11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

De astăzi, cazierul judiciar se poate elibera on-line, gratuit

Începând de astăzi, 1 februarie 2023, cazierul judiciar se poate obține, gratuit, în format electronic. Eliberarea documentului se poate face accesând platforma on-line „Ghișeul.ro”, site-ul care suportă, totodată, plățile online ale taxelor, impozitelor, amenzilor sau ale altor servicii.

Pentru început, se vor putea elibera cazierele, în format electronic, doar pentru cei care nu au fapte penale, iar cei care dețin înscrisuri în cazier, vor fi nevoiți să mai aștepte. De asemenea, Ministerul Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat recent aplicația pentru mobil „Ghișeul.ro”, iar sortarea cazierului judiciar în sistem on-line va fi disponibilă mai întâi pe site și, ulterior, în aplicația de mobil.

Potrivit legii promulgate de către Președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la simplificarea procedurii eliberării cazierului judiciar, aceasta prevede: „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip prevăzută la alin. (1) și (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice. (…) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne și al ministrului cercetării , inovării și digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”.

La ora actuală, din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, spre exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!