1.3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Fiii jurnalistului american căsătorit la Lereşti i-au îndeplinit dorinţa dinaintea morţii. O părticică din rămăşiţele pământeşti ale lui Harry Morgan va fi aşezată în pământul Muscelului

Dorinţa jurnalistului Harry Morgan a fost ca, după moarte, să se odihnească în locurile dragi colindate datorită profesiei şi oamenilor deveniţi prieteni. O parte dintre ei au fost lereştenii cunoscuţi în anii ’70, alături de care el şi Catherine au avut parte de o nuntă de poveste. O poveste a rămas, peste decenii, căsătoria americanilor, cărora nu le-a fost hărăzită trăinicia vieţii de familie întemeiată la Lereşti. Însă trainică a rămas amintirea cununiei şi a petrecerii la care a fost părtaşă toată suflarea satului. Martori ai uniunii de la Primărie şi Biserică a lui Harry şi Catherine au fost invitaţi şi la acţiunea de omagiere a jumătăţii de secol trecute de la nunta internaţională din 7 iulie 1973, care a constituit tema a două filme realizate de Studioul Cinematografic „Alexandru Sahia”. Manifestarea de greutate a ediţiei 2023 a Zilelor Comunei i-a avut ca invitaţi de seamă pe cei trei fii ai jurnalistului, cărora primarul Marian Toader le-a înmânat câte o plachetă de excelenţă cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Lereşti acordat celor doi miri de acum 50 de ani. Fiii lui Harry Morgan au îndeplinit o datorie de onoare, primită de la tatăl lor înaintea morţii: o părticică din cenuşa acestuia va fi aşezată în pământul Lereştiului, ca să rămână pentru totdeauna legat de aceste meleaguri cărora le-a dăruit o filă de istorie de povestit până astăzi.

  • Fiii lui Harry Morgan au venit la Lereşti împreună cu băieţii lor

Ceremonia prin care a fost omagiat evenimentul de acum 50 de ani, care a confirmat reputaţia de localitate turistică a Lereştiului, a avut loc duminică, 4 iunie 2023, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, un edificiu cu o arhitectură splendidă, realizat între 1932-1936. Solemnitatea festivităţii a fost asigurată prin intonarea imnurilor naţionale ale celor două ţări: Statele Unite ale Americii şi România. Musafirii primarului Marian Toader sunt descendenţii lui Harry Morgan, cei doi fii ai acestuia dintr-o căsătorie anterioară celei oficiate la Lereşti, el neavând copii cu Catherine Devlin, cea care şi-a dorit să fie mireasă după tradiţia românească. Alături de cei doi fii, Howard Dewitt Morgan şi Christopher Morgan, a fost prezent Benny J. Morgan, unul dintre cei doi băieţi adoptaţi de Harry Morgan, copiii celei de-a treia soţii, românca Margareta. Băieţii Margaretei, alături de care acesta a trăit ultimii zece ani ai vieţii sale, la Timişoara, au luat numele tatălui adoptiv.

Fiul cel mare al lui Harry Morgan, Howard Morgan, a venit la Lereşti, împreună cu soţia Ginger şi fiul Andrew. Christopher Morgan a fost însoţit de fiul său, William. Cu o zi înainte de festivitatea de la Ateneu, musafirii americani au beneficiat de o primire oficială, în sala de Consiliu Local, în prezenţa aleşilor. Pe durata celor două zile petrecute în Muscel, au fost cazaţi la Complexul „Cerbul” şi au avut parte de un program variat de călătorii şi vizite, care le-a permis să înţeleagă motivul pentru care înaintaşul lor era atât de ataşat de Lereşti.

Lui Puiu Suseanu, fiul preotului Stelian Suseanu şi naşul de căsătorie al cuplului american, i se datorează realizarea evenimentului de celebrare a jumătăţii de secol trecute de la nunta americanilor, el fiind cel care a mijlocit legătura între autorităţile locale şi descendenţii jurnalistului fermecat de România. Preotul Stelian Suseanu a oficiat serviciul religios la cununia lui Harry şi Catherine.

