20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – “Costumul tradiţional din Muscel în fotografii-document aflate în patrimoniul Bibliotecii Naţionale Franceze”

Foto1: Carol Popp de Szathmári, „Ţărancă din împrejurimile Câmpulungului” (1870)
Foto 2: Carol Popp de Szathmári,„Țărănci” (1870)
Foto 3: Carol Popp de Szathmári,„Costum din Câmpulung” (1870)

Fotografiile lui Carol Popp de Szathmári (1812-1887) cu peisaje din ţară, cu monumente de arhitectură – în special edificii ecleziastice – şi cu tipuri umane în costume tradiţionale, au avut o largă difuzare, fie ca piese separate, fie adunate în albume. Au făcut parte dintre exponatele de mare atracţie în cadrul pavilionului românesc de la Expoziţiile Universale de la Paris din 1867 şi de la Viena din 1873, alături de mapele sale cu acuarele sau cromolitografii. La cea dintâi, unde a primit o menţiune onorabilă, fotografiile sale cu biserica Mitropoliei Curtea de Argeş – 14 la număr, selectate din albumul consacrat, în 1866, acelui edificiu – şi cu biserica Stavropoleos, i-au fost trimise arhitectului Ambroise Baudry pentru a le folosi drept model la proiectul pavilionului românesc, scrie istoricul și criticul de artă Adrian-Silvan Ionescu în studiul „Szathmári, un mare documentarist” (2013).

Din 1867, Carol Popp de Szathmári devenise așadar un artist cunoscut nu numai în țară, dar chiar și în străinătate. Fotografiile sale etnografice, înfăţişând tipuri din Muntenia în costume tradiţionale, se înscriau în avangarda fotografiilor de acest tip din Europa. Cele mai multe albume și fotografii ale lui Carol Popp de Szathmári se află astăzi în colecţia Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.

Carol Popp de Szathmári şi fotografia etnografică

Foto 4: Carol Popp de Szathmári, „Femei din Câmpulung” (1870)
Foto 5: Carol Popp de Szathmári, „Costume din Câmpulung” (1870)
Foto 6: Carol Popp de Szathmári, „Femei de la munte” (1870)

17 fotografii etnografice ale lui Szathmári au fost colecţionate şi apoi donate Bibliotecii Naţionale Franceze din Paris de Jacques ÉliséeReclus (1830 – 1905), geograf și scriitor francez. Nu este cunoscut modul cum Jacques ÉliséeReclus le-a achiziţionat, dar fiecare dintre ele poartă în partea de sus o banderolă pe care scrie că sunt donaţia sa.

În domeniul fotografiei, Szathmári a făcut operă de pionierat, fiind considerat cel mai mare fotograf al secolului al XIX-lea din spaţiul românesc. Pentru realizarea fotografiilor, Szathmári îşi constituise în jurul său o întreagă echipă:

Activitatea în atelierul fotografic era solicitantă şi necesita ajutorul unui personal specializat. Szathmári nu lucra singur, ci avea o suită de asistenţi, cu atribuţiuni clare. În activităţile de rutină, el nu mai îndeplinea demult întregul proces tehnologic, exceptând doar perioadele când se afla pe teren, în călătoriile întreprinse prin ţară în suita Domnitorului [Carol] sau în acelea pe care le efectua de unul singur, cu diferite misiuni de imortalizare a monumentelor şi tipurilor din popor.

Foto 7: Jacques ÉliséeReclus (1830 -1905), geograf și scriitor francez. Foto: Nadar
Foto 8: Carol Popp de Szathmári (1812-1887), fotograf, pictor și grafician

Când era executat un portret de aparat – mai ales atunci când beneficiarul era un personaj din lumea mare, om politic, militar cu rang înalt, ministru sau doamnă din elită – maestrul, la fel ca şi confraţii din restul Europei, se ocupa doar de alegerea cadrului (mobilierul şi draperiile cele mai somptuoase care să se acorde cu ţinuta şi statutul modelului) şi de aşezarea acestuia în poză, în lumina cea mai potrivită pentru a-i evidenţia calităţile fizice şi însemnele demnităţii, ori pentru a ascunde defectele, consemnează Adrian-Silvan Ionescu în studiul amintit.

O parte dintre cele 17 fotografii-document ale lui Carol Popp de Szathmári, donate Bibliotecii Naţionale Franceze de Jacques ÉliséeReclus, înfăţişează femei din Muscel îmbrăcate în costum tradiţional.

Sursa imaginilor:
Bnf – Gallica [17 phot. de costumes et typesethniques de Roumanie] / [Carol Popp de Szathmary]

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!