18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Comuna Dâmbovicioara a intrat pe harta vechiului drum al pelerinilor medievali către Santiago de Compostela

Încă o porţiune din traseul Camino de România a fost marcată de către membri APCS între 23-25 iulie în Câmpulung Muscel şi zona Rucăr – Podu Dâmboviţei – Cheile Dâmbovicioarei – Şirnea.

Mai e mult până departe, din cei 2.000 de kilometri cât va avea întregul traseu ce reface vechiul drum al pelerinilor medievali către Santiago de Compostela s-au marcat până în prezent în jur de 300 de kilometri. Cu pasiunea şi dăruirea membrilor şi voluntarilor se va finaliza marcarea acestui traseu care face parte din reţeaua europeană de rute Camino de Santiago ce însumează o distanţă de 80.000 de kilometri.

„Duminică, pe 24 iulie, în plin sezon estival, am avut ocazia de a demara în comuna noastră, un proiect cu rezonanţă naţională şi internaţională. Este vorba de Camino de România, rută cultural turistică naţională, recunoscută/înregistrată oficial – ca atare – de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (6 iunie 2022). Camino de România este în acelaşi timp parte componentă a unei vaste reţele europene de trasee turistice, suprapusă în cea mai mare parte unui drum milenar de pelerinaj, Camino de Santiago. În zilele noastre, acest drum – religios timp de sute de ani – a căpătat pronunţate valenţe culturale care au îndreptăţit Consiliul Europei să-l proclame, în 1987, ca prim Itinerar Cultural European.

Camino de România este o iniţiativă a Asociaţiei Prietenilor Camino de Santiago (APCS), ai cărei membri au străbătut, secţiuni mai lungi sau mai scurte din Spania, Portugalia, Franţa, ale Itinerarului Cultura European, dornici să facă mai cunoscute, turiştilor români, dar mai ales străini, frumuseţile naturale şi  etnografice, tradiţionale (cultură materială şi spirituală, ospitalitate, ş.a.) ale locurilor străbătute.

Comuna Dâmbovicioara, beneficiara unui patrimoniu natural şi cultural de excepţie, va fi străbătută de acest traseu pe mai bine de 15 kilometri, din care o mare parte a fost marcat de voluntarii Asociaţiei amintite (APCS). Autorităţile locale (viceprimarul Marian Călin) au acordat tot sprijinul necesar informativ cu deplasări pe teren în zonele de mare atracţie, cunoscute sau mai puţin cunoscute, precum Cetatea Oratia, ce a străjuit timp de secole vechiul drum comercial al Braşovului.

Se apreciază că în viitorul apropiat comuna noastră îşi va spori imaginea turistică internaţională, primii pelerini (moderni) se vor recruta dintre pelerinii străini cu vechime, care au străbătut traseele clasice şi vor dori să cunoască secţiunea românească, despre zona noastră având doar informaţia despre castelul Bran, reşedinţă a contelui Dracula!”, a transmis Gabriela Greu, membră a organizaţiei Camino de România.

(foto: Dan Florea)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!