Tot din categoria invitaţilor, o delegaţie din Republica Moldova, din comuna Mingir, condusă de primarul Ilie Chiţanu şi viceprimarul Mihai Mircoş, a petrecut alături de lereşteni. Moldovenilor le-a plăcut ce au văzut şi ascultat la ediţia 2022 a Zilelor Comunei Lereşti, prin urmare, au revenit în 2023 la sărbătoarea care a avut o temă generoasă şi o participare internaţională. În acest an, au adus cu ei Grupul vocal bărbătesc „Mingirenii”.

  • Alina Fianu, fetiţa de doi ani şi zece luni din film: „Am fost luată în braţe şi urcată în autocarul americanilor, lucru care nu apare în film”  

Cel mai emoţionant moment al evenimentului a adus în faţa publicului pe cel mai emoţionat om: Alina Cojocaru, Fianu după căsătorie, care, în urmă cu 50 de ani, era cea mai simpatică fetiţă din filmul realizat de „Sahia Film”. Cu ie roşie şi părul prins în codiţe, copila de doi ani şi zece luni apare, la un moment dat, sugând degeţelul. Sau luată de mânuţe de ambii miri cuceriţi de drăgălăşenia copiliţei cu fundiţe albe.

Alina Fianu a depănat povestea celor două filme propuse pentru vizionare. „De aici începe, picătură cu picătură, activitatea care se desfăşoară astăzi. Pe agenda de lucru a domnului primar Ion Berevoianu era trecută, la priorităţi, recuperarea filmului cu nunta americanilor, pentru a readuce în memoria lereştenilor aceste clipe şi pentru a le face cunoscute tinerei generaţii. Dânsul a vrut să intre în posesia filmului, ca să reînnodăm legătura. Atunci, am făcut o solicitare către Televiziunea Română şi, surprinzător, am primit un DVD cu filmul produs de „Sahia Film” în data de 7 iulie 1973, un film alb-negru, o surpriză şi pentru dumneavoastră, care, din păcate, nu are sonor. Domnul Puiu Suseanu ne-a vizitat la scurt timp şi l-am întrebat dacă are acel film, pentru a pune cap la cap sunet-imagine. Dânsul avea un alt film color, produs tot de „Sahia Film”, care, de fapt, este un amplu reportaj despre tradiţiile lereştene, gospodăriile minunate în care erau primiţi americanii şi frânturi din nunta domnului Harry Morgan şi a lui Catherine Devlin. Mulţumesc domnului primar că, după 50 de ani, ne ajută pe unii dintre noi să retrăim acele imagini. Este, practic, o revedere după 50 de ani. Deşi aveam doi ani şi zece luni, îmi aduc aminte bine şi lucruri care nu apar în film. Am fost luată în braţe şi urcată în autocarul americanilor, lucru care nu apare în film. Aceleaşi emoţii sunt convinsă că le retrăiţi cu toţii, cei care aţi participat atunci. Eu sper să ne întâlnim şi la următorul vernisaj. Prin aceste clipe minunate, mai întoarcem o pagină din istoria Lereştiului.”, a fost mesajul Alinei Fianu care a rămas dedicată evenimentului întipărit în mintea sa fragedă de copil. Primarul Marian Toader şi-ar dori ca, prin această acţiune, să se reia deplasările americanilor către Lereşti, aşa cum se întâmpla în urmă cu mai bine de 50 de ani, când asociaţia înfiinţată de Harry Morgan a creat un obicei extraordinar pentru comună: peste 2.000 de americani au fost cazaţi la familii din Lereşti, unde s-au pus la punct cu îndeletnicirile dintr-o gospodărie rurală musceleană.

„O parte dintre cei prezenţi în sală au fost participanţi la acea nuntă din 1973. Le mulţumesc celor care sunt prezenţi, le mulţumesc şi celor care n-au putut să vină din diferite motive. Îmi cer iertare pentru cei pe care nu am reuşit să-i identificăm, ca să-i invităm alături de noi.”, a afirmat primarul Marian Toader.

