23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Opt foşti elevi ai Colegiului Pedagogic „Carol I” şi-au povestit, în cadrul unei întâlniri amicale, experienţa profesională trăită după absolvire

Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” a lansat invitaţia jurnaliştilor de a fi martorii unei întâlniri prieteneşti a opt absolvenţi ai şcolii din promoţii diferite, care şi-au împărtăşit experienţa post-titularizare. Iată că în vacanţa de vară se întâmplă acţiuni frumoase gândite de dascălii şcolii, şi pentru păstrarea unui contact cu instituţia de învăţământ de către cei care îşi continuă pregătirea, şi pentru un schimb de experienţă, până la urmă, între cei care merg pe acelaşi drum, învăţământul, şi cei care optează pentru o carieră în alt domeniu. Însă şi aceştia din urmă recunosc marele merit al Colegiului Pedagogic de a le fi oferit o educaţie la un nivel diferit de alte unităţi şcolare. Georgiana Pătru, căci ea a fost, după cum mărturisea cu umor, „dezertorul” grupului, a fost influenţată în alegerea facultăţii chiar de un eveniment al şcolii, concursul internaţional de procese simulate „Moot Court”, în timpul căruia a descoperit că are o înclinaţie către Drept.

Acţiunea interesantă a fost concepută de prof. Coralia Palade, care a profitat de perioada de vacanţă, pentru a-i strânge în aceeaşi încăpere pe cei opt tineri din promoţiile 2019, 2020, 2021 şi 2022. Iniţiatoarea întâlnirii şi-a propus ca foştii elevi pregătiţi la „Carol I” să-şi povestească parcursul de după finalizarea studiilor liceale în cei doi-trei ani trecuţi, iar în cazul celor care abia au absolvit şi s-au încumetat să susţină examenul de Titularizare, ce gânduri au pentru viitor. Au răspuns prezent la întâlnirea de joi, 4 august 2022: Denisa Valentina Mincă şi Irina Geanina Muşa (promoţia 2022); Georgiana Pătru şi Diana Baldovinescu (promoţia 2021); Liliana Lău, Alina Muşa, Petruţ Rizea (promoţia 2020); Şerban Ungureanu (promoţia 2019).

Prof.Coralia Palade

„Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” este o şcoală cu o tradiţie valoroasă în formarea cadrelor didactice pentru învăţământul primar şi preşcolar. În spiritul acestei tradiţii de aproape 155 de ani, continuăm să formăm dascăli pentru grădiniţele şi şcolile din judeţ şi din ţară. Continuându-şi studiile în sistemul de învăţământ universitar, sau intrând în viaţa profesională, sau intrând în viaţa profesională şi, în acelaşi timp, continuându-şi studiile în sistemul universitar, absolvenţii noştri ne aduc astăzi poveştile lor de viaţă de după terminarea liceului. Cultura organizaţională a şcolii noastre are în vedere valori importante precum implicarea, profesionalismul, cooperarea, respectul faţă de cei din jur. Cu siguranţă, îşi amintesc care este misiunea şcolii noastre. Misiune pe care ne-o asumăm cu toţii, şi cadre didactice, şi celelalte persoane implicate în şcoală, şi elevii care trec pragul acestei şcoli. „Şcoala trebuie să fie propriul nostru dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru.” Într-adevăr, regăsim în ceea ce înseamnă personalitatea şi evoluţia lor toate aceste elemente: şi ale culturii organizaţionale, şi ale misiunii pe care ne-am asumat-o cu toţii în această şcoală. Le regăsim în tot ceea ce fac ei şi din punct de vedere profesional, şi în viaţa lor personală. Ne bucurăm foarte mult ca astăzi să fie în mijlocul nostru, aici, la şcoală, în zi de vacanţă – cineva spunea pe culoar „de concediu”, mulţi dintre ei sunt în concediu, unii în vacanţă, noi, cei din şcoală, la fel -, să ne împărtăşească lucrurile minunate pe care le trăiesc, pentru că au fost elevii acestei şcoli. S-au reunit aici elevi care aparţin a patru generaţii, începând cu 2019, până în 2022, fiecare cu povestea lui.”

