23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Rubrica realizată de profesorul Adrian Săvoiu, „Scrisori din Câmpulung”, a împlinit un an

În urmă cu un an, debuta în Evenimentul Muscelean rubrica profesorului Adrian Săvoiu, „Scrisori din Câmpulung”, constând în esenţă într-un serial în care amintirile autorului despre oameni deosebiţi, locuri speciale şi evenimente memorabile ale oraşului nostru au fost dublate de o muncă de documentare susţinută. Serialul a prins numaidecât la cititorii care au ocazia, prin intermediul scrisorilor deschise ale distinsului narator, să afle lucruri neştiute despre trecutul unui orăşel în care numărul valorilor din multe domenii de activitate a fost invers proporţional cu mărimea sa. Muscelenii pasionaţi de istorie şi, în special, istoria locală îşi îmbogăţesc cunoştinţele, ediţie după ediţie, cu amănunte interesante, unele de-a dreptul savuroase, despre persoane, personaje, personalităţi câmpulungene. Şi nu numai, căci profesorul Adrian Săvoiu a depăşit graniţele Câmpulungului şi Muscelului, aducând în prim plan valori naţionale care au avut legătură cu Câmpulungul. Fie că a fost vorba despre o perioadă petrecută în oraş – un concediu, o simplă trecere sau o şedere de ordinul anilor – fie că au avut relaţii de prietenie cu oameni ai acestor locuri. Profesorul Săvoiu vi i-a prezentat nu numai cu talent literar, ci şi cu iscusinţa unui adevărat istoric, care „sapă” adânc în trecut pentru a scoate la lumină momente preţioase care stârnesc entuziasmul amatorilor de lectură de calitate.

„Scrisori” despre oameni remarcabili
Datorită abilităţii autorului de a îmbina subiectele alese, şi-au găsit loc în cadrul rubricii învăţaţi ai Câmpulungului, cu reputaţie naţională şi internaţională, dascăli iluştri, profesionişti cu notorietate confirmată de cariera strălucită, dar şi oameni necunoscuţi, cu o poveste care merită ştiută.
De un an, profesorul Adrian Săvoiu vă povesteşte în scris istoria câmpulungenilor de altădată. Datorită istorisirilor sale captivante, vi s-au dezvăluit pe durata celor 64 de episoade: Elena Rotaru, Miss Muscel 1929, articolul cu care au debutat „Scrisorile din Câmpulung”, profesorul Marian Petry, poetul Mihai Moşandrei, profesoara Cristina Nicula, „Şeherezada Câmpulungului”, şi cartea ei, „Confesiuni în oglindă”, farmacistul Gabriel Dimitriu, savantul prof.dr. Ion Nanu-Muscel, librarul Gheorghe Vlădescu, profesorul Gheorghe Pârnuţă, mare istoric al învăţământului românesc, doctorul George Ulieru, aşa cum a fost portretizat de preotul Ion Răuţescu, colecţionarul Gheorghe Chiţa, omul cât o instituţie, povestitorul şi folcloristul Petre Ispirescu şi legătura sa cu Câmpulungul, poetul George Topârceanu, inginerul Ioan Păunescu, musceleanul care a trăit experienţa cumplită a lagărului de muncă forţată de la Canalul Dunăre – Marea Neagră, dar şi alţi musceleni care au trăit acelaşi calvar, despre care a relatat acesta (avocatul Ion Napotescu, inginerul Luca Bugheanu, Titu Jubleanu şi Benone Milea, luptătorii anticomunişti din munţi), profesorul Gheorghe Şapcaliu, călătoarea engleză Mary Adelaide Walker, prima femeie care a scris despre Câmpulung, Aurel Răuţă, personalitate a exilului românesc din Spania, istoricul Flaminiu Mârtzu, profesorul Ion Popescu-Piscu, poetul Radu Gyr, profesoara Fiora Popescu, fotograful Ioan Niculescu, profesorul şi istoricul Ion Hurdubeţiu, profesorul dr.Florin Niculescu, o victimă a războiului, lângă Odesa, în amintirea căruia a fost ridicată o troiţă în curtea Colegiului Pedagogic „Carol I”, scriitorul Tudor Opriş, profesorul Ion Şerban Ţicăloiu, Paisie Monahul, pelerinul muscelean la Ierusalim, neamul Negulicilor, Mircea Moldoveanu, şef de promoţie al Liceului „Dinicu Golescu”, Livia Maiorescu Dymsza, refugiată din Lituania la Câmpulung, profesorul Ion Popescu-Argeşel, poetul Dimitrie Nanu, eminescologul Augustin Z.N. Pop.
Ordinea în care v-am prezentat aceste nume respectă cronologia serialului fixată de autorul său care, în multe dintre cazuri, povesteşte despre oameni pe care i-a cunoscut personal. Faptul că profesorul Adrian Săvoiu a avut contact cu unele dintre personalităţile evocate dă o mai mare valoare scrierilor bazate şi pe experienţa proprie.