  • Profesorul Ion Oană: „Sunt unicul supravieţuitor din comitetul de organizare al „Ambasadorilor Prieteniei”

Fiind vorba despre un eveniment întipărit în istoria Lereştiului, profesorul Ion Oană, autorul „Monografiei Comunei Lereşti”, le-a făcut consătenilor următoarea mărturisire: „Emoţiile doamnei Alina le înţeleg personal, aşa cum le-aţi înţelege fiecare dintre dumneavoastră dacă aţi fi fost în locul dânsei. Emoţiile mele, deşi am o vârstă, sunt foarte mari, pentru că sunt unicul supravieţuitor din acel comitet de organizare al „Ambasadorilor Prieteniei”. Graţie efortului tuturor membrilor comunităţii, mai ales a celor din partea de Nord a satului, acolo unde păstorea cu multă cinste părintele Stelian Suseanu, mulţi dintre cei din sală, mici la acea vreme, au fost părtaşi şi participanţi la toate evenimentele, începând cu primirea tinerilor americani. Dacă îmi aduc aminte, în 1972 au fost peste o mie. La cumpăna anilor 1978-1979, când un grup de tineri americani au petrecut Revelionul la Lereşti, personal am condus şi coordonat grupul coral care a colindat. Împreună, lereşteni şi americani, am demonstrat că, prin turism, prin cultură, prin artă, se pot lega punţi de prietenie între cei de care unii sau alţii doreau să ne ţină departe şi divizaţi. Aici este marele merit al tatălui şi bunicului dumneavoastră, că a reuşit o adevărată deschidere euro-atlantică a României prin localitatea Lereşti, prin locuitori şi prin venerabilul dumneavoastră tată.”

  • Mirii de acum 50 de ani, „Cetăţeni de Onoare” ai Lereştiului  

Înainte de vizionarea celor două filme, Ştefania Vasile, fiica Dianei Saracino şi a lui Costel Vasile, a delectat invitaţii cu câteva piese interpretate la pian. Ultima parte a ceremoniei a fost dedicată înmânării distincţiilor pregătite atât pentru musafiri, cât şi pentru gazde. Fraţilor Morgan li s-a înmânat, în onoarea tatălui lor, titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Lereşti. Aceeaşi distincţie a fost acordată soţiei sale, Catherine Devlin, post-mortem. Cei trei fii ai jurnalistului au primit fiecare câte o plachetă de excelenţă, împreună cu steagul comunei Lereşti.

„Este uimitor că au trecut 50 de ani şi este minunat să mă întorc în România şi în Lereşti. Tatăl meu a călătorit în peste o sută de ţări înainte de a ajunge în România. Însă România a atins coada sensibilă a inimii tatălui meu, care a ales să-şi petreacă aici ultimii zece ani din viaţa sa, ca profesor în această ţară. În România, Lereşti a rămas atât de aproape de inima sa şi a lăsat o amintire foarte frumoasă pentru mine şi familia mea.”, a afirmat Howard Morgan.

Howard a înmânat primarului, ca reprezentant al administraţiei, un Certificat de Apreciere destinat comunităţii lereştene, „din partea celor şase Morgan care sunt aici şi din partea celor care nu au putut fi aici.” La rândul său, Christopher Morgan a mulţumit, asemenea fratelui său, pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi la Lereşti, la fel ca acum 50 de ani. „7 iulie este o zi specială în familia noastră.”, spunea Christopher Morgan, care i-a cerut mâna soţiei într-o zi de 7 iulie. Şi tot într-o zi de 7 iulie, s-a căsătorit fratele său, Benny. Tot pe 7 iulie s-a căsătorit şi primarul Marian Toader.

„Tatăl meu a călătorit în multe ţări şi dorinţa lui, în momentul morţii, a fost ca rămăşiţele pământeşti să-i fie răspândite peste tot în lume.”, a mai spus Christopher Morgan. „În interiorul acestui înger este cenuşa tatălui meu, pentru a rămâne la Lereşti, pentru totdeauna.”, a încheiat acesta, la capătul unei misiuni-testament încredinţate de tatăl său.