Şerban Ungureanu

„Am absolvit în 2019 acest liceu şi, de atunci, lucrez ca învăţător în Bucureşti, în Sectorul 2. Deocamdată, suplinitor, dar, anul viitor, sper să mă şi titularizez. În acest an, am obţinut definitivatul în învăţământ. În aceşti trei ani, am participat la cursurile Facultăţii de Litere şi am absolvit, în această vară, Comunicare şi Relaţii Publice. Sper să am un traseu din ce în ce mai bun. Îmi doresc să rămân în învăţământ o perioadă bună de timp, găsindu-mi o şcoală în care să rezonez cu colegii şi, mai ales, cu Consiliul de Administraţie, care m-a ajutat întotdeauna. Pot spune că, în cei patru ani, aici, am acumulat atât de multă informaţie nu numai de la profesori, ci şi din experienţa proiectelor internaţionale şi naţionale. Am avut o reală şansă să învăţ şi să mă dezvolt, atât profesional, cât şi personal, în Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Ca tânăr, este dificil lucrul cu copiii, ei văzându-te mai mult ca un frate decât ca un profesor, dar m-am descurcat foarte bine, având şi susţinerea colegilor mei. Dar este frumos, este îmbucurător şi este minunat să-i vezi cum cresc atât de repede. Deja am lăsat o generaţie.”

Georgiana Maria Pătru

„Am absolvit în anul 2021. Sunt studentă în anul II la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Nu pot să mă mândresc precum colegii mei că activez în domeniul didactic, dar am o poveste pe care o spun tuturor în momentul în care sunt întrebată: ce liceu ai absolvit? Majoritatea de la facultatea mea vin de la Filologie sau de la Sociologie, iar eu sunt de la profilul vocaţional, Pedagogie. Şi acum de ce nu eşti învăţătoare sau educatoare?, mă întreabă. Cel mai mult mi-am dorit să le pun tuturor că nu am experimentat în viaţa mea nimic mai plin de bucurie, mai plin de iubire decât momentul în care ai pus prima dată pixul în mâna unui copil şi l-ai învăţat să facă prima liniuţă. Strâmbă, cum a fost, a fost prima liniuţă pe care tu i-ai coordonat-o şi tu i-ai arătat cum să ţină pixul în mână. Totodată, vreau să le mulţumesc profesorilor mei, mai ales profesorului de Muzică, domnul Georgescu. Când am dat admiterea la liceu, ne-a spus un lucru mare: să învăţăm care este diferenţa între meserie şi profesie. Marea întrebare este: de ce sunt invitată aici? Liceul m-a îndrumat să aleg facultatea la care sunt acum. Schimbul de experienţă cu Olanda, două sesiuni ale Moot Court şi cea de-a treia, în tabăra judecătorilor, m-au îndrumat în această direcţie. Felul în care m-am dezvoltat a fost şi datorită liceului şi recomand să fii carolist.”

Liliana Florentina Lău     

„Sunt absolventă a Colegiului Pedagogic „Carol I” în anul 2020. Actualmente, sunt studentă la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi sunt educatoare titulară în municipiul Piteşti. Consider că studierea la acest liceu ne ajută să ne pregătim în profesia de cadre didactice capabile de a forma generaţii viitoare. Căci aceasta este, de fapt, menirea noastră: de a forma generaţiile care ne vor trece prin mână de acum înainte. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, mulţumesc cadrelor didactice ale colegiului care ne-au ajutat să ne perfecţionăm în misiunea de a împărtăşi cunoştinţele mai departe micuţilor pe care noi îi vom coordona. Apreciez enorm invitaţia de astăzi, este o onoare să particip alături de colegii mei, pe care îi admir din tot sufletul, şi mă bucur că am putut avea parte de această întâlnire.”

