21/04/2025

Vasilică Ceteraşu’ a cântat la vioară cu primăriţa în braţe. Instrumentistul maramureşean a făcut show cu Marian Matei şi Gina Pavel

Timp de aproape trei ore, în fiecare dintre cele trei seri cu spectacole, pe scena montată pe Stadionul Municipal au urcat artiştii naţionali de muzică populară şi uşoară: vineri, Vasilică Ceteraşu’, Mirabela Dauer şi band-ul lui Damian Drăghici, sâmbătă, Maria Constantin, Mira şi Guess Who. Spectacolul a fost complet, iar prezentarea câmpulungeanului nostru de la România TV, impecabilă! Marian Matei a fost alegerea perfectă pentru concertele ediţiei a XXII-a a Zilelor Câmpulungului, oferind publicului nu numai o introducere profesionistă a momentelor din program, ci şi un show savuros alături de primul artist invitat să cânte la Câmpulung, Vasilică Ceteraşu’. Deşi capul de afiş al serii de vineri, 22 iulie 2022, a fost recitalul trupei lui Damian Drăghici, cele mai amuzante şi gustate secvenţe au fost oferite de acest instrumentist maramureşean, care cântă cu vioara şi arcuşul în toate poziţiile.  

  • Vasilică manevrează vioara şi arcuşul din toate poziţiile

Prima parte a concertului de vineri seara a fost rezervată muzicii populare. Aflaţi pentru prima dată la Câmpulung, Vasilică Ceteraşu’ şi Amalia Ursu au oferit publicului un spectacol inedit. „Este unul dintre cele mai frumoase şi mai apreciate cupluri din zona Maramureşului.”, i-a introdus în scenă prezentatorul Marian Matei pe Vasilică Ceteraşu’ şi frumoasa lui soţie, Amalia Ursu. „Sunt din Sighetu Marmaţiei, de acolo de unde se pune harta în cui, şi vin cu un aer răcoritor din zona lor, deşi ei stau la Cluj. Au venit cu mare drag la Câmpulung, la invitaţia doamnei primar Elena Lasconi. Mă întreba Vasilică mai devreme: „Măi Mariane, găsim în public o fată, o doamnă, o domnişoară, pentru că tu ştii ce fac eu cu arcuşul? Eu cânt peste tot cu arcuşul.” L-aţi văzut în emisiuni la televizor, l-aţi văzut şi la „Nea Mărin”. Nea Mărin Barbu de la „Poftiţi pe la noi” este unul dintre cei şase naşi ai lui Vasilică Ceteraşu’.”, este introducerea făcută de Marian Matei unui recital de zile mari.

„Ne bucurăm că am ajuns la dumneavoastră, o zonă atât de frumoasă, şi vrem să mulţumim doamnei primar pentru invitaţie.”, a transmis jumătatea cuminte a duo-ului de artişti maramureşeni. Ce a urmat a lăsat publicul fără cuvinte. Instrumentistul a avut nevoie de voluntari pentru a-şi demonstra abilitatea de a cânta cu vioara şi arcuşul puse unde nici nu te gândeşti. Elena Lasconi, de pildă, a pus umărul, la propriu, la reuşita interpretării lui Vasilică Ceteraşu’, care, spre bucuria lui, a cântat la vioară cu primăriţa în braţe. Însă n-a fost acesta punctul culminant, căci, din respect pentru funcţia Elenei Lasconi, invitatul n-a ridicat pretenţii de la asistenta sa. „Chinuiţii” serii au fost prezentatorul Marian Matei şi profesoara de canto Gina Pavel, care au avut arcuşul poziţionat cum nu-şi imaginează cei care au ratat spectacolul, în timp ce Vasilică îşi făcea numărul cu vioara.

