18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Judecătorul a dispus ca primarul de la Vlădeşti, inculpat într-un proces penal, să fie adus cu mandat la proces

Din vara anului trecut, la Curtea de Argeş se judecă procesul primarului de la Vlădeşti, Cristian Dică Hristu, tras la răspundere pentru infracţiuni la regimul silvic. Judecata a debutat, pe 14 iunie 2022, cu o cerere de amânare formulată de inculpat pentru a-şi angaja apărător. După această primă pretenţie a lui Dică Hristu, au urmat alte două. În noiembrie, avocatul său a solicitat să i se acorde un termen pentru a formula apărarea, iar instanţa i-a acceptat doleanţa, amânând procesul cu două luni. În ianuarie 2023, la prima înfăţişare din acest an, judecătorul a avut parte de altă cerere de amânare făcută de avocatul lui Hristu Dică, pentru imposibilitate de prezentare la termenul de judecată respectiv. Magistratul, însă, a respins-o şi a decis să se emită mandat de aducere a edilului la proces.

  • Primarul a contestat trimiterea în judecată ca să se piardă timp

Procesul penal prin care este judecat Cristian Dică Hristu este în derulare la Judecătoria Curtea de Argeş, în a cărei jurisdicţie s-a consumat fapta primarului, prins de poliţişti cu maşina plină de lemne, fără acte, în comuna Corbi. Înainte de a tranşa speţa care îl are ca protagonist, în postura de inculpat, pe edilul comunei muscelene Vlădeşti, magistratul s-a pronunţat asupra legalităţii sesizării instanţei din toate punctele de vedere şi asupra corectitudinii întregii proceduri derulate până în această etapă.

Primăvara trecută, judecătorul de Cameră Preliminară a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Cristian Dică Hristu. Magistratul a constatat legalitatea sesizării instanţei sub aspectul competenţei materiale şi teritoriale a Judecătoriei Curtea de Argeş. De asemenea, a constatat legalitatea actului de sesizare, rechizitoriul emis la data de 26 octombrie 2021 în Dosarul nr. 1730/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, şi legalitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Pe 7 aprilie 2022, instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei cu inculpatul Cristian Dică Hristu în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport, prevăzută de art. 68, alin. 21, din Legea nr. 46/2008. Articolul din Codul Silvic – Legea 46/2008 care incriminează fapta săvârşită de primarul de la Vlădeşti prevede că sunt interzise primirea spre încărcare şi transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase neînsoţite de documentele specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.

Primul termen de judecată a fost fixat la jumătatea lunii iunie 2022. Asta ca să fie timp pentru soluţionarea contestaţiei pe care Cristian Hristu Dică a şi formulat-o, pe 18 aprilie 2022, faţă de această primă hotărâre a magistratului. Pe 12 mai 2022, Tribunalul Argeş a respins contestaţia primarului, ca nefondată, şi l-a obligat să achite 150 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

  • Judecătorul n-a mai acceptat şi a treia cerere de amânare şi a dispus aducerea primarului cu mandat

Astfel, pe 14 iunie 2022, a debutat procesul penal, aşa cum am precizat în deschiderea articolului, cu o cerere de amânare a lui Dică Hristu pentru a-şi angaja avocat. Tot la primul termen, instanţa a dispus introducerea în cauză a societăţii Hristo Unico SRL. Cum primarul n-a fost prezent, s-a stabilit să fie citat, iar citirea rechizitoriului a fost amânată pentru următorul termen. După încă o amânare, acceptată de magistrat pe 24 noiembrie 2022, la solicitarea avocatului edilului, pentru a pune la punct apărarea, la prima înfăţişare din acest an, instanţa n-a mai tolerat altă încercare de lungire a procesului.

La termenul din 26 ianuarie 2023, judecătorul a respins noua cerere de amânare făcută de avocatul primarului, pentru imposibilitate de prezentare la proces. Instanţa a stabilit ca inculpatul să fie citat, inclusiv telefonic, şi să se emită mandat de aducere a acestuia. Următoarea dată fixată pentru prezentarea edilului în faţa judecătorului este 2 februarie 2023.

