Aşa cum v-am relatat în relatările precedente, la începutul săptămânii, patru reputaţi medici au susţinut o conferinţă dedicată Zilei Internaţionale de luptă împotriva diabetului, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat de Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung şi Şcoala Sanitară Postliceală „Prof.dr. Nanu I. Muscel”, cu sprijinul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. Conferinţa „Access to Diabetes Care” a grupat patru prezentări interesante, susţinute de medicii Silviu Mănescu (neurolog), Tabita Stănoiu (medic de familie), Andreea Chirulescu (diabetolog) şi Cristina Oancea (diabetolog). În acest articol ne vom opri la expunerea profesorului doctor Tabita Stănoiu, care a abordat, în mod general, problematica acestei maladii severe prin frecvenţa cazurilor înregistrate la nivel naţional şi mondial. Din păcate, şi la nivel local stăm destul de rău.
- Ce este diabetul şi cum se manifestă
Potrivit dr.Tabita Stănoiu, evenimentul are ca scop să ofere o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, dar reprezintă şi o manieră de implicare şi de informare a publicului larg, a profesioniştilor din domeniul sănătăţii, precum şi a autorităţilor publice. „Sunteţi aici mulţi elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Prof.dr. Nanu I. Muscel”, viitori asistenţi medicali şi, de ce nu, şi medici. Rolul asistentului medical specializat în diabet şi educaţie terapeutică este important pentru îndrumarea persoanelor cu diabet şi a familiilor acestora, ca să înţeleagă şi să gestioneze cât mai corect boala, iar pentru cei sănătoşi, să o prevină.”, spunea dr.Tabita Stănoiu.
Ce este diabetul zaharat?, este prima întrebare la care a răspuns aceasta. Diabetul este o boală cronică, în care nivelul glucozei (“zahărului”) din sânge (glicemia) creşte peste normal. Excesul de glucoză în sânge este dăunător sănătăţii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pătrunde în celule, unde este folosită drept combustibil, glucoza are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare, fie din cauza producţiei insuficiente de insulină de către pancreas, fie, mai ales, din cauza insensibilităţii celulare la insulină. În ambele situaţii, nivelul glucozei din sânge depăşeşte valorile normale.
Cum se manifestă diabetul?, este a doua chestiune lămurită de dr.Stănoiu: sete exagerată, urinare frecventă, foame sau oboseală exagerată, scădere fără motiv în greutate, vindecare lentă a rănilor, piele uscată, cu senzaţie de mâncărime, pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii picioarelor, slăbirea vederii.
- Cum priviţi voi sănătatea? Cât de mult preţuiţi sănătatea?
„Astăzi îmi revine mie rolul de a vă transmite câteva lucruri importante pentru a preveni diabetul zaharat.”, a continuat reputatul medic de familie. Cât de importantă este sănătatea pentru voi şi pentru familia voastră? Dacă ar fi să daţi un singur sfat de sănătate, care ar fi acela? Dacă ar trebui, printr-o simplă frază să transmiteţi cuiva drag un sfat legat de sănătate, cum ar suna acesta?, sunt întrebările cu care şi-a provocat aceasta ascultătorii.
„Suntem într-o instituţie de învăţământ prestigioasă. Aici sau în alte şcoli, primiţi multe cunoştinţe din diferite domenii. Aflaţi cum funcţionează motorul cu ardere internă, cunoaşteţi măreţia universului, studiaţi literatura străină, fizică, geografia şi multe alte cunoştinţe la fel de importante pentru voi. Dar… organismul nostru, la fel, are nevoie ca să-l cunoaştem, să-l studiem. Poate fi prevenit diabetul zaharat? Cum? Alimentaţie sănătoasă + exerciţiu fizic = Sănătos – fără diabet.”, a adăugat dr.Tabita Stănoiu.
Aceasta a exemplificat ce înseamnă alimentaţia sănătoasă: alimente de bază care furnizează energie: cartofi, grâu; alimente de bază pentru construcţia organismului: mazăre, ou, fasole, roşii, pătrunjel, nuci; alimente de protecţie: fructe, legume şi lapte.
Piramida alimentelor, în viziunea vorbitoarei, se prezintă astfel: alege alimente din toate cele şase grupe de alimente în fiecare zi; foloseşte o varietate cât mai mare de alimente din fiecare grup pentru a obţine toate vitaminele şi mineralele; asigură-te că mănânci suficiente amidonoase, verdeţuri, fructe, lapte şi iaurt degresate; consumă cantităţi mai mici de alimente proteice sărace în grăsime; consumă cantităţi mici de grăsimi, uleiuri şi dulciuri; mâncaţi de trei ori pe zi, micul dejun să fie cât mai abundent, iar cina cât mai uşoară; consumul alimentelor naturale, nerafinate şi cât mai simple, previne şi chiar vindecă bolile.
- Exerciţiul fizic, un pilon esenţial al prevenirii diabetului şi nu numai
Sănătatea nu se reduce la o alimentaţie corectă, ci este menţinută şi prin exerciţiu fizic. Ce face exerciţiul fizic?, a întrebat dr.Stănoiu enumerând beneficiile mişcării fizice: stimulează tonusul şi capacitatea mentală; scade incidenţa şi severitatea tulburărilor de personalitate; înlătură insomnia; creşte densitatea osoasă şi oferă protecţie împotriva osteoporozei; scade incidenţa constipaţiei şi a cancerului de colon; determină scăderea cantităţii de grăsime din depozite şi creşterea masei musculare; scade LDL – colesterolul şi creşte HDL – colesterolul; reduce riscul bolilor cardiovasculare; normalizează tensiunea arterială; îmbunătăţeşte calitatea vieţii la pacienţii diabetici, prin creşterea sensibilităţii la insulină; creşte rezistenţa la infecţii; încetineşte procesul de îmbătrânire; determină o „stare de bine” prin eliberarea de endorfine la nivelul creierului; previne diabetul zaharat.
Expozeul medicului Stănoiu a dat exemple de activităţi de intensitate moderată (mersul pe jos, cu 5-7 km/oră – chiar şi indivizii sedentari pot merge în acest ritm pentru câteva minute, fără să obosească; volei; tenis de masă; golf) şi activităţi de intensitate ridicată (mersul pe jos cu 7-10 km/oră; aerobic; înot; urcatul rapid al scărilor; patinaj; ski alpin.
„Să nu uităm: exerciţiul fizic – dacă se poate, zilnic – previne diabetul zaharat. Activitatea fizică este o componentă esenţială a unui stil de viaţă sănătos. Promovarea activităţii fizice şi reducerea sedentarismului au drept scop menţinerea stării de sănate fizică, mentală, precum şi a unei greutăţi corporale optime. Deci! Alimentaţie sănătoasă + exerciţiu fizic = Sănătos – fără diabet.”, a concluzionat medicul Tabita Stănoiu.
A consemnat Domnica Petry