Alina Magdalena Muşa

„Am absolvit Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” în anul 2020. Tot în anul 2020, am dat Titularizarea la Bucureşti. Deşi am obţinut o medie titularizabilă, nu am prins post, însă dorinţa de a practica această profesie m-a ajutat şi, în vara anului 2021, am reuşit să mă titularizez şi să obţin şi definitivatul. Acum, sunt studentă în anul III la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Psihopedagogie specială, şi sunt înscrisă şi la gradul al II-lea. Colegiul Pedagogic „Carol I” m-a ajutat să-mi îndeplinesc visul şi, fără ajutorul profesorilor şi al domnului director, n-am fi reuşit să ajungem până aici.”

Irina Geanina Muşa

„Sunt absolventă a acestui liceu, în 2022. Spre deosebire de colegii mei, n-am avut parte de asemenea experienţe. Sunt abia la început de drum. Am susţinut şi eu Titularizarea, însă norocul nu mi-a surâs de data aceasta. Nu am prins post, deşi am obţinut o notă titularizabilă, dar, cu siguranţă, voi reuşi anul viitor. M-am înscris şi la facultate, la Psihopedagogie specială, în Bucureşti, şi sunt nerăbdătoare să simt acea emoţie când, cu ajutorul meu, cei mici vor reuşi să se descopere şi să evolueze.”

Denisa Valentina Mincă

„Sunt proaspăt absolventă a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. Am susţinut, în acest an, examenul de Titularizare şi am obţinut media de titularizare 8,80. Am reuşit să mă titularizez în judeţul Ilfov, la Grădiniţa Popeşti-Leordeni nr.4. Acum, urmează să încep să trăiesc cu adevărat emoţia unui cadru didactic. Ţin să mulţumesc colectivului profesoral din cadrul Colegiului Pedagogic pentru toată susţinerea şi tot sprijinul pe care ni le-au oferit tuturor pe parcursul acestor patru ani. Sunt convinsă că voi reuşi să trezesc în sufletele copiilor emoţii puternice şi să devin un cadru didactic de succes şi dedicat, aşa cum sunt cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic.”

Diana Baldovinescu

„Sunt studentă în anul II la Facultatea de Litere, specializarea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză. În ciuda faptului că nu am dat examenul de Titularizare, ţin să menţionez faptul că eu am lucrat în clasa a XI-a şi a XII-a la un centru educaţional, iar acea experienţă m-a ajutat foarte mult. Liceul în sine m-a ajutat să-mi dezvolt această parte de comunicare, pentru că am fost aleasă şefă de serie, şefă de grupă, reprezentant în Consiliu şi ţin să le mulţumesc şi colegilor pentru votul de încredere. Dar, cel mai probabil, această parte a fost influenţată foarte mult de activitatea pe care am avut-o aici, faptul că eşti pus în faţa elevilor, că trebuie să le predai, să răspunzi provocărilor, să ştii cum să-i gestionezi şi să fii un bun lider. Mulţumesc foarte mult pentru tot sprijinul pe care l-am avut în cadrul acestui liceu şi pentru toate momentele frumoase, pentru toate experienţele, mai ales în cadrul corului, şi sunt foarte mândră de faptul că sunt carolistă.”

Petruţ Rizea

„Am absolvit Colegiul Naţional Pedagogic în anul 2020 şi, actualmente, sunt student la Psihologie, la Universitatea din Bucureşti. Sunt învăţător în acelaşi oraş. Este un lucru de care nu-mi pare rău şi n-o să-mi pară niciodată, pentru că, pe lângă informaţiile pe care le-am aflat de la liceu, am căpătat o responsabilitate puternică, prin activităţile desfăşurate aici. Experienţa Colegiului Pedagogic nu înseamnă doar formare profesională, ci înseamnă mai mult de atât, pentru că în cadrul liceului am avut posibilitatea să participăm la foarte multe proiecte, atât naţionale, cât şi europene, care ne-au lărgit orizontul de cunoaştere. Şi eu vreau să mulţumesc cadrelor didactice şi doamnei dirigintă, care a fost alături de mine pe parcursul acestui întreg proces, şi colegilor, fiindcă am învăţat unii de la alţii în cadrul practicii pedagogice şi nu e lucru puţin.”

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!