20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Doctoriţa de la Diabetologie, acuzată că refuză să elibereze reţete tuturor pacienţilor şi că face presiuni pentru închiderea compartimentului de la Spitalul Câmpulung

Agitaţie mare, în această după amiază, pe holul etajului 1 al Policlinicii Câmpulung, unde aşteptau pacienţii Cabinetului de Diabetologie. Care era motivul temerii oamenilor împinşi de boală la instituţia de sănătate? Refuzul de moment al doctoriţei de a le elibera solicitanţilor documentele de care aveau nevoie, reţete în special. Directoarea Spitalului Municipal Câmpulung, Petrina Florea, însoţită de directorul medical, a ajuns la cabinet, în Policlinică, pentru a se asigura că nu rămâne niciun pacient neprimit de medic a cărui nemulţumire este legată de volumul de muncă ce i-a revenit după intrarea în concediu prenatal a colegei de la acelaşi compartiment. Au fost sesizaţi de către directoarea Spitalului primăriţa Elena Lasconi şi consilierul său pe probleme de sănătate, Andrei Aron, care au ajuns în momentul în care situaţia se mai detensionase. Adică pacienţii erau primiţi în cabinet, unde beneficiau de serviciul care îi adusese la Policlinică.  

  • Directoarea Petrina Florea: „Refuză să dea reţete sub pretextul că nu vrea să mai vină în spital”

Medicul al cărui gest a declanşat vizita conducerii Primăriei şi a Spitalului la Policlinică este dr.Cristina Oancea, cu care primăriţa Elena Lasconi a avut un schimb de replici scurt, pentru a se asigura că nu pleacă nimeni de la cabinet fără reţetă. Înainte de a vorbi cu doctoriţa acuzată, managerul Spitalului Câmpulung i-a rezumat primăriţei speţa.

„Doamnei doctor Oancea i-am acordat jumătate de normă, ca să preia şi activitatea doamnei doctor Chirulescu. Refuză să dea reţete sub pretextul că nu vrea să mai vină în spital. Dacă îi dau o normă şi jumătate, atunci să nu mai facă activitate în spital. În spital, eu nu pot suspenda activitatea, pentru că în spital avem bolnavi, avem come diabetice, avem alţi pacienţi mult mai grav.”, i-a explicat directoarea Petrina Florea primăriţei Elena Lasconi care este motivul pentru care a fost solicitată prezenţa autorităţilor administraţiei publice.

Dr.Cristina Oancea are o normă şi jumătate, întrucât colega ei de la Diabetologie, dr.Andreea Chirulescu Băbeanu, se află, de la 1 mai 2023, în concediu prenatal. „În acel moment, conducerea spitalului a luat hotărârea să-i acorde doamnei doctor Oancea jumătate de normă. Aceasta a început să spună că nu vrea să meargă în spital, vrea numai activitate în Policlinică.”, a precizat directoarea Petrina Florea de la ce s-a iscat situaţia.

  • Este o formă de şantaj că nu acceptă jumătatea de normă şi refuză să vadă pacienţii”

Programul doctoriţelor de la Diabetologie cuprinde două ore la Spitalul Câmpulung şi cinci ore la Ambulatoriul de Specialitate – Policlinica. „Am înţeles când a plecat doamna doctor Chirulescu şi am luat hotărârea, la nivel de conducere, să meargă doar o oră în spital, fiind singură, dar nici acea oră nu vrea s-o facă. Este o formă de şantaj că nu acceptă jumătatea de normă şi refuză să vadă pacienţii. De ce? Nouă ne decontează Casa de Asigurări de Sănătate 4 pacienţi pe oră, 7 ore pe zi, maxim 28 de pacienţi. După care doamna doctor refuză să mai vadă. Am ajuns în această situaţie în care oamenii au rămas fără reţete şi sunt, normal, supăraţi. Eu n-o să plec de aici până când toţi pacienţii nu-şi vor lua reţetele. Tot timpul, doamna doctor Oancea a încercat să facă presiuni asupra noastră ca să se închidă Compartimentul de Diabet din spital, ceea ce nu voi face. Am rugat-o să facă măcar internări de zi, pentru că sunt cazuri. Medicii specialişti, medicii de Medicină Internă, medicii infecţionişti recomandă în foile de observaţie: consult interdisciplinar. Nu merge şi nu vrea să facă nici consultul interdisciplinar.”, afirma directorul Petrina Florea.

Când Cristina Oancea s-a aflat, la rândul ei în concediu de naştere, Andreea Chirulescu – susţine directoarea Petrina Florea – a preluat activitatea fără niciun fel de problemă. „Şi a putut s-o preia. În schimb, doamna doctor ne şantajează, în sensul că nu acceptă jumătatea de normă decât dacă închid activitatea în spital. Ceea ce nu pot face, pentru că în spital avem altă cazuistică, pentru care eu nu pot să suspend activitatea. Ar putea să meargă şi i-am solicitat o oră pe zi – poate să meargă dimineaţa, de la 08.00 la 09.00 -, să vadă pacienţii din spital, apoi să vină aici să-şi facă cele nouă ore şi jumătate. Refuză!”, a explicat managerul spitalului ce se întâmplă la Diabetologie.

