Îţi sfâşie sufletul vederea ruinei fostei Şcoli Valea Româneştilor, pe al cărei frontispiciu este scris numele binefăcătoarei: Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu. Ce a clădit familia de filantropi, care au susţinut, cu inima şi cu banii proprii, educaţia şi tradiţiile româneşti, s-a părăginit în ultimul hal prin dezinteresul unor proprietari de a întreţine o moştenire istorică preţioasă numai dacă ne gândim la transmiţătorii ei: adevăratele personalităţi ale Câmpulungului şi Muscelului, care aveau binele în sânge şi-n credinţă, cum altele nu se vor mai naşte. Zidurile rămase după ei stau să cadă. După ce că n-au mişcat un deget pentru a salva clădiri de o frumuseţe în ton cu pretenţiile municipiului de reconstituire a imaginii sale de epocă, în cazul Şcolii Valea Româneştilor, au făcut mai mult rău. Cum? Predând-o, cu 12 ani în urmă, unui ONG care s-a angajat în faţa autorităţilor care i-au pus la dispoziţie imobilul că-l va întreţine. Cât de bine a fost „întreţinut”… se vede cu ochiul liber. Răscolind trecutul recent, ne-am amintit cât de tare a fost umilit Emil Hagi când a cerut sprijin de la Consiliul Local pentru un proiect muzeal comun, după ce a reabilitat pe banii săi o clădire cu soarta pecetluită. Ce spume au făcut la gură doi dintre liberali şi, în special, Bogdan David, când au auzit de înfiinţarea unui muzeu al autoturismului românesc la Câmpulung!
- În 2011, şcoala a fost dată unei asociaţii care voia să promoveze meşteşugurile rome
În încercarea de a-i găsi o utilitate, pe când era primar Călin Andrei, aleşii municipali au hotărât să pună şcoala ridicată din dorinţa unei ilustre intelectuale a Muscelului la dispoziţia unui cerc de pictură. Nu după mult timp, în iunie 2011, s-o predea unei asociaţii, care şi-a luat angajamentul s-o întreţină. De fapt, cele două activităţi urmau să funcţioneze împreună, sub acelaşi acoperiş.
Astfel, şcoala din Valea Româneştilor, edificată de Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu, prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Paris şi prima femeie din lume Doctor în Drept, a ajuns în folosinţa gratuită a Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară „Om pentru Om”, ca să desfăşoare activităţile cuprinse în obiectul de activitate.
Acţiunea ONG-ului era începută la data solicitării imobilului, constând într-un program derulat de Fundaţia „Misiunea Daneză în Balcani”, împreună cu Fundaţia „Speranţa” din Câmpulung. Şcoala urma să fie dotată, după cum s-au angajat cei care o cereau, cu mobilier nou adus de cele două fundaţii.
Ce se dorea, de fapt, să se facă în clădirea fostei şcoli? Un fel de instruire a tinerilor romi în meşteşugurile tradiţionale. Liviu Ţâroiu, care era viceprimar la acel moment, a pledat cauza asociaţiei solicitante, pe motiv că scapă Primăria de o povară. „Acea clădire, ca s-o conservăm şi s-o menţinem în condiţii necesare, ne va costa pe noi. Dând-o în folosinţă gratuită, dânşii se vor ocupa de partea de întreţinere.” Şi asta a fost. Clădirea a fost dată şi dată a rămas, nu se ştie până când, căci nu s-a mai adus vorba în Consiliul Local despre ea în mandatele care au urmat.
- În urmă cu zece ani, Emil Hagi a fost umilit când a cerut ajutorul Consiliului Local pentru a înfiinţa muzeul
Prin comparaţie cu graba cu care Consiliul Local s-a descotorosit de clădirea fostei şcoli, cât de tare a fost umilit Emil Hagi când a fost acuzat că stă pe banii Consiliului Local în Căminul Cultural de la Apa Sărată! Pe care el îl reabilitase pe banii lui! Asta a fost acum zece ani. Au fost şocante reacţiile liberalilor David şi David la ultima şedinţă din 2013, când Emil Hagi a propus administraţiei locale să-l susţină pentru a transforma expoziţia găzduită de Căminul Cultural de la Apa Sărată într-un muzeu al autoturismului de teren românesc.
„Eu nu sunt aşa nostalgic şi nici n-am vorbit cu domnul Hagi şi nici nu mă interesează să vorbesc cu domnul Hagi şi nici sovieticii. (…) Să nu uităm că deja jumătate din redevenţă i-o plătim, prin banii cu care venim în asociere cu dânsul. Şi mai avem puţin şi s-ar putea să-i plătim cam tot şi dânsul doar să stea acolo pe banii noştri!”, s-a manifestat fără limită în mesaj Bogdan David, după care solicitantul – un câmpulungean care a salvat o clădire publică – putea să-şi facă muzeul la Bucureşti.
Auzindu-şi colegul cum loveşte într-un om ale cărui eforturi de perpetuare a tot ceea ce este legat de ARO erau atât de apreciate, mai mult în afara Câmpulungului, decât în Câmpulung, primarul de atunci, Călin Andrei, a intervenit pentru a salva o dezbatere împinsă la limita penibilului: „Nu ştiu dacă dânsul stă acolo pe banii noştri. Era o clădire abandonată care necesita reabilitare şi reabilitarea s-a făcut cu costuri ridicate. Nu este foarte simplu să administrăm clădiri în care activitatea a încetat. Nu cred că dânsul stă pe banii noştri acolo. A desfăşurat activităţile acolo şi la maniera la care le desfăşoară… cred că am venit cu un sprijin care s-a întors foarte mult pentru Câmpulung, pentru că s-a adus un plus extraordinar imaginii Câmpulungului. Multe din activităţile de acolo au fost preluate de posturi naţionale de televiziune şi transmise.”.
Bogdan David a votat „împotriva” cererii lui Emil Hagi, în timp ce iubita acestuia, Iuliana Hirică, şi Emilian David, s-au abţinut. Adică tot voturi „împotrivă”. M.B.
Foto: Imaginile sunt realizate primăvara trecută, când accesul în curtea şcolii era la îndemâna oricui.