Că omul plănuieşte ceva s-a simţit din îndemnul artistului adresat doamnelor voluptuoase de a veni lângă scenă. „Doamnele cu decolteu să vină pe rândul din faţă, o să vorbim cu domnii jandarmi să vă lase să urcaţi pe scenă, ca să cântăm împreună. O să cântăm şi cu doamna primar. Aducem câteva melodii din Maramureşul istoric.”, şi-a anunţat ghiduşiile Vasilică Ceteraşu’.

În îndemnul soţiei „Arde-o, Vasilică!”, interpretul şi-a pus vioara în mişcare. Amalia i-a invitat pe spectatori să joace pe muzica lor, fiind bucuria ei şi a soţului să vadă o horă a muscelenilor lângă scenă. După 15 minute de prestaţie a Amaliei, şi-a intrat în rol Vasilică. A cântat cu vioara proptită de ceafă, cu vioara la subraţ şi arcuşul manevrat pe la spate, cu vioara lipită de latul tălpii piciorului, stând într-un picior. „N-am băut nimic.”, i-a asigurat Vasilică pe spectatori. Apoi a înfipt arcuşul într-un pantof, vioara prinzând mişcare în jos şi în sus, ca să iasă melodia. „Vă spun un secret: nu este greu să cânţi într-un picior, este mai greu să stai.”, a povestit artistul.

  • Elena Lasconi şi Liviu Iana, cu vioara pe umăr, Marian Matei, cu vioara pe cap, iar Gina Pabel, cu arcuşul în decolteu  

La mijlocul recitalului a urcat pe scenă Liviu Iana, folosit de Vasilică în timpul interpretării următorului cântec, cu vioara fixată pe umărul directorului Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. „Eu cânt cu vocea, dar uite că acum o să cânt şi cu vioara, cu Vasilică Ceteraşu’.”, a afirmat Liviu Iana. „Nici n-aţi ştiut cât de talentat sunteţi şi la vioară!”, i-a spus Amalia lui Liviu Iana. „Grupul Doruri Muscelene cântă duminică seara şi, dacă ştiam, nu luam taraful, cântam cu dumneavoastră.”, a continuat dialogul Liviu Iana.

Elena Lasconi, venită de la birou ca să salute publicul, n-a scăpat nici ea de „tortură”. Dar mai înainte i-a salutat pe câmpulungenii şi muscelenii prezenţi pe stadion. „Mă bucur foarte mult ca, după pandemie, după atâtea blocaje, să fim cu toţii împreună. Vreau să şi dansăm împreună şi vreau să mă ajutaţi în ceva ce-mi place foarte mult: „Câmpulung, te iubesc!” Expresie pe care primăriţa a rostit-o împreună cu publicul. Elena Lasconi le-a mulţumit şi muzicanţilor că au bătut atâta cale până la Câmpulung. „Să ştiţi că nu scăpaţi până nu cântaţi la vioară!”, a avertizat-o musafirul, pe care Elena Lasconi l-a anunţat: „Nu ştiu la vioară, la mandolină ştiu.”

De cântat, primăriţa a cântat, vorba vine, în braţele instrumentistului, care a manevrat vioara şi arcuşul, Elena Lasconi contribuind la reuşita piesei cu umărul. Cât a durat recitalul, Vasilică n-a prestat ca un violonist obişnuit, ci a dat frâu liber imaginaţiei interpretând cu arcuşul în mâna Amaliei sau a lui Marian Matei şi lăsând vioara să alunece pe el, cu vioara fixată pe capul lui Marian Matei, care şi-a făcut cruce văzând cât de talentat este oaspetele. A cântat şi cu arcuşul înfipt în decolteul Ginei Pavel, care a râs cât a durat piesa. De aceea îi trebuiau omului voluntare pentru un recital care a conţinut mai mult show decât folclor.

La final, invitaţii au mulţumit pentru aplauze şi le-au lansat muscelenilor invitaţia de a vizita Maramureşul. Marian Matei le-a întors invitaţia de a fi prezenţi şi în decembrie, la Festivalul de datini şi obiceiuri de sărbătorile de iarnă. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!