18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Cu 6 milioane de lei, bani europeni, se renovează termic clădirea Şcolii „Nanu Muscel”, edificată acum 52 de ani

6.307.181,86 lei este suma pe care PNRR o alocă municipiului Câmpulung pentru o investiţie de eficientizare energetică, de data aceasta, a unei şcoli. Instituţia care se va moderniza pe exterior, graţie unei investiţii care nu presupune doar punerea la punct a faţadei, ci şi a ferestrelor şi a acoperişului, este Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”. Din valoarea precizată în deschiderea articolului, cheltuiala cu construcţiile şi montajul a fost stabilită de proiectant la 4.616.337,25 lei. Proiectul municipalităţii pentru instituţia de învăţământ centrală urmăreşte reducerea consumurilor energetice pentru încălzire şi a pierderilor de căldură. Şi această lucrare este estimată să dureze tot 12 luni, la fel ca majoritatea proiectelor Primăriei Câmpulung pe tema eficientizării energetice, termen care începe să curgă de la data încheierii contractului de execuţie cu câştigătorul licitaţiei. Deocamdată, cei de la minister analizează hotărârea de Consiliu Local proaspăt aprobată, pe 30 mai 2023, după care, dacă totul este în ordine, va permite municipalităţii să dea startul procedurii de achiziţie.

  • Clădirea Şcolii Generale nr.3 a fost construită în 1971  

De când a fost construită, în 1971, clădirea a servit desfăşurării actului de învăţământ. Imobilul are o suprafaţă construită la sol de 792 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 2.379 metri pătraţi. Regimul de înălţime este Parter + 2 Etaje + Pod.

„Clădirea este un proiect tip, specific anilor ’70, care se dezvoltă în lungul unui coridor principal cu dublu tract, înălţimea nivelurilor fiind de 3,45 metri. La parter şi etaje se regăsesc spaţii de învăţământ şi administrative. Accesul în pod se face de la nivelul superior, prin chepeng.

Nu se observă degradări sau efecte ale unor tasări diferenţiate, ceea ce conduce la concluzia că acestea s-au comportat bine în timp. Grosimea planşeelor este de circa 10 cm, rezemată pe grinzi interioare sau exterioare sau pe pereţi de zidărie de cărămidă. Fundaţiile sunt de tip tălpi continue din beton armat, amplasate sub pereţi, şi fundaţii izolate sub stâlpi. Structura anvelopei exterioare este realizată din: zidărie de cărămidă cu grosimea de 25 cm pe exterior şi 12,5 cm pe interior.

Tâmplăria exterioară este realizată din PVC. Finisajele prezintă degradări semnificative (fisuri, degradări ale tencuielii, urme de degradare cauzată de trecerea timpului). Clădirea are acoperiş de tip şarpantă. Evacuarea apelor meteorice de pe acoperişul imobilului se face prin pante de scurgere orientate către jgheaburi şi burlanele pluviale existente.

Clădirea are structura de rezistenţă alcătuită din pereţi structurali din zidărie de cărămidă plină cu rol de preluare a sarcinilor verticale şi orizontale. Sunt pereţi cu goluri de uşi şi ferestre consideraţi în calcule ca o sumă de spaleţi de zidărie dispuşi pe două direcţii perpendiculare. Planşeele sunt din beton armat, cu grinzi principale (cu rol gravitaţional), cu centuri. Infrastructura este de tip continuu, fundaţii continue din beton armat.”, descrie materialul de şedinţă prezentat consilierilor municipali starea actuală a imobilului.

Proiectantul pune accent pe necesitatea şi oportunitatea lucrărilor de intervenţie asupra construcţiei, în sensul implementării soluţiilor tehnice optime de creştere a eficienţei energetice. În esenţa sa, proiectul constă în reabilitarea elementelor de construcţie şi a sistemului de instalaţii, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului construcţie – instalaţie, în vederea creşterii eficienţei termoenergetice a acestuia. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!