27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Liberalii, prin Bogdan David, dau de înţeles că împrumutul va fi blocat printr-un proces în instanţă

În afară de avertismentul inserat în mapa de şedinţă, avându-l ca autor pe cetăţeanul rodat în plângeri şi reclamaţii, că va urma un proces pe tema împrumutului, a mai existat o „promisiune” lansată în plen de preşedintele liberal Bogdan David, că „legalitatea hotărârii va fi stabilită în instanţă”. Liberalii au plusat, faţă de PSD-işti, cu David în postura de musafir al şedinţei de Consiliu Local din 20 octombrie. Aleşii i-au permis politicianului să li se adreseze în timpul dezbaterii hotărârii privitoare la contractarea creditului de 55 de milioane de lei, chit că invitaţii vorbesc, de regulă, la „diverse”. Liderul liberal şi-a făcut treaba de opozant principal al primăriţei, combătând tot ce se putea legat de intenţia administraţiei publice de a apela la această formă de sprijin pentru susţinerea cofinanţărilor proiectelor europene. David a mers într-acolo încât a propus propriul amendament la hotărârea de Consiliu, ignorat, însă, de şefa Executivului, pe motiv că acesta n-avea nicio calitate să-l lanseze.

  • David: „Nu vreau să vorbesc despre legalitatea acestei hotărâri, pentru că legalitatea va fi stabilită în instanţă”

La începutul mesajului său, David a lansat o înţepătură la adresa USR-iştilor, cum că nici el nu i-a văzut la discuţiile cu consultantul care a sfătuit Primăria ce şi în ce condiţii poate contracta. „N-am venit să conving să votaţi pentru sau împotrivă, pentru că voturile sunt stabilite. Nu vreau să vorbesc nici despre legalitatea acestei hotărâri, pentru că legalitatea acestei hotărâri va fi stabilită în instanţă. (…) Când am fost la discuţia cu domnul Cojocaru (n.r. consultantul) şi cu domnul viceprimar, mi s-a prezentat o listă care a fost în dezbatere publică şi eu am crezut că acest credit face referire la această listă. Nu cred că este atributul comisiei să scoată sau să introducă proiecte din lista de investiţii. Şi să veniţi cu o jumătate de oră înainte de şedinţă să schimbaţi aproape toată lista pentru un credit de 55 de milioane mi se pare un pic bătaie de joc la adresa Consiliului Local.”, a afirmat David, care mai voia să fie lămurit dacă împrumutul Primăriei este linie de finanţare sau credit.

Linie de credit, i-a explicat consultantul, asta pentru că pe lista de proiecte susţinute din credit sunt şi unele cu fonduri europene, la care este nevoie de cofinanţări. „Sper ca în viitorul contract să apară linie de credit, cum a apărut în cel care a fost. Dar ar trebui să vedem partea directă: câţi bani împrumutăm? Sau dacă împrumutăm 55 de milioane, la ce dobândă împrumutăm, căci de acolo trebuie să plecăm. Câţi bani trebuie să rambursăm?”, au fost alte nelămuriri ale lui David. „Vreau să puneţi public creditul trecut, domnul Cojocaru era directorul băncii când s-a făcut linia de finanţare trecută. Acolo scrie foarte clar linie de finanţare, cinci ani perioadă de tragere şi nu mai mult de cinci ani, este făcut un grafic cu fiecare rambursare lunară, şi-o să vedeţi că dobânda este fixă pe toată perioada creditului.”, a mai cerut acesta.

  • Elena Lasconi: „Va fi o urgenţă, pentru că o să avem nevoie de cofinanţări”

Din acest moment, sarcina explicaţiilor a fost preluată de primăriţă, care a amintit cum s-au întâmplat lucrurile în cazul primului credit al Primăriei, făcut în 2006. „M-am uitat la creditul pe care îl avem în derulare, care a fost luat de primarul PNL Călin Andrei, şi am văzut că tragerile s-au făcut pe o perioadă mai lungă de timp. Este vorba despre cred că peste cinci ani, pentru că nu au reuşit să cheltuiască banii. Vreau să mai menţionez un lucru care este foarte important: nu a fost în dezbatere publică, pentru că este atributul exclusiv al primarului accesarea de credit şi bugetul. Pe lista pe care apăreau investiţiile era reabilitarea a 13 străzi, niciuna nu s-a făcut şi au fost schimbate toate obiectivele de investiţii. Pot să le pun la dispoziţie tuturor aceste documente şi cred că ar fi interesant să facem public şi pe site-ul Primăriei, să se vadă toate aceste documente. Ceea ce pot să vă spun, cu siguranţă, este că salvarea Câmpulungului ţine, în mare parte, şi de acest credit, şi eu nu vorbesc despre o dezvoltare a Câmpulungului pe următorii 15 ani, ci pe următorii 30 de ani. În momentul în care se va deschide POR şi noi vom depune un proiect de 100 de milioane de euro pentru schimbarea conductelor din Câmpulung şi vom avea nevoie de o cofinanţare de 5% din cele 100 de milioane, normal că o să cadă 2-3 sau mai multe obiective de investiţii. Este extremă urgenţă să accesăm!

