Vara trecută, de Zilele Câmpulungului, Liviu Cioacă a expus, alături de colegii săi pictori, mai multe lucrări, dintre care una ne-a atras atenţia în mod deosebit. Expoziţia prilejuită de sărbătoarea municipiului s-a vrut un omagiu adus celor mai frumoase clădiri, publice şi particulare, din Câmpulung, prin urmare, din colecţiile artiştilor plastici locali au fost selectate lucrări adaptate temei propuse. Cioacă a prezentat un tablou în care nu superba vilă imortalizată de fostul director al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” era punctul de atracţie. Ci maşina proptită în gardul impozantei clădiri, Vila Sandu, care a aparţinut academicianului Alexandru Rosetti. Nu este orice maşină, căci plăcuţa de înmatriculare, pe care apar doar iniţialele MUN, trădează cine este proprietarul: Municipiul Câmpulung.
- Primăriţa îi cere lui Cioacă să picteze motive tradiţionale pe jardiniere
Liviu Cioacă n-a participat la acel vernisaj, ca să satisfacă interesul trezit privitorilor de inedita reprezentare a ceea ce pare un accident comis cu maşina Primăriei. De aceea nu vă putem oferi informaţii detaliate despre ce a vrut artistul să transmită. Să fi pictat Cioacă ceva din trecut, vreun incident trecut sub tăcere, despre care nu s-a scris, nu s-a vorbit, din cauza notorietăţii şoferului… Să fi pictat Cioacă ceva din viitor, presimţind că urmează ca un autoturism de serviciu al unui funcţionar – sau al unui demnitar – să se proptească în gardul confecţionat în stil tradiţional, care se armonizează cu frumoasa construcţie trecută în planul secund de celebritatea maşinii.
Cei care s-au oprit în faţa picturii n-au avut îndoieli: este accident, nu parcare, la câtă apropiere, până la contopire, există între autovehicul şi gard. Imaginaţia zvăpăiată a autorului şi originalitatea picturii, care este mai degradă amuzantă decât artistică, îi aduc o sarcină nouă lui Liviu Cioacă, de care va trebui să se achite cu toată seriozitatea, având în vedere cine este emitentul. Cel mai probabil, ocupaţia îi va scurta timpul plimbării şi relaxării de peste vară, întrucât nu va putea s-o pună în aşteptare pe primăriţa Elena Lasconi, motivând că este în concediu, la mare, la soare… Aşa cum a făcut, de pildă, vara trecută, când, în toiul puhoiului de acţiuni culturale concentrate de sărbătoarea municipiului, artistul Cioacă era plecat din Câmpulung.
Acum, nu ştim dacă Elena Lasconi a vizionat tabloul ex-directorului înlocuit în mandatul său, ca să remarce talentul ori ingeniozitatea acestuia (ori ambele), dar este convinsă că se va achita cu succes de sarcina gândită pentru acesta. La şedinţa Consiliului Local din această săptămână, primăriţa a anunţat ce îl aşteaptă pe Liviu Cioacă, în contextul desăvârşirii lucrării de amenajare a sensului giratoriu de la „Dinicu Golescu” şi a zonei înconjurătoare. „Vreau să continuăm cu trotuarele până la Tabaci şi să reparăm şi jardinierele, pe care vreau să le vopsim albe. Şi îl punem pe domnul Cioacă la treabă, pentru că este talentat şi are aplecare spre pictură, să le deseneze. Aş vrea să pună nişte motive tradiţionale.”, este misiunea încredinţată de şefa Executivului celui promovat în postura de pictor de accesorii urbane.
Cerinţa primăriţei este clară: motive tradiţionale, nu alte maşini înfipte în suportul florilor, în cazul în care Liviu Cioacă este atras, mai nou, de fotografiile din evidenţa Poliţiei. Magda BĂNCESCU