Cifrele investiţiei care va schimba imaginea clădirii Spitalului Municipal Câmpulung au trecut de votul Consiliului Local, la şedinţa extraordinară din 20 martie 2023, pe a cărei ordine de zi s-au aflat o parte din documentaţiile proiectelor finanţate prin PNRR. V-am informat în mai multe ocazii că pentru Spitalul Câmpulung s-au obţinut peste 28 milioane de lei, bani cu care va fi renovat energetic imobilul construit în urmă cu exact patru decenii. Tot cu fonduri europene alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor trece prin investiţii similare clădirea în care funcţionează Secţiile de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie şi Pavilionul Administrativ sau fosta Maternitate, cum o ştie toată lumea. Valoarea totală a obiectivului, aprobată de aleşi la dezbaterea de la începutul săptămânii, este de 28.845.597,01 lei, din care construcţii plus montaj, 18.124.211,98 lei. Durata de realizare a lucrărilor a fost apreciată la 28 de luni.
- Ce lucrări vor fi executate în cadrul investiţiei
Clădirea Spitalului Municipal a fost edificată în anul 1983 şi are un regim de înălţime D+P+5E (demisol, parter, 5 etaje). Are o suprafaţă construită la sol de 2.287 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 11.124 metri pătraţi. Asigură 50 de locuri de parcare.
Depunând proiectul la PNRR pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile, administraţia locală urmăreşte renovarea şi eficientizarea energetică a unei construcţii ale cărei facturi la încălzire vor fi reduse simţitor la finalul implementării proiectului. Planul de lucrări care vor fi executate include următoarele intervenţii: lucrări de anvelopare (termoizolare) a clădirii; refacerea învelitorii de tablă a clădirii; reparaţia teraselor de pe acoperişuri şi realizarea de ignifugări care să consolideze siguranţa în exploatare; înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie performantă din aluminiu pentacameral; termoizolarea podului şi a planşeelor; instalarea pompelor de căldura de tip aer-apă; înlocuirea distribuţiei instalaţiei de încălzire centrală cu conducte noi; izolarea conductelor de distribuţie a apei calde menajere; înlocuirea sistemului de iluminat cu unul de tip LED.
- Pompe de căldură, panouri solare termice cu tuburi vidate, iluminat LED
Autorul D.A.L.I. – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii recomandă pachetul complet de soluţii, cu podul (terasa necirculabilă) cu vată minerală de sticlă de 30 cm grosime sau polistiren extrudat cu acelaşi randament termic. Reabilitarea clădirii, aplicând pachetul de soluţii agreat de proiectant, este bună atât din punct de vedere energetic, cât şi economic, rezultând scăderea consumului anual pentru încălzire cu 245 kWh/m2an.
„Prevederile soluţiei de utilizare a energiei regenerabile cu pompe de căldură aer-apă duc la realizarea unei economii de energie totală de 24,37% faţă de situaţia fără pompe de căldură. Pompele de căldură trebuie să aibă o putere instalată de 234 kW. Prevederea de panouri solare termice cu tuburi vidate acoperă necesarul de apă caldă menajeră de consum în proporţie de 28%. Au fost luate în calcul panouri solare 400 mp. Iluminatul cu LED cu corpuri de iluminat cu durata mare de viaţă şi montarea de panouri fotovoltaice acoperă consumul de energie electrică în proporţie de 78,44%. Au fost luate în calcul panouri fotovoltaice 420 mp. În total, sursele de energie regenerabilă acoperă 40,4% din totalul consumului de energie primară.”, sunt avantajele variantei de lucru recomandate de autorul documentaţiei supuse studiului aleşilor locali.
- Licitaţia pentru desemnarea constructorului se poate întinde până în primăvara anului viitor
Cât priveşte termenul la care vom vedea încheiate aceste planuri, primăriţa Elena Lasconi estimează un „finish” produs în 2026. Asta pentru că durează neînchipuit de mult pentru cineva care lucrează în sectorul privat să achiziţionezi serviciile necesare. Fie de proiectare, fie de execuţie. În 2023, într-o variantă optimistă, va fi dusă la bun sfârşit achiziţia proiectului tehnic. Şi tot în 2023, va începe procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului. Procedură care, potrivit Elenei Lasconi, poate dura până în primăvara anului 2024.
Primăria Câmpulung mai are pe agenda de lucru cu fonduri PNRR, în domeniul sănătăţii: renovarea energetică a Pavilionului Administrativ al Spitalului Municipal Câmpulung – 2.992.322,25 lei; Renovarea energetică a Secţiei de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie a Spitalului Municipal Câmpulung – 2.332.192,13 lei; Renovarea energetică a Secţiei de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie a Spitalului Municipal Câmpulung – 2.332.192,13 lei; Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung – 15.704.760 lei.
- După instalaţia de oxigen, se pune la punct instalaţia electrică a Spitalului
La Spitalul Câmpulung, la fel ca la TBC, se implementează proiectul în valoare de 10 milioane de lei, bani alocaţi prin programul european generat de pandemie: „Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face faţă provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19 la Spitalul Municipal Câmpulung şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung”. După punerea la punct a instalaţiei de oxigen, primăriţa Câmpulungului a anunţat că, în acest an, va fi finalizată lucrarea constând în schimbarea instalaţiei electrice, a corpurilor de iluminat cu unele economice de ultimă generaţie, înlocuirea prizelor şi întrerupătoarelor electrice. În plus, se montează un sistem nou de alarmare în caz de incendiu. M.B.