Ultima distincţie primită din partea fraţilor Morgan a fost un Certificat de Apreciere pentru primarul Marian Toader, pentru că în mandatul lui s-a produs omagierea înaintaşului lor, certificat înmânat destinatarului de Benny Morgan.

  • Potrivit presei centrale, Harry Morgan „a realizat interviuri cu preşedinţi ai Statelor Unite, a fost un apropiat al Maicii Tereza, al Indirei Ghandi, dar şi al fostului secretar general al ONU, diplomatul Kofi Annan”

Pe jurnalistul american Harry Morgan l-a adus în România un reportaj despre Nicolae Ceauşescu, după momentul „Praga 1968”. „Ceauşescu i-a oferit o excursie prin România. Ajungând în Lereşti, delegaţia oficială a fost oprită în stradă, deoarece aceasta era blocată de alaiul unei nunţi tradiţionale. I s-a oferit să bea ţuică din ploscă şi a fost invitat să rămână la nuntă, unde s-a împrietenit cu preotul Stelian Suseanu. În mintea domnului Morgan s-a născut ideea de a se căsători cu aleasa inimii, doamna Devlin Catherine, în cadrul romantic, plin de frumuseţe şi tradiţii pe care îl oferea comuna Lereşti. Astfel, cu acordul oficialităţilor (primar Ion Negru, secretar Iosif (Viciu) Matei), s-a demarat organizarea celebrării căsătoriei civile, religioase – ortodoxe (pentru care cei doi miri au trecut de la religia penticostală, la cea ortodoxă) şi a nunţii tradiţionale. Sufletul organizării acestui eveniment a fost preotul Stelian Suseanu, al cărui fiu a fost naşul de cununie. La data de 7 iulie 1973, de la mic, la mare, cetăţenii comunei Lereşti, îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei, au pornit în alai la marea sărbătoare.
Cu această ocazie, SAHIA FILM a produs un reportaj, în care sunt prezentate tradiţiile, costumele populare lereştene, gospodăriile minunate, unde au fost cazaţi mulţi oaspeţi americani, afecţiunea şi ospitalitatea lereştenilor. Acest film este o pagină din istoria contemporană a comunei Lereşti, despre care se vorbeşte şi astăzi, iar datorită amabilităţii familiei Suseanu, care ne-a pus acest film la dispoziţie, sperăm să se vorbească şi în viitor. Domnul Harry Morgan, încântat de România, a înfiinţat Asociaţia „Friendship Ambassadors”, pornind câteva proiecte de turism şi schimburi culturale promovând astfel România.”
, scria, în urmă cu câţiva ani, Alina Fianu despre evenimentul care i-a rămas la suflet.

Harry Morgan a încetat din viaţă pe 30 octombrie 2007. „Unul din cei mai reputaţi jurnalişti ai lumii, Harry Wayne Morgan, a decedat la un spital din Timişoara, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 73 de ani. Jurnalistul Harry Wayne Morgan a fost fondator al Word Press Institute, al Fundaţiei „Ambasadorii Prieteniei”, dar şi fost redactor al celebrei reviste americane „Reader’s Digest”. El era „Cetăţean de Onoare” al Timişoarei. După 1990, la sugestia unor prieteni, a acceptat să devină profesor de jurnalism la universităţile din Bucureşti şi Sibiu. La Timişoara a ajutat să cunoască profesia de jurnalist sute de tineri care au trecut pragul Universităţii de Vest şi a Universităţii „Tibiscus”. Profesorul s-a mutat din New York la Timişoara, unde s-a căsătorit cu o româncă. Morgan a realizat şase interviuri cu Nicolae Ceauşescu, pentru care a fost recompensat cu Meritul Cultural, în 1974. Peste Ocean, a realizat interviuri cu preşedinţi ai Statelor Unite, a fost un apropiat al Maicii Tereza, al Indirei Ghandi, dar şi a fostului secretar general al ONU, diplomatul Kofi Annan. Morgan suferea de diabet, dar, în ultimele două săptămâni, o răceală i-a creat complicaţii respiratorii, fiind internat la spital, unde a decedat.” (sursa: AMOS News, ediţia din 31 octombrie 2007).

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!