25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

„Coşuleţul de Paşte”, un nou proiect al „leuţilor” pentru copiii de la Valea Cetăţuia. Toamna trecută, tinerii LEO le-au cumpărat rechizite cu banii obţinuţi din predarea caietelor de la record

Tinerii LEO şi-au mutat, pentru o zi, „atelierul de lucru” la Şcoala Valea Cetăţuia, ai cărei copii au avut o săptămână plină de acţiune, primind vizite ale poliţiştilor, pompierilor, cercetaşilor. Au mers şi ei în vizită la Bibliotecă, unde, spre deosebire de mulţi adulţi care n-au trecut vreodată pragul edificiului cultural-educaţional, au aflat cât de util este ce găsesc acolo. Astăzi a fost zi de confecţionat coşuleţe de Paşte, pe care „Iepuraşul” LEO le-a umplut cu dulciuri, preferatele copiilor. „Leuţii” sunt obişnuiţi cu apropierea şi căldura celor mici, la atelierele de meşterit ceva, dar parcă de atâtea îmbrăţişări, câte au primit astăzi, n-au avut parte şi cu alte ocazii. Sunt atât de prietenoşi copiii de la Valea Cetăţuia, şi nu numai cu liceenii veniţi să-i ajute să realizeze un simbol al sărbătorilor care se apropie, dar şi cu noi, jurnaliştii, s-au manifestat la fel de afectuos. S-a văzut că s-au bucurat de oaspeţi, pe care i-au răsplătit cu braţele înlănţuite şi strânse bine, de parcă n-ar fi vrut să-i mai lase să plece.

  • „Coşuleţul de Paşte”, coordonat de tinerii LEO, mai mult decât un atelier de lucru     

Carmen Bârloiu, preşedintele Clubului LEO Leolution Câmpulung, şi voluntarii LEO: Ştefania Dragomir, Alexia Butoi, Diana Iconăreasa, Adrian Mărgărit şi Ancuţa Pîrvan, au fost oaspeţii copiilor de la Şcoala Primară nr.2 Valea Cetăţuia. Motivul: un atelier de confecţionat coşuleţe de Paşte, pentru realizarea cărora musafirii au adus materialele necesare. Înainte de a trece la lucru, pentru destinderea atmosferei, Carmen şi „leuţii”, împreună cu câţiva copii care îndrăgesc cititul, au intrat în rolul personajelor din „Povestea iepuraşului Peter”. A fost un moment plăcut, care a făcut deschiderea atelierului „moderat” de Adi Mărgărit şi prof.înv.primar Mădălina Costinela Butnariuc.

Aceştia le-au explicat elevilor fiecare operaţiune prin care farfuria marcată cu carioca, decupată şi capsată a luat forma coşului în care, la final, invitaţii au strecurat ciocolată. Ce bucurie pe cei mici la vederea dulciurilor în coşuleţele muncite de ei! Din nou relatăm despre un proiect interesant al tinerilor LEO, care contează mult şi pentru consolidarea experienţei de voluntari care lucrează cu copiii, dar şi pentru beneficiarii unor astfel de acţiuni. Elevii de la clasele mici se familiarizează cu activităţile derulate în comun cu persoane din afara şcolii, devin mai sociabili, mai creativi, mai responsabili atunci când realizează ceva cu mânuţele lor.

Îi amintim şi pe dascălii implicaţi în proiectul LEO: profesori învăţători primari Claudia Corneciu, Amelia Elena Stăncilă, Mădălina Costinela Butnariuc, Vasilica Chişavu, Mădălina Boboc, Doiniţa Vasilescu şi Andreea Adelina Crîmpiţă.

  • „Leuţii” au folosit banii obţinuţi din reciclarea caietelor cu care au atins un record mondial pentru a le cumpăra rechizite copiilor de la Valea Cetăţuia

Activitatea de astăzi reprezintă şi ea o continuare a unei colaborări începute cu ceva timp în urmă, prin care şcoala a beneficiat de sprijin din partea voluntarilor reuniţi în cluburile de seniori şi tineret. LIONS şi LEO au folosit fondurile obţinute din predarea, în scopul reciclării, a caietelor utilizate la realizarea recordului din anul 2021 – cel mai mare logo compus din caiete – pentru a le cumpăra copiilor de la Valea Cetăţuii cele necesare la şcoală. La începutul anului şcolar 2022-2023, Carmen Bârloiu şi „leuţii” săi au sosit aici încărcaţi cu aproape tot ce intră în categoria rechizitelor, cele mai atractive fiind stilourile. Condiţia impusă micuţilor beneficiari a fost să înveţe să scrie, să fie prezenţi zi de zi la şcoală şi să asculte de doamna învăţătoare. Unii dintre elevi s-au conformat cerinţei, mărturie fiind caietele prezentate de doamnele învăţătoare, în care am găsit o caligrafie impecabilă. Semn că un copil este aplecat către carte, cu ajutorul învăţătoarei şi al părinţilor care înţeleg că şcoala şi educaţia sunt şansa fiicei sau a fiului lor.

O altă ocazie când le-au făcut o vizită elevilor de la Valea Cetăţuii a fost de Moş Nicolae, când „leuţii” i-au bucurat pe cei mici cu daruri dulci de sărbători.

  • O săptămână cu acţiune, graţie vizitelor poliţiştilor, pompierilor, cercetaşilor şi „leuţilor”    

„Pentru ei, această săptămână a fost minunată!”, ne-au spus gazdele noastre din rândul cadrelor didactice. Luni, elevii au mers la Bibliotecă, unde au aflat că de aici pot împrumuta cărţi, au recitat şi cântat în cinstea primăverii. Marţi, a fost în mijlocul lor o doamnă poliţist care le-a vorbit şi i-a încântat cu girofarul maşinii de Poliţie, le-a permis să vorbească la portavoce, să încerce cătuşele, căştile, fiind, evident, cuceriţi de tot ce au probat din dotarea profesională a musafirei. Într-o altă zi, au primit vizita voluntarilor de la SMURD şi ISU, care au făcut o simulare de incendiu, cu evacuarea şcolii, alt motiv de încântare pentru copii, văzând agitaţia, maşinile şi uniformele participanţilor la exerciţiu. Plus că au făcut poze cu toată lumea.

După ce le-au arătat poliţiştii şi pompierii tehnica de lucru, vă este clar ce-şi doresc cei mai mulţi să fie! Apoi, de la Piteşti au venit la Valea Cetăţuia o echipă de cercetaşi, care i-au învăţat jocuri, punctele cardinale, folosirea busolei, salutul şi imnul cercetaşilor, care s-au angajat că vor reveni pentru o plimbare în natură.

Săptămâna „Şcoala altfel”, plină de vizite captivante, s-a încheiat cu atelierul de confecţionat coşuleţe de Paşte, o acţiune antrenantă, care s-a lăsat cu un mic premiu dulce.

Şcoala Primară nr.2 Valea Cetăţuia numără 125 de elevi, de care se ocupă zece cadre didactice: şapte învăţători, care au în jur de 20 de elevi la clasă, şi trei educatoare, la cele trei grupe de grădiniţă, cu câte 25 de copii fiecare. Mult pentru o şcoală aferentă unui sat, care funcţionează cu schimb şi după amiaza. Erau şi 35 de copii pentru fiecare grupă de grădiniţă, însă sălile nu au spaţiu pentru un număr atât de mare. La Valea Cetăţuia se simte o schimbare substanţială în bine faţă de trecut, şi în privinţa aspectului şi dotării şcolii, şi în privinţa progresului înregistrat de elevi.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!