  • Dr.Cristina Oancea: „N-am cum, după 80 de oameni pe care îi văd într-o zi, să mă duc şi la spital”         

Primăriţa Elena Lasconi a cerut şi părerea doctoriţei Oancea, de la care a vrut să afle motivul neeliberării reţelelor solicitate de pacienţi. „Noi vrem să dăm reţete, dar nu putem să vedem câte 80 pe zi. Am avut, zilele trecute, câte 80 de pacienţi pe zi şi doamna manager îmi spune ca să mă duc şi în spital. N-am cum, după 80 de oameni pe care îi văd, să mă duc şi la spital ca să consult un pacient…”, şi-a justificat gestul dr.Cristina Oancea.

„Dumneavoastră nu puteţi condiţiona eliberarea de reţete de activitatea dumneavoastră de medic., i-a răspuns primăriţa Elena Lasconi. Dumneavoastră trebuie să vă faceţi treaba de medic.” „Trebuie să ne facem treaba de medici, dar am şi eu un anumit număr de consultaţii pe zi, nu sunt robot.”, a replicat medicul Oancea.

„Scuzaţi-mă, doamna doctor, a intervenit în dialog managerul Petrina Florea. Primiţi o normă şi jumătate şi şantajaţi să închid activitatea în spital. Aşa mi-aţi cerut!” „Nu şantajez.”, s-a apărat cea acuzată. „Mi-aţi cerut să suspend… acolo sunt come diabetice, nu pot să suspend!”, a mai spus directoarea spitalului.

O normă şi jumătate înseamnă 42 de pacienţi şi la doctoriţa Oancea ajung, potrivit afirmaţiilor acesteia, peste 65. Chiar 78, în această săptămână. „Acei pacienţi cine trebuie să-i vadă?”, întreabă retoric doctoriţa Oancea.

  • Medicul de la Diabetologie: „Nu mă puteţi obliga să dau reţete la toată lumea!”

Recomandarea primăriţei către directoarea Spitalului Câmpulung a fost de a se face demersurile pentru comisia de disciplină. „Dumneavoastră – i s-a adresat primăriţa doctoriţei Oancea – ne-aţi făcut multe hârtii pe care noi le studiem. Dacă dumneavoastră refuzaţi să daţi reţete oamenilor…” „Noi avem un anumit număr de consulturi pe zi. Nu mă puteţi obliga să dau reţete la toată lumea!”, a ripostat doctoriţa Oancea.

Managerul Petrina Florea a anunţat că, astăzi, a primit un medic rezident anul V care, de la 1 iulie 2023, va profesa la Spitalul Câmpulung. Prin urmare, se va reveni la formula cu doi medici, aşa cum a fost până acum, cât timp doctoriţa Chirulescu va fi în concediul pentru creşterea copilului. „Astăzi, am primit vizita unei doamne doctor rezident anul V, care şi-a dat specialitatea, a luat examenul şi urmează ca, de la 1 iulie, să vină să se angajeze la noi. Ea va accepta să facă şi în spital. V-am rugat să vedeţi şi pacienţii din spital.”, a adăugat directoarea Florea.

Doctoriţa Oancea mai spunea că, în momentul în care s-a aflat în concediu pentru creşterea copilului, iar colega ei a fost cu o normă şi jumătate, aceasta a lucrat doar la Policlinică. „A fost pandemie, s-au dat doar scrisori medicale şi nu au fost consultaţi pacienţii, că a fost pandemie. Nu este aceeaşi situaţie. Pentru o normă şi jumătate, în mod normal, un medic trebuie să vadă 42 de pacienţi. De la 42, până la 68 sau 78, câţi am avut, este mai mult decât o normă şi jumătate. Nu este vorba numai despre o oră! Este vorba despre un pacient care este internat, este în comă, trebuie urmărit.”, a ripostat dr.Cristina Oancea.

„Cu tot respectul pentru dumneavoastră, doamna doctor, ne sabotaţi! Asta faceţi!”, spunea directoarea spitalului. Doctoriţa de la Diabetologie a recunoscut că nu se poate descurca şi la Policlinică, şi la Spital. Discuţia n-a durat prea mult şi mai bine că n-a durat, întrucât se simţea crescând tensiunea pe măsură ce schimbul de replici evolua. Şi nu evolua spre bine.

Nici la uşă vociferările unora dintre pacienţi nu erau în favoarea doctoriţei. „N-o să plec de aici fără un rezultat!”, era categoric un cetăţean, asigurat de directoarea Spitalului că nu se mişcă nici ea de la uşă până nu erau primiţi toţi cei aflaţi în aşteptare.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!