Dacă acum toţi, în unanimitate, am vota pentru, nu cred că anul viitor vom avea posibilitatea să accesăm vreun leuţ, după cum sunt procedurile de a accesa creditul. Din acest motiv, vă spun că va fi o urgenţă, pentru că o să avem nevoie de cofinanţări.”, a precizat Elena Lasconi.
„Proiectul cu cea mai mare finanţare din istoria Câmpulungului, de aproape 6 milioane de euro, va fi un mărunţiş faţă de celelalte”

După David, argumentul grabei nu stă în picioare, de vreme ce raportul consultantului a fost făcut în toamna anului 2021 şi, după aproape un an, a apărut hotărârea de Consiliu. „Atât de grabnic a fost acest împrumut. Doamne, ajută! să facem ceea ce ne-aţi propus. (…) N-am venit să vă conving să nu-l votaţi, pentru că este foarte clar că va fi votat. V-am spus că nu este legal proiectul, din punctul meu de vedere, dar legalitatea n-o dăm noi.”, a continuat David legându-se şi de absenţa de pe lista de investiţii a unor lucruri mai importante precum: aducţiunea de apă, centrul Câmpulungului, de la Poenaru Bordea până la Negru Vodă, Parcul „Kretzulescu”.

N-au existat documentaţii cu indicatorii tehnico-economici pentru proiectele enumerate de David. Practic, în lipsa acestor documentaţii, Primăria s-a văzut nevoită să „cârpească” o enumerare şi din „vechiturile” lui Ţâroiu, care, oricum, au valori depăşite de preţurile zilelor noastre. Amănunt irelevant, consideră Elena Lasconi, întrucât: „Dacă noi vom avea proiecte pe fonduri europene, unde avem nevoie de cofinanţare, aceste proiecte dispar, pentru că asta ar însemna să îngropăm bani.”, a precizat aceasta cu referire la străzile lipsite de reţele de utilităţi, pentru care fostul primar făcuse proiecte de asfaltare.
„În august, am pus în consultare publică acea anexă şi creditul şi, de atunci, am semnat mai multe contracte de finanţare europeană la care avem nevoie de cofinanţare şi, automat, am schimbat anexa. Aşa o să se întâmple şi cu următoarele, pentru că o să vină proiecte de valoare foarte mare. Ultimul proiect, care este cea mai mare finanţare care s-a făcut în istoria Câmpulungului, de aproape 6 milioane de euro, va fi un mărunţiş faţă de celelalte. Pentru că sunt valori foarte mari pentru conductele de apă şi canalizare.”, a mai spus Lasconi.

Întrucât, la conferinţa de presă a partidului, David a anunţat că PNL va vota pentru, dacă linia de finanţare a Primăriei va fi doar pentru cofinanţări ale investiţiilor europene, la şedinţa de Consiliu acesta a făcut o mişcare care a trădat experienţa politică. „Vreau să vă fac o propunere de consens a ceea ce a reieşit din discuţiile care sunt foarte bune, constructive: haideţi să aprobăm linie de finanţare pentru toate proiectele care sunt cofinanţate din fonduri europene. Suntem de acord şi noi, pentru că am spus că vom vota orice linie de finanţare cu titlu de cofinanţare la proiecte.”, a fost prudent David să nu-şi încalce cuvântul de la conferinţa de presă. Deşi ştia că Lasconi nu va fi de acord, întrucât doar cu ce voia el nu se atingea maximul de 55 de milioane de lei ţintit prin împrumut. „Conform legii, nu aveţi niciun drept să veniţi cu acel amendament.”, i-a retezat-o primăriţa.
Chiar dacă hotărârea a trecut, ce a obţinut Primăria este departe de a se considera o victorie. Din păcate, urmează „distracţia” la tribunal.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!