Poveştile din fotografii
De altfel, amintirile sale fac deliciul unor poveşti captivante ca un scenariu de film atunci când Adrian Săvoiu îi spune cititorului istoria persoanelor care apar într-o fotografie. Este adevărat că multe sunt poze de familie, dar câţi dintre noi avem atâtea amănunte păstrate în memorie despre străbunici ori despre bunici încât să umpli pagini întregi de ziar? Profesorul Săvoiu, posesorul unei memorii extraordinare, este capabil să scrie povestea amănunţită care stă în spatele unei fotografii. Astfel, i-aţi cunoscut pe membrii familiei Stănescu din Vişoi, înaintaşii săi pe linie maternă. Aţi cunoscut-o pe învăţătoarea Zoe Rotaru, bunica sa. I-aţi cunoscut părinţii, înainte de căsătorie, ca tineri profesori aflaţi într-un grup de dascăli ai Şcolii Normale Carol I”, fotografiaţi în împrejurimile Câmpulungului anului 1946. Dar i-aţi văzut şi la căsătorie pe Ileana Stănescu şi Benone Săvoiu, în mijlocul grupului de nuntaşi, într-o imagine din 1953.

Secvenţe din istoria locală, clădiri-simbol şi evocări internaţionale
Adrian Săvoiu a scris şi despre fapte şi evenimente internaţionale care au implicat numele unor locuri din zona noastră, dar şi despre secvenţe din istoria locală, cel mai probabil, neştiute de cei mai mulţi dintre cititori: cea dintâi hartă a lumii pe care apare numele oraşului Câmpulung, Mapamondul călugărului Fra Mauro (Veneţia 1459); Câmpulungul pe harta umanistului Johannes Honterus; Mănăstirea Nămăeşti, descrisă în 1854 de britanicul James Henry Skene; Judeţul Muscel în prima monografie sanitară a Ţării Româneşti; începuturile presei la Câmpulung, ceremonialul alegerii judeţului în vechiul Câmpulung, în a treia zi de Paşti; Câmpulungul – oraşul cu prima şcoală în limba română din Ţara Românească; naşterea unui simbol al Câmpulungului: Mănăstirea Negru-Vodă; înfiinţarea Şcolii Normale „Carol I”; Casa Nanilor; Mănăstirea Nămăeşti, într-o legendă culeasă de folcloristul Constantin Rădulescu-Codin; Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” – 125 de ani de funcţionare la Câmpulung.
Ce frumos a fost descrisă prietenia dintre Ion Barbu şi Mihai Moşandrei! Sau povestea de iubire dintre Alexandru şi Saşa Odobescu! Să nu uităm lucrările de care a amintit Adrian Săvoiu în cuprinsul episoadelor serialului: „Prin Câmpulung şi pe muscelele lui” – album de fotografii ale lui Nicolae Th.Ştefănescu (autori Adrian Săvoiu, Gheorghe Chiţa şi Ioan Crăciun), revista „Prietenul nostru”, condusă de folcloristul Constantin Rădulescu-Codin, şi romanul „Misterele căsătoriei” al lui C.D. Aricescu. Le-am menţionat doar pe acestea, întrucât autorul le-a dedicat câte o „Scrisoare” pe această temă, însă relatările sale despre diverse personalităţi au cuprins referiri la operele acestora, ilustrate, de multe ori, cu coperta celor mai importante lucrări.
Pentru că am amintit de ilustraţie. Atractivitatea relatărilor este amplificată de fotografii rare, aflate în colecţia personală a autorului, cărţi poştale inedite, manuscrise şi alte documente, unele purtând dedicaţii sau însemnări ale oamenilor de cultură cu care s-a intersectat traseul profesorului Adrian Săvoiu.

Amintiri personale din copilăria şi tinereţea autorului
Având o memorie mustind de informaţii interesante era păcat ca întâmplări personale din trecutul autorului să rămână ferecate în „sertarele” unei minţi excepţionale. La rugămintea redacţiei noastre, profesorul Săvoiu a acceptat să ne trimită „Scrisori” bazate pe amintirile din copilărie despre Focul lui Sumedru, despre sărbătorile de iarnă, despre boala fără leac, discomania, şi, de curând, despre poieniţa din Parcul Mirea. Însă cea mai dragă amintire a autorului, care a plăcut enorm celor care au lecturat-o, este „Jurnalul Laurei” (1981-1985), întocmit de profesoara Ileana Săvoiu în perioada în care a avut-o în grijă pe fetiţa fiului său. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!