Proiectul Câmpulungului, de construire a unei creşe în vecinătatea sălii de sport a Colegiului Pedagogic „Carol I”, nu se mai realizează prin Compania Naţională de Investiţii, care s-a răzgândit în privinţa finanţării acestui tip de lucrări. Întrucât municipalitatea are documentaţia pregătită, o va înainta pentru obţinerea fondurilor alocate prin PNRR, program care susţine financiar asemenea lucrări. Marţi după amiază, consilierii municipali au fost solicitaţi să aprobe depunerea proiectului intitulat „Construire Creşă Medie”, pentru finanţare din fondurile alocate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Componenta 15, destinată proiectelor în educaţie, susţine „Construirea, echiparea şi operaţionalizarea a 110 creşe”. Valoarea totală a proiectului a fost apreciată la 2.807.916,02 euro, adică 13.983.421,78 lei fără TVA.
- Creşele, mutate de la CNI la PNRR, pentru atingerea planului de 110 unităţi finanţate cu bani europeni
La şedinţa de marţi după amiază, aleşilor li s-a mai cerut să fie de acord cu angajarea finanţării tuturor cheltuielilor neeligibile care asigură implementarea proiectului, aşa cum vor rezulta din documentaţiile tehnico-economice, respectiv contractul de lucrări solicitate în etapa de implementare. Proiectul despre care relatăm a fost depus la Compania Naţională de Investiţii. „În urma unor discuţii telefonice purtate astăzi, marţi, 19 iulie 2022, cu reprezentanţi ai acestei instituţii, aceştia ne-au recomandat să depunem proiectul către finanţare în cadrul PNRR. Întrucât apelul în cadrul căruia urmează a se finanţa 110 creşe este deschis până la data de 30 iulie 2022, ora 23.59, iar în prezent sunt depuse deja 79 de cereri, înaintez, în regim de urgenţă, acest proiect Consiliului Local spre aprobare.”, precizează referatul care justifică necesitatea votului solicitat Consiliului Local.
„Creşa a fost aprobată de ministrul Dezvoltării, dar cred că au avut revelaţia că nu au bani pentru aceste investiţii realizate prin C.N.I. Cum prin P.N.R.R. există, o s-o depunem la P.N.R.R. Dar pentru că noi am avut toate documentele, am trecut prin toate comisiile tehnice la Ministerul Dezvoltării şi am şi fost admişi la finanţare, o să depunem mai puţină documentaţie şi sper că putem să obţinem finanţarea.”, a precizat Elena Lasconi la dezbaterea din 19 iulie 2022.
În completarea acesteia, city-managerul Ioana Marcu spunea că sunt două motive pentru care cei de la CNI au contactat autorităţile câmpulungene şi le-au recomandat să mute proiectul pe PNRR. În primul rând, nu-şi ating target-ul de 110 creşe. „Acum o săptămână, când au luat legătura cu noi, municipalităţile care erau aprobate să depună proiecte prin CNI pentru creşe erau sub 50. Apelul se încheie la sfârşitul lunii iulie. Era o mare problemă că nu-şi îndeplineau indicatorii. Şi apoi dacă pot să plătească din bani europeni şi să nu dea bani de la ei… şi mai bine. Acum, trebuie să facem şi documentaţia specifică ghidului PNRR şi vom muta proiectul acolo, pentru finanţare.”, a afirmat administratorul public Ioana Marcu.
Pe 8 martie 2022, ministrul Cseke Attila a aprobat finanţarea pentru construcţia creşei în incinta Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. „Creşa va avea toate facilităţile prevăzute în reglementările legale: camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcţională, cabinet medical, spaţii administrative. Spaţiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puţin 10 metri pătraţi pentru fiecare copil, aşa cum prevede reglementarea legală în vigoare. Pe acoperiş se vor amenaja spaţii verzi, terase înverzite, panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară şi a avea un aport de energie verde în funcţionarea creşei. Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii. Încălzirea, respectiv răcirea clădirii se vor face prin pompe de căldură.”, a descris în rezumat proiectul primarul Elena Lasconi, care a asigurat că noua construcţie va fi eficientă din punct de vedere energetic.
Valoarea creşei de capacitate medie va funcţiona cu şase-şapte grupe, totalizând aproximativ 70 de copii. După aprobarea finanţării, pasul următor ar fi trebuit să fie procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului care va executa lucrarea. Nu se va întâmpla asta, deoarece transferarea proiectului de la un program de finanţare la altul lungeşte perioada birocratică a investiţiei. Magda BĂNCESCU