37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Aproape 5.000 de oameni, estimarea Jandarmeriei pentru participarea la Focul lui Sumedru din Grui

Între 4.000 şi 5.000 de participanţi, sunt cifrele estimate de echipajele Jandarmeriei, care au asigurat condiţiile unei desfăşurări civilizate a unui eveniment care nu s-a organizat niciodată în Câmpulung la această amploare. Programul pregătit de Elena Lasconi şi Liviu Iana, amplasamentul şi dorul de Focul lui Sumedru în Câmpulung, după perioada de restricţii, erau premisele unei participări peste aşteptările organizatorilor, fapt confirmat de realitate. Puhoi de lume! Este expresia care descrie acţiunea de la marginea Gruiului, o stradă blocată de maşini şi oameni de când soarele era încă pe cer. După lăsarea întunericului, mai cu seamă după ce primele imagini de la eveniment au anunţat în online sărbătoarea care se încingea pe platoul generos, câmpulungenii s-au îndreptat cu sutele, ca teleghidaţi, către poiana atât de plină încât n-aveai loc să arunci un ac. Nu s-a mai întâmplat la Câmpulung un Foc de Sumedru la o asemenea anvergură, la care a contribuit, cu siguranţă, „alipirea” tradiţiei de un spectacol care a inclus momente inedite precum  Herghelia „7 Cai” Nămăeşti şi trupele de jonglerii cu foc „Hypnosis Fireshow” şi „Symbol of Light”. Aducerea la Câmpulung a jonglerilor a fost ideea Elenei Lasconi şi a constituit un excelent preludiu al aprinderii focului, după datina musceleană.

  • Elena Lasconi a anunţat că, la anul, sărbătoarea va fi şi mai frumoasă

Alegerea terenului de la marginea Gruiului, la mică distanţă de intersecţia cu strada Richard, s-a dovedit o idee extrem de inspirată, pe care Elena Lasconi a fructificat-o împreună cu Liviu Iana. Câmpulungenii, care au ştiut, care n-au ştiut de acest izlaz al Primăriei, s-au descurcat în a găsi locul sărbătorii pregătite după un program la fel de generos precum amplasamentul. Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” s-a asigurat că, prin prezenţa artiştilor, sunt acoperite cele şase ore de program promise publicului care a avut unde petrece acasă. Datorită acestui eveniment frumos ţinut în oraş, mulţi au abandonat înghesuiala care strică distracţia la Focul de la Măţău şi au luat drumul Gruiului.

Nici aici nu s-a ajuns uşor, nelipsind aglomeraţia, dar au şi fost multe forţe ale Poliţiei Municipale, Jandarmeriei, Poliţiei Locale, care s-au asigurat de lipsa incidentelor. Foarte multe grupuri au optat pentru mersul pe jos, intuind că este cu neputinţă să te apropii cu maşina de spaţiul sărbătorii. Într-adevăr, ambele margini ale străzii Gruiului, până la intersecţia cu strada N.Popp, erau înţesate de autoturisme parcate. Iar lumea era buluc, şi la dus, şi la întors, pe carosabil. Dacă nu v-aţi aflat printre spectatorii Focului lui Sumedru din Grui, nu vă imaginaţi câţi oameni de toate vârstele se îndreptau în direcţia poienii aflate în sărbătoare, chiar după momentul aprinderii focului, după ce primele filmări, de ordinul sutelor, judecând după telefoanele care au imortalizat momentul, au „inundat” internetul.

Până la punctul culminant al serii, cei prezenţi s-au delectat cu recitalurile anunţate de organizatorul Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”: Ansamblul Folcloric „Carpaţi”, Cercul de muzică uşoară „Musicals by Gina Pavel”, Grupul vocal „Mlădiţe Muscelene”: Maria Ghiorghiţoiu, Adelina Moiceanu, Aylin Udroiu, Răzvan Manole, Bianca Popescu, Rareş Suseanu, Rocio Oncioiu, Grupul Vocal „Muguraşii de la Schitu”, Cercul de dansuri populare „Carpaţi Junior”. Acestora li s-au alăturat colaboratorii instituţiei culturale: Clara Marinescu şi Atelierul de muzică uşoară „Floare de stâncă”, Trupa de muzică „Valul 4”, Grupul de copii „Arlequin” – Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”, Grupul de muzică şi dansuri populare al Şcolii Gimnaziale „Sfântul Iacob”, Clubul de dans „Dance Team” şi Trupa de dans modern a Liceului Teoretic „Dan Barbilian”.

Invitaţii de la Herghelia „7 Cai” Nămăeşti au oferit un spectacol captivant exact în momentul în care lumina făcea loc întunericului. Ce frumos s-au văzut călăreţii cu torţe aprinse în semiîntunericul unui asfinţit pe sfârşite, ca nişte umbre care se roteau în jurul grămezii de cetină, „ofranda” adusă lui Sumedru!

Iar ideea Elenei Lasconi de a invita la Câmpulung trupele de jonglerii cu foc „Hypnosis Fireshow” şi „Symbol of Light” a făcut deliciul spectatorilor care au avut o „porţie” de jerbe splendide înaintea aprinderii focului tradiţional de către primăriţa Elena Lasconi, viceprimarul Constantin Ţurţulea şi directorul Liviu Iana aflaţi în rolul de gazde. Elena Lasconi a cântat şi a dansat cu copii, părinţii şi bunicii acestora, în ciuda zilei pline aflate pe agenda de lucru. Au concertat pe scena amplasată lângă foc Olguţa Berbec, Grupul Vocal Bărbătesc „Doruri Muscelene” şi Taraful „Cătălin Iancu”.

În afara spectacolului de muzică şi divertisment, organizatorii au asigurat pentru public standuri cu produse culinare tradiţionale. Focul lui Sumedru de la Câmpulung a oferit oamenilor o seară de vis, pe care primăriţa Elena Lasconi a asigurat că o va îmbunătăţi anul viitor, chit că şi aceasta a fost o reuşită datorită bogăţiei de secvenţe frumoase gândite de organizatori. Dar dacă la anul va fi mai bine de atât… aşteptăm cu nerăbdare 2023! „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!