl caracterizează foarte bine și îl pune în valoare ca un ambasador care își prezintă scrisorile de acreditare în fața unui președinte. Toată cartea este o cronică a vremurilor care este plină de umor și de nostalgie, care face să nu se uite acele lucruri unice care s-au petrecut în Uzina ARO. Prima dată când m-am angajat la ARO am dat de o pancartă pe care scria: „Cea mai înaltă facultate este uzina!”. Atunci am râs 15 minute. Când s-a închis Uzina, am plâns câteva ceasuri, pentru că mult adevăr ascundea.”, a transmis Gheorghe Mitroiu.
- Radu Enășescu: „Am încercat să evoc în aceste balade acea lume îndepărtată, care a dispărut”
În cadrul lansării, Radu Enășescu a mulțumit gazdelor evenimentului pentru ospitalitatea lor și a adus un omagiu doamnei profesor Maria Chirtoacă pentru prefațele sale deosebite la cele cinci cărți anterioare. Autorul a subliniat și contribuția caricaturistului Bogdan Petry, care a creat o copertă excepțională pentru „Amintiri din clepsidră”. Aceasta prezintă un ARO într-o clepsidră, simbol al timpului, care se transformă în nisip, iar Enășescu tânăr se află față în față cu el însuși în prezent. Coperta este considerată deosebită din punct de vedere simbolic și artistic. De asemenea, Radu Enășescu a dezvăluit că în această nouă carte a sa a încorporat poezii lirice și de critică socială, cuvinte care evocă dragostea pe care o are pentru orașul Câmpulung și sentimentul său de apartenență la acest loc cu o istorie bogată. „În partea întâi a volumului am surprins, prin acele poezii lirice, în care lirismul se îmbină în mod armonios cu unele poezii de critică socială care sunt în orașul nostru și, totodată, se desprinde dragostea pe care o am eu, ca cetățean venit din Moldova, și adoptată, în mod frumos, de acest oraș minunat, plin de istorie, în care m-am integrat și am dobândit o multitudine de prieteni.”, a menționat Radu Enășescu.
El a explicat titlul sugestiv al cărții, „Amintiri din clepsidră”, subliniind că personajul din tinerețe și versiunea sa de acum privesc concentric aceeași clepsidră, simbol al timpului care trece. În această carte, Enășescu a căutat să evoce o lume îndepărtată care a dispărut și să amintească de personaje și momente care nu mai există în prezent. El a adăugat că Uzina ARO, în special, reprezintă un simbol puternic al acestei tristeți, deoarece a fost un vis frumos care, în cele din urmă, s-a destrămat. „După cum ați văzut, titlul acesta, „Amintiri din clepsidră”, de pe copertă este un titlu sugestiv în care dacă analizați, vedeți că este un personaj care, de fapt, sunt eu în perioada de tinerețe și acum, la pensie. Cele două personaje privesc concentric aceeași clepsidră, un simbol al timpului în care se vede un automobil ARO care se face praf și pulbere, transformându-se în nisip, cum deja s-a produs și în realitatea dureroasă. Aceste două personaje, cel din tinerețe, cotrobăind prin sertarul cu amintiri, a descoperit acele balade pe care le-a scris la tinerețe și cu care înveselea colegii de muncă și le dădea o bună dispoziție, necesară în acea vreme în care frunțile multora erau încrețite de griji și probleme. Am încercat să evoc în aceste balade acea lume îndepărtată care a dispărut și multe dintre poemele pe care le-am scris, multe personaje surprinse în aceste balade deja nu mai sunt în viață și poate că ne privesc din lumea celestă și ne admiră faptul că ne amintim în aceste condiții de ei. După cum spunea și doamna profesoară, mulți aveau porecle năstrușnice care creau veselie, surprinse în aceste poezii. Faptul că acest simbol, ARO, s-a transformat în nisip, a creat o tristețe deosebită, căci Uzina pentru noi toți a fost un vis frumos care, la un moment dat, când nimeni nu credea, s-a distrus.”, a explicat Radu Enășescu. „Mai mă gândesc, cu nostalgie, la acele vremuri când făcusem o formație de muzică ușoară în cadrul CESAR și, sprijinit de Sindicat, cântam joia la cantina ARO, în hol, pentru tineret. Era joia tineretului. Le cântam, băieții se distrau, iar doamna Stela, de la cantină, ne aducea gogoși și sucuri. Au fost niște clipe frumoase și mă apucă nostalgia când îmi aduc aminte. De asemenea, am participat cu Mitroi la acea brigadă artistică, care era la modă în anii aceia și cu care am câștigat chiar concursuri la festivalurile cu brigăzi artistice. Era o treabă foarte bună, care scotea în evidență realizările Uzinei, le critica, lăuda, și ne simțeam ca o familie, eram uniți.”, a mai povestit Radu Enășescu.
Totodată, acesta a menționat că nu are de gând să se oprească aici și că va continua să scrie atât poezie, cât și proză, transpunându-și ideile și sentimentele pe hârtie. Cu determinare și pasiune, Radu Enășescu își dorește să continue să creeze și să împărtășească cu lumea operele sale, în speranța că vor aduce bucurie și amintiri unice cititorilor: „Dacă Dumnezeu mă va ajuta, nu o să mă opresc aici și o să urmez sfatul prietenilor mei de a continua să cochetez și cu poezia și cu proza, ca să îmi pun pe hârtie ideile și sentimentele pe care le am în minte, atât timp cât vârsta și posibilitățile o să mă ajute.”.
Robert Adrian ȘTEFAN