26/01/2025

Caroliştii îşi pregătesc roboţii executaţi de ei pentru finala naţională a NEXTLAB.TECH

Elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, pregătiţi de profesorul de Informatică Laura Florescu, se pregătesc pentru următoarea etapă a Concursului de Robotică NEXTLAB.TECH, în cadrul căreia roboţeii executaţi de ei vor fi puşi la treabă. Mai precis, MIRO şi TECNICUS vor fi puşi să parcurgă traseul stabilit de organizatorii concursului care se ţine după un calendar desfăşurat pe aproape întreaga durată a anului. Anul trecut, caroliştii s-au poziţionat pe locul I cu una dintre creaţiile lor realizate într-un domeniu tot mai atractiv pentru tineri, de vreme ce competiţiile de acest gen s-au diversificat atât de mult la nivelul ţării. Astăzi, pe lângă demonstraţia cu roboţii meşteriţi de copii, prof.Laura Florescu ne-a prezentat o achiziţie de mare ajutor pentru elevii aplecaţi către programare: o imprimantă 3D procurată cu ajutorul unei sponsorizări primite în cadrul unei iniţiative europene, Meet and Code, pe care caroliştii n-au ezitat s-o fructifice în avantajul lor.

  • Cum se desfăşoară concursul accesat de elevi din toată ţara             

Astăzi, cei cinci elevi de la „Carol I”, împreună cu profesoara lor de Informatică, Laura Florescu, ne-au făcut o demonstraţie cu roboţii pregătiţi în cadrul Concursului NEXTLAB.TECH, cu care vor să concureze la ediţia 2022. Competiţia, după cum punctam la începutul articolului, se derulează după un calendar care cuprinde mai multe etape. Timp de aproape două luni, în martie – mai, profesorii şi elevii sunt invitaţi să se înscrie pe o platformă on-line. La începutul lunii mai se deschide sesiunea de lecţii pregătitoare şi, către sfârşitul lunii, începe susţinerea testului online sau „roboevaluarea”, considerată etapa I. Pe 30 iunie au fost afişate listele cu elevii calificaţi în faza a II-a. Între 15 şi 30 iulie, s-au expediat kit-urile de robotică către elevii calificaţi, care au beneficiat în mod gratuit de părţile componente ale robotului. Pe 26 septembrie a avut loc susţinerea testului online pentru coechipieri suplimentari sau „roboevaluarea 2”. Iar momentul culminant îl constituie finala naţională, programată pe 11-13 noiembrie 2022, la care participă elevii care reuşesc să pună în funcţiune un robot.

Iar elevii care ne-au invitat astăzi la demonstraţia de la „Carol I” ne-au demonstrat că roboţeii lor sunt funcţionali şi urmează ascultători traseul impus.

Potrivit regulamentului concursului, „toţi elevii calificaţi în faza II care reuşesc să pună în funcţiune un robot nextlab.tech (MIRO, TECNICUS sau ENSPIRO) pot participa la probele de concurs din această fază.” Şi anume: Line Follower Basic „presupune parcurgerea unui traseu cu ajutorul roboţelului MIRO. Câştigă robotul care termină mai repede traseul. Este cea mai accesibilă probă.”; Line Follower Advanced, „traseul se parcurge cu robotul TECNICUS. Pentru elevi cu înclinaţii tehnice. Realizarea robotului implică operaţii complexe şi este mai pretenţios; Robotica creativă „este o probă destinată elevilor mai avansaţi care obţin un kit ENSPIRO. Presupune crearea unui robot cu utilitate casnică. Spre exemplu, un robot de udat plante, un robot de hrănit pisica etc. Tema robotului este libera alegere a elevilor cu condiţia să aibă o utilitate casnică.”

Caroliştii au ales robotul care udă plantele, cu care, de asemenea, ne-au făcut o demonstraţie. Proba a treia – ne spunea prof.Laura Florescu -, o probă creativă, constă în execuţia unui roboţel care udă planta în funcţie de umiditatea din sol. Se foloseşte de un senzor de umiditate şi, dacă pământul nu are suficientă apă, pune în funcţiune pompa. Anul trecut, a câştigat premiul III. Sperăm ca, în acest an, să-l îmbunătăţim şi să mai urcăm două trepte.”

  • Elevii de la „Carol I”, calificaţi la etapa a II-a, au primit kiturile gratuit  

Au participat la demonstraţia de astăzi Rebeca Păceşică, Ştefania Codârlă, Alexia Ioana Rădici, Emilian Ionuţ Durcă şi Ianis Matei. Cu excepţia ultimului, aflat în 2022 la prima participare, ceilalţi au mai experimentat NEXTLAB.TECH, obţinând diferite premii, inclusiv locul I adjudecat de Rebeca şi Ştefania, în 2021, cu MIRO. Prof.Laura Florescu instruieşte o echipă de robotică a şcolii de şase ani, de când a început concursul care înregistrează o concurenţă masivă, înscriindu-se candidaţi din toată ţara. Demonstraţia s-a făcut cu patru roboţi, însă în laborator erau încă şase în lucru. Cât durează execuţia unui roboţel? După dexteritatea şi timpul disponibil al „creatorului”, unii au încheiat procesul într-o săptămână, alţii s-au lungit şi două luni.

Organizatorii furnizează lecţiile şi roboţii, dar concurenţii trebuie să contribuie cu creativitatea şi gândirea lor, pentru că nu primesc şi algoritmul, ca să meargă repede execuţia.

  • Achiziţie utilă plătită printr-o iniţiativă europeană: o imprimantă 3D

Separat de competiţia de robotică, Colegiul Pedagogic „Carol I” a câştigat o sponsorizare prin intermediul proiectului „Micii proiectanţi” dedicat elevilor de clasa a VI-a şi a VII-a care au noţiuni de programare. Cu ocazia evenimentului Meet and Code, organizat anual de către cei de la Uniunea Europeană, am câştigat o sponsorizare europeană de 300 de euro pe baza proiectului propus de mine. Vom realiza obiecte 3 D cu ajutorul platformei Thinkercad şi apoi ei vor vedea fizic la imprimanta 3 D ce au realizat. Imprimanta am cumpărat-o din banii primiţi cu titlu de sponsorizare şi ne bucurăm că am reuşit acest lucru. Copiii sunt foarte încântaţi de când au văzut-o şi abia aşteaptă să înceapă să proiecteze şi să imprime la ea.”, ne spunea profesorul Laura Florescu, convinsă că atractivitatea lecţiilor sale constă în faptul că poţi să te distrezi programând.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!