1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Moise Mitulescu, compozitorul imnului „Te iubesc, Câmpulung”, şi-a încheiat călătoria în această lume. Dirijorul corurilor de la ARO şi Pedagogic a fost desemnat, în 2011, „Cetăţean de Onoare” al Câmpulungului

S-a încheiat călătoria în această lume şi pentru profesorul de muzică şi dirijorul Moise Mitulescu, recompensat în 2011, în cadrul festivităţii Zilelor Municipiului, cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al Câmpulungului. În anul în care profesorul Moise Mitulescu primea cea mai importantă distincţie a municipiului Câmpulung, Corala „Negru Vodă”, dirijată de acesta, împlinea o sută de ani de la înfiinţare. A fost unul dintre cei valoroşi profesori de muzică din judeţul Argeş. Profesor universitar, a predat şi la Colegiul Pedagogic „Carol I”, al cărui cor, de asemenea, l-a condus. Moise Mitulescu se numără printre dirijorii datorită cărora corul Uzinei ARO a ajuns de mai multe ori pe podiumul Festivalului „Cântarea României”: Alfons Popescu, Mircea Zeamă, Gheorghe Gomoiu, Speranţa Florea, Eugeniu Bercu. Un om foarte sensibil, o valoare intelectuală deosebită, cunoscător al folclorului muscelean, a compus foarte multe melodii care au ca temă Câmpulungul. „Te iubesc, Câmpulung! – Romanţă pentru Câmpulung”, creaţia lui Moise Mitulescu, ale cărei versuri au fost asigurate de scriitoarea Mariana Chirtoacă, este un imn al oraşului nostru.

  • „Cetăţean de Onoare” al Câmpulungului, Domneştiului şi Argeşului   

Cei care au făcut parte din Corala „Negru Vodă” povestesc că n-au întâlnit mulţi oameni de sensibilitatea profesorului Moise Mitulescu. Valoarea lui profesională şi realizările vreme de peste 20 de ani, în care a slujit municipiul Câmpulung, au justificat acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” reputatului profesor născut, în anul 1932, la Domneşti.

„Maestrul Moise Mitulescu a fost de-a lungul celor aproape şase decenii de carieră – profesor, director al Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti, inspector şcolar, cadru didactic universitar la Colegiul Universitar Pedagogic din Câmpulung Muscel, dirijor al mai multor formaţii corale prestigioase din Piteşti şi din alte localităţi ale judeţului Argeş (1959-2007).
Membru al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România; membru în Consiliul Artistic al Filarmonicii din Piteşti, membru fondator al Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu-Codin”, ce fiinţează pe lângă C.J.C.P.C.T. Argeş.

A fost inclus în lexiconul „Muzicieni din România” de Viorel Cosma. I s-a acordat Premiul de Excelenţă al C.J.C.P.C.T. Argeş (2005) şi Premiul de Excelenţă în Cultură al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Argeş (2009). A primit titluri de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpulung Muscel, al comunei Domneşti şi al judeţului Argeş. Este deţinătorul mai multor premii şi trofee naţionale de compoziţie (creaţie corală, instrumentală şi muzică pentru scenariu TV) şi de interpretare ca dirijor.

A publicat de-a lungul vieţii cărţi de cântece şi coruri, cursuri de solfegii, prelucrări folclorice corale, colinde, Monografia „Opus 50”, culegeri de folclor muzical vocal şi instrumental, cronici muzicale, articole, recenzii şi comunicări folclorice.” (sursa informaţiilor: Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu”, cu ocazia lansării volumului „Cântând iubirea” (Editura Alean a C.J.C.P.C.T. Argeş), autor – profesor Moise Mitulescu).

  • Moise Mitulescu a compus, împreună cu Maria Chirtoacă, imnul „Te iubesc Câmpulung”     

Câmpulungenii l-au putut vedea pe profesorul Moise Mitulescu în juriul Festivalului Naţional Concurs de Romanţă şi Poezie „Rapsodii de toamnă”. În 2018, i-a ajutat pe profesorul Constantin Ticuleanu, preşedintele jurului, şi ceilalţi membri să desemneze câştigătorii concursului.

Profesor, dirijor, compozitor şi un mare om al muzicii din România, Moise Mitulescu a compus, împreună cu scriitoarea Maria Chirtoacă, o romanţă pentru Câmpulung, „Te iubesc, Câmpulung”. „Sunt foarte încântat, destul de impresionat şi rămân cu amintiri deosebite. Eu am scris o romanţă, pentru Câmpulung, care s-a cântat la acest festival, „Te iubesc Câmpulung.”, a spus, cu acea ocazie, Moise Mitulescu. „Romanţa pentru Câmpulung” – o piesă care şi-a propus să devină un imn – a fost cântată de Mariana Filipescu în deschiderea ediţiei 2018 a festivalului.

Pentru cei care nu-i cunosc versurile, le prezentăm în încheierea acestei relatări despre evenimentul trist produs în acest sfârşit de săptămână.

„Te Iubesc Câmpulung – Romanţă pentru Câmpulung”

Muzica: Moise Mitulescu

Versuri: Maria Chirtoacă

 

Te-am iubit Câmpulung, totdeauna,

În romanţe-am vrut să te-mbrac,

Să-ţi aduc de pe Măgura luna

Şi în floare de colţ s-o prefac.

 

Peste frunte să-ţi pun diadema

Cu un aer solemn şi regesc

Şi-n rever să-mi aprind crizantema

Şi-n versuri mereu să-ţi vorbesc.

 

Pentru tine m-aş face vioară

Ca să cânt visătoare de dor

Despre viaţa ta dulce-amară,

Despre graiu-ncărcat de fior.

 

Nu-mi ajunge un veac de iubire,

Nicio o mare de vieţi nu-mi ajung

Să-ţi şoptesc fericită-neştire

Te iubesc, te iubesc, Câmpulung!

Te iubesc, te iubesc, Câmpulung!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!