11.7 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Dacă Emil Hagi n-ar fi preluat Căminul Cultural de la Apa Sărată, ar fi avut soarta Şcolii Valea Româneştilor

Îţi sfâşie sufletul vederea ruinei fostei Şcoli Valea Româneştilor, pe al cărei frontispiciu este scris numele binefăcătoarei: Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu. Ce a clădit familia de filantropi, care au susţinut, cu inima şi cu banii proprii, educaţia şi tradiţiile româneşti, s-a părăginit în ultimul hal prin dezinteresul unor proprietari de a întreţine o moştenire istorică preţioasă numai dacă ne gândim la transmiţătorii ei: adevăratele personalităţi ale Câmpulungului şi Muscelului, care aveau binele în sânge şi-n credinţă, cum altele nu se vor mai naşte. Zidurile rămase după ei stau să cadă. După ce că n-au mişcat un deget pentru a salva clădiri de o frumuseţe în ton cu pretenţiile municipiului de reconstituire a imaginii sale de epocă, în cazul Şcolii Valea Româneştilor, au făcut mai mult rău. Cum? Predând-o, cu 12 ani în urmă, unui ONG care s-a angajat în faţa autorităţilor care i-au pus la dispoziţie imobilul că-l va întreţine. Cât de bine a fost „întreţinut”… se vede cu ochiul liber. Răscolind trecutul recent, ne-am amintit cât de tare a fost umilit Emil Hagi când a cerut sprijin de la Consiliul Local pentru un proiect muzeal comun, după ce a reabilitat pe banii săi o clădire cu soarta pecetluită. Ce spume au făcut la gură doi dintre liberali şi, în special, Bogdan David, când au auzit de înfiinţarea unui muzeu al autoturismului românesc la Câmpulung!

  • În 2011, şcoala a fost dată unei asociaţii care voia să promoveze meşteşugurile rome

În încercarea de a-i găsi o utilitate, pe când era primar Călin Andrei, aleşii municipali au hotărât să pună şcoala ridicată din dorinţa unei ilustre intelectuale a Muscelului la dispoziţia unui cerc de pictură. Nu după mult timp, în iunie 2011, s-o predea unei asociaţii, care şi-a luat angajamentul s-o întreţină. De fapt, cele două activităţi urmau să funcţioneze împreună, sub acelaşi acoperiş.

Astfel, şcoala din Valea Româneştilor, edificată de Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu, prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Paris şi prima femeie din lume Doctor în Drept, a ajuns în folosinţa gratuită a Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară „Om pentru Om”, ca să desfăşoare activităţile cuprinse în obiectul de activitate.

Acţiunea ONG-ului era începută la data solicitării imobilului, constând într-un program derulat de Fundaţia „Misiunea Daneză în Balcani”, împreună cu Fundaţia „Speranţa” din Câmpulung. Şcoala urma să fie dotată, după cum s-au angajat cei care o cereau, cu mobilier nou adus de cele două fundaţii.

Ce se dorea, de fapt, să se facă în clădirea fostei şcoli? Un fel de instruire a tinerilor romi în meşteşugurile tradiţionale. Liviu Ţâroiu, care era viceprimar la acel moment, a pledat cauza asociaţiei solicitante, pe motiv că scapă Primăria de o povară. „Acea clădire, ca s-o conservăm şi s-o menţinem în condiţii necesare, ne va costa pe noi. Dând-o în folosinţă gratuită, dânşii se vor ocupa de partea de întreţinere.” Şi asta a fost. Clădirea a fost dată şi dată a rămas, nu se ştie până când, căci nu s-a mai adus vorba în Consiliul Local despre ea în mandatele care au urmat.

  • În urmă cu zece ani, Emil Hagi a fost umilit când a cerut ajutorul Consiliului Local pentru a înfiinţa muzeul   

Prin comparaţie cu graba cu care Consiliul Local s-a descotorosit de clădirea fostei şcoli, cât de tare a fost umilit Emil Hagi când a fost acuzat că stă pe banii Consiliului Local în Căminul Cultural de la Apa Sărată! Pe care el îl reabilitase pe banii lui! Asta a fost acum zece ani. Au fost şocante reacţiile liberalilor David şi David la ultima şedinţă din 2013, când Emil Hagi a propus administraţiei locale să-l susţină pentru a transforma expoziţia găzduită de Căminul Cultural de la Apa Sărată într-un muzeu al autoturismului de teren românesc.

„Eu nu sunt aşa nostalgic şi nici n-am vorbit cu domnul Hagi şi nici nu mă interesează să vorbesc cu domnul Hagi şi nici sovieticii. (…) Să nu uităm că deja jumătate din redevenţă i-o plătim, prin banii cu care venim în asociere cu dânsul. Şi mai avem puţin şi s-ar putea să-i plătim cam tot şi dânsul doar să stea acolo pe banii noştri!”, s-a manifestat fără limită în mesaj Bogdan David, după care solicitantul – un câmpulungean care a salvat o clădire publică – putea să-şi facă muzeul la Bucureşti.

Auzindu-şi colegul cum loveşte într-un om ale cărui eforturi de perpetuare a tot ceea ce este legat de ARO erau atât de apreciate, mai mult în afara Câmpulungului, decât în Câmpulung, primarul de atunci, Călin Andrei, a intervenit pentru a salva o dezbatere împinsă la limita penibilului: „Nu ştiu dacă dânsul stă acolo pe banii noştri. Era o clădire abandonată care necesita reabilitare şi reabilitarea s-a făcut cu costuri ridicate. Nu este foarte simplu să administrăm clădiri în care activitatea a încetat. Nu cred că dânsul stă pe banii noştri acolo. A desfăşurat activităţile acolo şi la maniera la care le desfăşoară… cred că am venit cu un sprijin care s-a întors foarte mult pentru Câmpulung, pentru că s-a adus un plus extraordinar imaginii Câmpulungului. Multe din activităţile de acolo au fost preluate de posturi naţionale de televiziune şi transmise.”.

Bogdan David a votat „împotriva” cererii lui Emil Hagi, în timp ce iubita acestuia, Iuliana Hirică, şi Emilian David, s-au abţinut. Adică tot voturi „împotrivă”. M.B.

Foto: Imaginile sunt realizate primăvara trecută, când accesul în curtea şcolii era la îndemâna oricui.   

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!