16/03/2025

Elena Lasconi se întâlneşte din nou cu aleşii, pentru linia de finanţare. La primul dialog, PNL-iştii au lipsit, iar PSD-iştii au părăsit sala

În după amiaza de luni, 10 octombrie 2022, este programată a doua întâlnire a Executivului cu Legislativul municipal, pe subiectul liniei de finanţare, pe care administraţia publică doreşte s-o contracteze, ca să aibă cu ce susţine cofinanţările proiectelor cu fonduri nerambursabile. Elena Lasconi i-a mai invitat o dată pe consilierii municipali la un dialog, după şedinţa extraordinară din 23 septembrie 2022, pentru a pune întrebări consultantului şi a se lămuri în privinţa efectelor împrumutului pentru bugetul comunităţii. La acea dezbatere anunţată dinainte de primăriţă, care i-a poftit pe aleşi să rămână în sală, pentru a clarifica un subiect fragil, n-au participat decât reprezentanţii USR şi POL. Liberalii au lipsit de la respectiva şedinţă în care a fost ales viceprimarul şi s-a aprobat angajarea unui avocat care să apere Municipiul Câmpulung, pregătit să intervină în procesul Bulevardului „Pardon”. Iar PSD-iştii, care au fost prezenţi la şedinţă, au refuzat să rămână şi la discuţia despre linia de finanţare. De ce? „Cei de la PSD, care erau în sală, au spus că pleacă, pentru că nu ştiau de această întâlnire, deşi am anunţat-o şi este televizată. Am dovadă video.”, a povestit Elena Lasconi cum s-au „subtilizat” social-democraţii care, probabil, vor vota împotriva liniei de finanţare, indiferent ce explicaţii li se vor oferi, având, vorba primăriţei, ordin de la partid.

  • Executivul a pornit greşit. Discuţia cu Consiliul Local trebuia să aibă loc înainte de a pune materialul pe site

Prin maniera în care subiectul împrumutului a fost oferit opiniei publice, Executivul n-a făcut altceva decât „să dea apă la moară” vechii opoziţii PSD şi noii opoziţii PNL, cum că Primăria „îngroapă” Câmpulungul în datorii. Azvârlindu-se, pur şi simplu, un proiect de hotărâre încropit în pripă de şefele din Primărie cu nişte „vechituri” de-ale lui Liviu Ţâroiu, ca să aibă ce pune pe o listă delicată pentru un primar încolţit din toate părţile, impresia a fost de dezinteres faţă de reacţia publică lesne de anticipat. Doar nu era să stârnească ropote de aplauze intenţia de a duce sume exorbitante (şi neactualizate pe deasupra!) în asfaltul unor periferii, în detrimentul centrului care, vorba lui Dan Şain, a ajuns zona defavorizată a oraşului.

Pe lângă lista de proiecte făcută cu un amatorism frapant, oamenii slabi din jurul Elenei Lasconi au plusat cu stângăcie şi atunci când au sărit peste etapa anunţării Consiliului Local în privinţa intenţiei de a se apela la un împrumut. Fie el sub forma unei linii de finanţare. Dezbaterile care se poartă acum, pentru a-i convinge pe consilieri de nevoia de a se apela la acest sprijin financiar, trebuiau să aibă loc înainte de a se arunca acel material superficial pe site-ul Primăriei, chipurile, pentru consultare publică.

În condiţiile în care obţinerea votului Consiliului nu era chiar „floare la ureche”, Executivul a trântit documentul incendiar pe site şi, abia după apariţia vociferărilor, în public sau în culise, a invitat consilierii la consultări. Însă consultarea trebuie să existe înainte, şi cu privire la intenţia de a contracta linia de finanţare, şi cu privire la lista de investiţii care – din câte am înţeles – este supusă actualizării, pe măsură ce se ivesc alte priorităţi ale administraţiei.

  • Liberalii: „Suntem pentru linie de finanţare, nu suntem pentru împrumut. Iar banii să fie traşi din această linie de finanţare ca şi cofinanţare pentru proiectele europene”

Adversarii politici de la PNL ai primăriţei au susţinut că dialogul trebuia să aibă loc chiar mai înainte, şi anume din momentul în care Primăria s-a hotărât să apeleze la un consultant în chestiunea împrumutului. „Noi am aflat de acest împrumut de pe site-ul Primăriei Câmpulung. Eu nici măcar nu am ştiut până acum câteva luni că s-a făcut un contrat de consultanţă pentru împrumut. Dacă erau deschişi şi transparenţi, trebuiau să discute despre acest împrumut înainte de a se demara procedura de consultanţă.”, a afirmat Bogdan David, preşedintele PNL Câmpulung.

Chiar cu aceste scăpări ale Executivului, de ce n-au participat la discuţia pe acest subiect? Că n-au participat la şedinţa de Consiliu de dinainte. „Am fost înştiinţaţi să participăm după şedinţa de Consiliu la care nu ne-am prezentat, din cauza solicitării de achiziţionare de servicii juridice. Nu ne-am prezentat. Într-adevăr, am fost informaţi. Noi am mai avut o discuţie despre această chestiune şi am spus: da, dacă se face o linie de credit pentru finanţarea proiectelor europene şi nu credit, ci linie de finanţare, din care, cu hotărâre de Consiliu, poţi să tragi o parte din bani pentru a cofinanţa. Nu am fost ascultaţi pe această temă, ca multe alte lucruri, în cei doi ani, cât timp am făcut parte din această alianţă. Am considerat că nu putem să fim prezenţi, pentru că nu ni se ia absolut nimic în calcul. Din ce-am înţeles de la noul viceprimar, au schimbat acea listă. Nu ştiu despre ce este vorba, probabil, i-a iniţiat cel care se ocupă de consultanţă, pentru a nu pune acele străzi, pentru că este de râsul lumii să iei patru străzi despre care nu spunem că n-ar trebui făcute, dar avem alte priorităţi.”, a precizat Ionel State.

