20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Primăriţa Elena Lasconi şi viceprimarul Constantin Ţurţulea controlează de pe telefon temperatura din birourile instituţiei

Se duc vremurile în care vedeaţi funcţionarele Primăriei îmbrăcate în rochii de vară în toiul iernii, pentru că obişnuinţa erau cele 26 de grade în birouri şi ţinerea ferestrei deschise când simţeau că se sufocă de căldură. Duduia căldura pe banii noştri în principala instituţie a oraşului, pentru că niciun lider din trecut n-a fost interesat să achite facturi mai mici, reducând, fireşte, consumul! Ei bine, dacă nu ţin la un guturai continuu, nefiind învăţate cu temperatura obişnuită din casele cetăţenilor obligaţi să facă economii dinainte să se scumpească gazul şi curentul, e musai ca angajatele principalei instituţii a oraşului să reducă cochetăria. De la flu-flu-uri diafane, salariatele vor trece la pulovere şi veste, în ton cu anotimpul, dacă se ştiu sensibile, pentru a face faţă celor 21 de grade, maxima acceptată de conducerea Executivului, care a montat în Primărie un sistem inteligent de monitorizare a temperaturii din birourile instituţiei. Primăriţa Elena Lasconi şi viceprimarul Constantin Ţurţulea au instalată pe telefon o aplicaţie prin intermediul căreia reglează ambientul, în funcţie de programul de lucru. Aşadar, nimeni în afară de cei doi nu poate „umbla” la instalaţia de încălzire, pentru a suplimenta numărul de grade, aşa cum erau obişnuiţi.        

  • Cel mult 21 de grade în birourile Primăriei! Când nu este nimeni la serviciu, temperatura este reglată la 18 grade          

În această săptămână, în birourile Primăriei Câmpulung a fost montat un sistem care permite instituţiei să înregistreze economii la consumul de gaz, reglându-se temperatura după orarul de la serviciu. Elena Lasconi a considerat că „un 21 de grade” reprezintă temperatura optimă pentru subordonaţi, cărora nu le făcea bine moleşeala cauzată de caloriferele fierbinţi. Vă daţi seama că măsura a stârnit un dat din buze mărunt în rândul doamnelor obişnuite cu ţinute lejere la serviciu, întrucât permanent era cald şi bine. Foarte cald şi bine!

În prezent, maximul a fost fixat la 21 de grade când sunt oamenii la muncă, iar, la încheierea programului, este menţinută o temperatură constantă de 18 grade. La fel, în încăperile în care nu se lucrează nu are sens să fie depăşită temperatura minimă.

Sistemul inteligent de monitorizare a temperaturii a fost montat în birouri, nu şi pe holuri, fiind mai dificil de controlat acolo numărul gradelor. Pentru perioada nopţii, viceprimarul Constantin Ţurţulea se ocupă personal să coboare temperatura la 18 grade. Sala mare a Primăriei este ţinută tot pe 18 grade şi numai dacă are loc o şedinţă a Consiliului Local sau A.G.A. se sporeşte confortul participanţilor. Vicele Constantin Ţurţulea ne spunea că în biroul său temperatura nu trece de 20 de grade, iar la Elena Lasconi, erau cel mult 20,5 grade. Şi primăriţa era ieri, când am vizitat-o, îmbrăcată cu o bluză cu mânecă scurtă. Aşadar, cele 21 de grade reprezintă un suportabil decent la Primărie, pe care, dacă este să vorbim cinstit, foarte mulţi câmpulungeni nu-l au în locuinţe, dând centralele sub 20 de grade, din cauza facturilor care au crescut foarte mult.

Aşa cum punctam, nu toţi împărtăşesc viziunea de economisire a primăriţei, unele dintre doamnele învăţate cu huzurul plătit de câmpulungeni venind să se plângă că este răcoare în birou. Răcoare cu care vor trebui să se obişnuiască, întrucât conducerea instituţiei plănuieşte să atingă economia de 30% la încălzirea clădirii, prin intermediul acestui sistem inteligent de control al căldurii.

Risipa nu se producea numai la Primărie. La Spital, ne spunea Elena Lasconi, i-a găsit, de curând, cu geamurile deschise, fiind aruncaţi pe Apa Sâmbetei o groază de bani cu facturile de gaz, din cauza unor angajaţi nepăsători.

  • Sistemul nu va putea fi implementat în şcolile cu centrale şi calorifere vechi

„Dacă eu nu sunt aici, pot să cobor la 17 grade. Acelaşi sistem îl avem la Neonatologie – însă, aici, temperatura este fixată la 24 de grade – şi vrem să-l extindem în tot Spitalul Câmpulung şi în şcoli.”, ne spunea primăriţa Elena Lasconi. Nu se va putea monta, însă, la toate şcolile. Potrivit vicelui Ţurţulea, la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, sistemul de monitorizare a căldurii nu ajută cu nimic, din cauza instalaţiei vechi şi a modului în care este executată. La Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” sunt probleme şi cu centrala termică, şi cu caloriferele din fontă. Sistemul este eficient dacă instalaţia cuprinde calorifere din oţel sau din fontă de tip nou. Nu se va putea implementa acest sistem la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” şi Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, dar, în rest, se va putea monta peste tot unde centrala termică şi caloriferele sunt moderne. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!