Echipa WATT’s UP a organizat pentru prima dată, în cei șapte ani de performanță, un eveniment deschis publicului, prin care să demonstreze muscelenilor motivul pentru care sunt bine recunoscuți atât pe plan național, cât și internațional. Membrii echipei au supus robotul construit de către aceștia, „Mugurel”, unor etape de concurs care s-au derulat în holul Primăriei Câmpulung, sub privirile încântătoare ale publicului numeros.
- Echipa WATT’s UP reprezintă pasiunea elevilor pentru robotică
Ehipa WATT’s UP a fost înființată în anul 2016 ca proiect rezervat al elevilor Colegiului Național „Dinicu Golescu” și reprezintă pasiunea acestora pentru robotică și inginerie, pasiune pe care echipa a reușit să o transforme în numeroase realizări pe plan global. Aceștia au participat de mai multe ori în cadrul concursului internațional „FIRST Tech Challenge (For Inspiration and Recognition of Science and Technology)”, iar dintre rezultate dobândite, cel mai important a fost locul al V-lea pe plan mondial, obținut la competiția ce s-a desfășurat în anul 2019 în America, la Detroit.
Eliana Neguș, membră a echipei WATT’s UP, a menționat că: „În prezent, suntem 21 de membri, elevi de la clasa a VIII-a, până la clasa a XII-a, coordonați de mentori, atât profesori ai Colegiului Național „Dinicu Golescu”, cât și ingineri care se oferă să ne ajute în procesul nostru. Suntem dubli campioni ai Competiției „FIRST Tech Challenge” România, câștigând de două ori locul I la etapa națională. Cea mai importantă realizare a fost calificarea echipei în etapa mondială din Statele Unite ale Americii, în Detroit, unde am obținut locul V mondial”.
De asemenea, fetele au reușit să se integreze foarte ușor în echipă, fiind alături de băieți la diferite departamente precum cel de construcții. În echipă există lucruri diferite pentru fete, însă acest aspect nu reprezintă faptul că este o muncă pur pentru băieți. Ana este singura fată din departamentul de construcții și de tehnică al echipei și a menționat că: „M-am simțit destul de bine primită și de integrată ca fată. Mă înțeleg foarte bine cu ei, de aceea a fost și foarte ușor să mă integrez în zona aceasta de tehnic, alături de băieți!”.
În prezent, echipa WATT’s UP urmărește atingerea obiectivului de a participa la Campionatul Mondial și obținerea celui mai bun rezultat. Acest campionat se va desfășura în prima jumătate a anului 2023, însă pentru a concura, echipa este nevoită să parcurgă, în prealabil, etapele necesare încât să se clasifice în etapa națională. În România există aproximativ 270 de echipe de robotică, iar la competiția internațională, în principiu, se clasifică doar primele trei sau cinci echipe câștigătoare ale etapei naționale.
- Competițiile sunt ample și implică foarte multă atenție și răbdare
În cadrul concursului, echipele sunt provocate să proiecteze, să construiască, să programeze și să opereze roboți, în baza unei teme anuale, ce ulterior se vor confrunta într-o arenă. Pentru a câștiga, echipa trebuie să manevreze robotul în arenă, astfel încât să introducă, într-un timp cât mai scurt, cele mai multe conuri pe barele montate special. De asemenea, concursul dispune de foarte multe reguli stricte pe care echipa trebuie să le respecte pentru a nu fi depunctată.
Pe lângă partea de competiție există jurizările pentru partea de non-tehnic, prin care se organizează evenimente precum cel desfășurat în cadrul Primăriei, care sunt deschise publicului interesat și curios de robotică. De asemenea, sunt importante promovările în social-media și obținerea de sponsorizări, deoarece acest proiect este pe modelul de start-up. Potrivit membrei echipei WATT’s UP, Eliana Neguș, „Noi învățăm prin proiectul acesta și prin participarea la concurs. Avem un mini start-up prin care trebuie să ne promovăm, să ne facem buget, trebuie să ne facem business planuri, iar toate acestea trebuie prezentate în fața unui juriu. Deci, competiția este foarte complexă, nu doar pe partea aceasta tehnică, ci și pe partea de mecanică. Proiectăm, programăm, iar tot ceea ce se poate observa, inclusiv design-ul, este făcut de noi”.
- Elena Lasconi a promis că va susţine, din punct de vedere material, echipa WATT’s UP
Primărița Elena Lasconi a urmărit cu foarte mult interes demonstrația echipei de robotică. Aceasta a fost plăcut surprinsă de prestația campionilor şi a robotului „Mugurel”, dar și de întreaga poveste a distinselor titluri câștigate la Campionatele Naționale și Internaționale. „Spun cu toată încrederea că vă ajutăm pe partea materială, dar restul ține de voi! Eu cred că, în momentul de față, sunteți cea mai bună echipă din România! Trebuie să ai încredere să spui asta, iar eu sunt sigură că o să reușiți! Vă pot ajuta, putem strânge sponsorizări, deoarece chiar meritați și este foarte important! Voi ați dus Câmpulungul în America!”, a transmis Elena Lasconi.
Echipa WATT’s UP, în semn de recunoștință și apreciere, i-a oferit un mic cadou primăriței. Campionii, cu ajutorul robotului „Mugurel”, i-au înmânat Elenei, în semn simbolic, o brățară a echipei pe care să o poarte la următoarea lor competiție.
Echipa WATT’s UP deține, în prezent, doi roboți cu care participă în competiții și pe care i-au denumit „Mugurel” și „Azorel”. Pe data de 14 ianuarie 2023, echipa WATT’s UP va organiza o competiție ce se va desfășura la Pitești, iar pe data de 12 februarie 2023 vor participa la etapa regională, prin care se vor clasa la Campionatul Național.
Robert Adrian ȘTEFAN