Care va fi poziţia liberalilor la vot? „Suntem pentru linie de finanţare, nu suntem pentru împrumut. Iar banii să fie traşi din această linie de finanţare ca şi cofinanţare pentru proiectele europene.”, a mai spus David. Însă tot acesta a declarat la conferinţa de presă a partidului că: „Eu sper să nu fie aprobat niciodată acest împrumut. Înţeleg de la colegul State că lista care a fost prezentată în dezbatere publică nu mai este valabilă şi nu se mai fac aceste lucrări de reabilitare de străzi care au fost trecute în raport. Sunt foarte multe necunoscute. Dar, după cum am observat, noua majoritate din Consiliul Local, oamenii de bine de la POL şi USR, profesionişti în administraţie publică, au posibilitatea să aprobe acest împrumut (…). Noi am spus că împrumutul ar putea fi acceptat pe o valoare mult mai mică, dar care să fie folosit ca şi cofinanţări la proiecte europene.”

  • Vicele Ţurţulea, despre a doua întâlnire: „Eu vreau ca toţi consilierii să înţeleagă ce votează, de ce votăm şi ce implicaţii sunt”

Invitaţi la o emisiune tv, primăriţa Elena Lasconi şi viceprimarul Constantin Ţurţulea au abordat subiectul înaintea întâlnirii cu repetiţie de luni. „Suntem în momentul în care avem două posibilităţi. Să lăsăm oraşul aşa cum a fost în ultimii 30 de ani sau să ne bucurăm de faptul că am atras nişte bani europeni, cu care putem să-l dezvoltăm. Prima variantă înseamnă să nu accesăm o linie de finanţare. În a doua variantă, suntem obligaţi să accesăm o linie de finanţare care ne trebuie la diverse proiecte. (…) Eu am vorbit cu toţi consilierii să ne întâlnim din nou, luni, la ora cinci, să reluăm discuţia, pentru că mi se pare esenţial ca toţi consilierii să fie informaţi şi implicaţi.”, a declarat viceprimarul Constantin Ţurţulea.

„Sunt bani pe care vrem să-i accesăm după ce trecem fiecare proiect prin Consiliul Local – a intervenit primăriţa Elena Lasconi -, noi nu tragem acum toţi banii. Se întâmplă în ani. Călin Andrei a făcut trageri pentru cele 5 milioane de lei în şase ani. Pentru banii pe care nu-i folosim, noi nu plătim nimic, niciun comision. Eu cred că asta este o idee foarte bună. În mod normal, un UAT care se dezvoltă şi care se gândeşte la prosperitate ar trebui să aibă un grad de îndatorare între 20 şi 27%. Noi suntem sub 1%, ceea ce îmi spune că în Primăria Câmpulung s-a dormit mult.”

Potrivit viceprimarului, plafonul va fi aprobat de o instituţie bancară, iar tragerile de bani se vor face în funcţie de proiectele depuse. „O mare parte din ei vor fi folosiţi pentru cofinanţări.”, a admis acesta şi este normal să fie aşa. „Dar trebuie să avem şi nişte obiective de investiţii pe care le agreăm acum.”, a continuat Elena Lasconi. Chiar dacă sunt vizate cu prioritate cofinanţările de care Primăria va avea nevoie la proiectele pe care intenţionează să le înainteze la Programul Operaţional Regional: introducere de reţele de apă şi canalizare pe străzile pe care nu există, schimbare de reţele afectate de vechime, asfaltările „cuplate” cu spaţii verzi prin proiectul de regenerare urbană ş.a.m.d.

„S-a vehiculat ideea de credit şi că creşte dobânda la nu ştiu ce indice. Suntem şi noi conştienţi de asta. Ideea este că luăm o linie de finanţare, la care, în perioada de graţie, dacă nu tragi bani, nu plăteşti. Chiar dacă nouă ni se aprobă 55 de milioane de lei şi noi nu avem proiecte ca să justificăm aceşti bani, noi nu vom lua 55 de milioane. La sfârşitul celui de-al doilea trimestru, noi trebuie să informăm Ministerul de Finanţe dacă vom fi capabili să tragem aceşti bani, pentru că altfel ei se alocă către alte UAT-uri care au proiecte depuse şi care au nevoie de bani.”, a explicat vicele Ţurţulea. „Şi, oricum, la cum este acum piaţa, este foarte posibil ca, la anul, noi să nu putem să tragem o tranşă.”, a adăugat Elena Lasconi.

„Teoretic, este posibil, dar, în realitate, este puţin probabil să putem să accesăm bani la anul. După şedinţa extraordinară de vinerea trecută, l-am chemat pe domnul consultant, care cunoaşte toate datele problemei, ca să discutăm cu tot Consiliul. Aproape jumătate din Consiliu a lipsit. Nu contează din ce motiv. Pentru că eu vreau ca toţi consilierii să înţeleagă ce votează, de ce votăm şi ce implicaţii sunt, ne întâlnim din nou luni, la ora cinci, o să-l băgăm pe domnul consultant într-un zoom, Indiferent de opţiunea de vot, mi se pare esenţial ca toată lumea să înţeleagă datele problemei.”, este încrezător Titi Ţurţulea că înţelegerea esenţei împrumutului – o practică obişnuită a altor administraţii – va învinge comanda politică ce sta la baza votului acordat de oponenţii actualei puteri.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!