29.1 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Iarca, Simion şi Bădiţa au atacat în instanţă dispoziţia Elenei Lasconi de recuperare a prejudiciului de peste 200.000 de lei

Pe 1 martie 2022, primăriţa Elena Lasconi a emis dispoziţia privind recuperarea unor sume depistate de Curtea de Conturi ca încasate necuvenit de către directoarea economică Violeta Iarca, secretarul Ramona Simion şi directorul de la Asistenţă Socială, Cătălin Bădiţa. Ca urmare a pierderii procesului la Tribunalul Argeş şi Curtea de Apel Piteşti, şefa Executivului era obligată să recupereze de la cei trei prejudiciul adus prin încasarea unor sume care conduceau la depăşirea indemnizaţiei primarului, în cazul lui Iarca şi Simion, şi a viceprimarului, în cazul lui Bădiţa.

După ce Elena Lasconi a emis dispoziţia de recuperare, cei trei şefi i-au deschis un proces, pentru anularea actului respectiv. Separat de acţiunea principală s-a judecat suspendarea executării dispoziţiei, acţiune respinsă de Tribunal. Cei fac cei trei nu pare altceva decât o lungire a termenului de înapoiere a banilor, fiind greu de crezut că judecătorii se răzgândesc după ce au dat dreptate, definitiv, Curţii de Conturi.

Vă amintim că, în 2022, salariile celor trei au crescut frumuşel: în cazul secretarului Ramona Simion, de la 10.260 lei la 11.439 lei, iar în cazul directorilor executivi Violeta Iarca (Direcţia Economică) şi Cătălin Bădiţa (Direcţia de Asistenţă Socială), de la 10.070 lei la 11.077 lei.    

  • Cei trei au dat-o în judecată pe primăriţa Elena Lasconi 

Pe 29 iunie 2022, la Tribunalul Argeş era înregistrată acţiunea Violetei Iarca, Ramonei Simion şi Cătălin Bădiţa împotriva primarului municipiului Câmpulung, prin care aceştia urmăresc anularea Dispoziţiei nr.113/01.03.2022 privind recuperarea sumelor în baza măsurii 1, punctul 2 din Decizia nr.46/11.11.2019 a Curţii de Conturi. Întrucât înaintea acţiunii în instanţă au formulat o plângere prealabilă, la care au primit un răspuns nefavorabil, au cerut şi anularea acestui răspuns. Totodată, au cerut suspendarea măsurii executării dispoziţiei, pentru a împiedica Primăria să le reţină banii.

Deocamdată, cauza a avut un termen de judecată pe 7 iulie 2022, când instanţa a hotărât ca cererea privind suspendarea executării dispoziţiei Elenei Lasconi să fie soluţionată separat. Procesul principal continuă pe 13 octombrie 2022.

Solicitarea de suspendare a actului de recuperare a sumelor impuse de Curtea de Conturi s-a judecat pe 29 iulie 2022 şi a fost respinsă. Părţile au dreptul la recurs. Deocamdată, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţei, a atacat hotărârea Tribunalului doar secretarul Ramona Simion.

  • După încheierea procesului, primăriţa a dat decizia de recuperare a banilor

Primăria Câmpulung a pierdut procesul cu Curtea de Conturi şi la Tribunal, şi la Curtea de Apel. La Tribunalul Argeş, pe 23 aprilie 2021, iar la Curtea de Apel, pe 16 decembrie 2021. Speţa moştenită de Elena Lasconi de la Liviu Ţâroiu, prin care, în apărarea celor trei, Primăria a încercat să obţină, pe calea instanţei, anularea deciziilor Curţii de Conturi, s-a soluţionat definitiv, în favoarea instituţiei de control. Prin urmare, primăriţa trebuia să pună în practică măsura de recuperare a unor sume consistente de la cei trei salariaţi.

Litigiul dintre municipalitate şi Curtea de Conturi s-a iscat după ce auditorii au depistat, în timpul controlului din 2019, că trei angajaţi au încasat drepturi salariale, în perioada ianuarie 2018 – august 2019, care le-au crescut veniturile obţinute de la Primăria Câmpulung peste limita legală. Secretarul Ramona Simion şi directorul economic Violeta Iarca au câştigat mai bine decât primarul Liviu Ţâroiu, cumulând sporurile primite din proiectul „Schimbă-ţi viitorul” cu salariile, voucherele de vacanţă, indemnizaţiile de hrană şi indemnizaţiile oferite pentru a face parte din comisiile de concurs. Iar Cătălin Bădiţa, şeful Direcţiei Sociale, l-a depăşit salarial pe viceprimarul Mărgărin Blidaru.

  • Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi  

În cazul celor două şefe ale lui Liviu Ţâroiu, plata nelegală efectuată de Primăria Câmpulung, din ianuarie 2018, până în august 2019, a fost de 136.697 lei. Cele două funcţionare publice au încasat drepturi salariale, conform auditorilor, peste nivelul maxim prevăzut de reglementările legale. Timp de 20 de luni, venitul salarial brut lunar al secretarului Ramona Simion şi al directoarei economice Violeta Iarca a conţinut suplimentar sporuri pentru activitatea prestată în cadrul proiectului „Schimbă-ţi viitorul”, finanţat cu fonduri europene, vouchere de vacanţă, indemnizaţie de comisie de concurs şi indemnizaţie de hrană. Toate aceste beneficii, cumulate cu leafa aferentă funcţiei de bază, de secretar al municipiului, respectiv director executiv al Direcţiei Economice, au depăşit nivelul maxim admis de reglementările aplicabile în vigoare. Maximul la care se raportează legea este valoarea indemnizaţiei pentru funcţia de primar. Este vorba despre salariul pe care Liviu Ţâroiu îl încasa fără stimulentul de 15% aplicat salariului de bază de 13.520 lei, cât avea în 2019.

71.311 lei este cuantumul plăţii nelegale, în acelaşi interval, ianuarie 2018 – august 2019, în cazul şefului Direcţiei de Asistenţă Socială Câmpulung. Cătălin Bădiţa, tot funcţionar public, a câştigat şi el peste nivelul maxim acceptat de lege, în cazul său raportarea făcându-se la salariul viceprimarului Mărgărin Blidaru. Chenzina fostului viceprimar a fost depăşită tot prin cumulare a veniturilor enumerate în cazul colegelor sale, cărora li s-a aplicat sporul din proiectul european.

  • Cât trebuie să recupereze Primăria din dauna găsită de auditori

Sumei plătite de Primărie directorului Iarca şi secretarului Simion – cei 136.697 lei – i s-au aplicat majorări de întârziere de 7.047 lei, calculate până la data de 30 septembrie 2019. Astfel, prejudiciul a ajuns la 143.744 lei. Din acest total, Primăria a fost obligată de Curtea de Conturi să recupereze 138.885 lei. Diferenţa de 4.372 lei, la care se adaugă 487 lei, majorări de întârziere, face obiectul prevederilor articolului 2, alineatele 1 şi 3 din Legea nr.78 din 28 martie 2018, privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială. Aşadar, aceşti bani nu le vor fi imputaţi celor două.

Suma pe care cele două trebuie s-o dea înapoi este compusă din 75.668 lei, drepturi salariale nete, 53.745 lei, contribuţii ale salariatului (CAS, CASS şi impozit), 2.912 lei, contribuţii ale angajatorului (contribuţie asiguratorie de muncă – 2,25%) şi 6.560 lei, majorări de întârziere calculate până la 30 septembrie 2019.

Prin plata făcută în favoarea lui Cătălin Bădiţa, bugetul local a fost prejudiciat cu 75.402 lei, din care 71.311 lei, plăţile nelegale, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii, peste plafonul maxim legal, şi 4.091 lei majorări de întârziere. Bădiţa este exonerat de 4.372 lei, la care se adaugă 487 lei, majorări de întârziere. Prejudiciul impus Primăriei a-l recupera de la acesta este de 70.543 lei, compus din 38.257 lei, drepturi salariale nete, 28.682 lei, contribuţii ale salariatului (CAS, CASS şi impozit) şi contribuţii ale angajatorului (contribuţie asiguratorie de muncă – 2,25%) şi 3.604 lei, majorări de întârziere calculate până la 30 septembrie 2019.

Concluzionând, primăriţei Elena Lasconi i s-a impus de către Curtea de Conturi să aplice măsurile de obligare a celor trei să restituie 209.428 lei dintr-un total de 219.146  lei, suma cu care a fost prejudiciat bugetul Câmpulungului.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!