  • Primarul a susţinut că şi-a ajutat soţia a cărei firmă era în criză de şoferi 

Primarul de la Vlădeşti a fost prins în neregulă cu transportul de lemne pe 27 octombrie 2020, în timpul unui control al poliţiştilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice în comuna Corbi. Atunci l-au depistat pe Cristian Hristu Dică la volanul unei autoutilitare cu macara şi remorcă, cu care transporta cantitatea totală de 38,73 metri cubi de material lemnos, fără documente legale de provenienţă. Oamenii legii au întocmit un dosar penal, conform Legii nr. 46/2008, iar buştenii de fag au fost confiscaşi şi predaţi Ocolului Silvic Domneşti. De asemenea, ansamblul auto, folosit la transportul materialului lemnos, a fost indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor.

Apărarea primarului a sunat astfel: îşi ajuta soţia, care deţine un depozit de material lemnos la Vlădeşti. Firma neavând un şofer disponibil, a prestat primarul serviciul de a aduce lemnele de la un furnizor din Corbi, până la sediul societăţii. Poftim ghinion, că pe drum l-au oprit poliţiştii, care l-au prins că nu avea documente de provenienţă pentru toată încărcătura. Primarul a motivat că diferenţa între acte şi încărcătura din utilaj era de cel mult 5 metri cubi.

„Şoferul n-a putut să vină şi eu m-am dus doar să execut transportul, pentru că nu erau problema mea lemnele.”, ne-a declarat Hristu Dică la acel moment. Acesta a mai susţinut că, după încheierea procesului verbal, i s-a aplicat o amendă şi s-au reţinut lemnele. În plus, a fost controlat depozitul de la Vlădeşti. Primarul a mai afirmat că prestaţiile sale de şofer s-au consumat seara, la ora 18.00, după programul de la Primărie.

„Mai trebuie să-mi ajut şi eu familia, soţia. N-a avut cine conduce camionul. Şoferii, acum, parcă sunt parlamentari, se duc în afară, pe tiruri, câştigă o grămadă de bani, nu mai vin. Şi dacă vin, pe lângă pretenţiile financiare, trebuie să fie camionul Euro 13, Euro 6, să-i faci curat, să i-l speli, adică el decât să se suie la volan, să-i dea cheie şi să meargă. E firma soţiei, înţelegeţi-mă şi pe mine, e o chestie, practic, morală. Într-adevăr, e aiurea că eu, în calitate mea de primar… dar, sincer, dreptul la muncă nu e o ruşine. Că am greşit, dar normal nu e răspunderea mea, că nu eu le cubez. Ca să ştii că e o diferenţă trebuie să te pricepi să le măsori. Contează foarte mult forma lemnelor, am lucrat în domeniu înainte să fiu primar, dacă au găuri, cât de lungi sau scurte sunt, cât de conice sunt. Nu poţi să-ţi dai seama la un volum de 35 de metri cubi, să spui din ochi că ai plus, minus doi metri cubi, de exemplu. Exclus aşa ceva! Nu mai zic, şi dacă ar face patru persoane măsurătoarea, ar fi rezultatele diferite. Nu e un sistem cum e cântarul, e etalon şi kilogramul rămâne kilogram pe orice cântar din România. Materialul lemnos se măsoară cu un instrument care, dacă l-ai pus pe un nod, îţi dă mai mare diametrul, dacă l-ai pus într-o gaură, îţi dă mai mic. Buştenii îi duceam la sediul firmei, la Vlădeşti, o parte erau pentru vânzare de lemn de foc, pentru o alta veneau alţii şi cumpărau, nu prelucrăm. Era numai lemn de fag, ce era bun îl cumpără o societate, iar restul, lemn de foc.”, ne-a spus Cristian Dică Hristu despre incidentul de la Corbi.

Cercetările s-au finalizat după un an şi, la capătul lor, primarul de la Vlădeşti a fost trimis în judecată pentru transportul în neregulă. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!