23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

S-a turnat temelia pentru noua şcoală de la Valea Măcelarului

Aşa cum a anunţat primarul Dorel Tănăsescu, la sfârşitul săptămânii trecute a fost turnată fundaţia noului corp al Şcolii Valea Măcelarului, cătunul de romi din Bughea de Jos. Noua construcţie va avea patru săli de clasă, două grupuri sanitare şi holurile aferente.
La şcoala de pe Bratia învaţă copiii de grădiniţă şi ciclul primar, iar cei de gimnaziu se duc la şcoala din centru, unde ajung cu microbuzul şcolar, după ce urcă pe jos din cătun la drumul de deasupra, din Mlăci. În Valea Măcelarului convieţuiesc circa 200 de familii, care însumează aproximativ 750 de persoane. Ca să ajute la prevenirea abandonului şcolar, de mai bine de 15 ani, Fundaţia „Viaţă şi lumină”, în parteneriat cu omologi din Suedia, derulează campanii în cătunul de romi de la Bughea de Jos. Asigură o masă caldă copiilor care frecventează conştiincios grădiniţa şi şcoala primară, iar la fiecare început de an şcolar le oferă micuţilor un ghiozdan cu rechizite.

Clădirea noii şcoli va avea patru săli de clasă şi două grupuri sanitare
Licitaţia pentru noua construcţie, care va avea doar parter, a fost lansată de administraţia locală de la Bughea de Jos în primăvara acestui an. S-a derulat prin procedura simplificată şi a avut ca şi criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut.
S-a pornit de la valoarea estimată a lucrărilor de 1.002.935,92 lei şi s-a câştigat de către o asociere de firme cu 911.377,58 lei, circa 91% din preţul aproximat. Este vorba de asocierea societăţilor din Piteşti şi Bascov, Delta Therm Instal 2000, prin Gheorghe Iorga, în calitate de lider, şi Delta Termo Construct, reprezentată de Donel Văsîi, subcontractant.
La licitaţie au mai fost şi alte trei firme ofertante, Group Concif SRL, cu sediul în Bădeni, comuna Stoeneşti, prin Sorinel Răuţoiu, Sercop ADN, din Câmpulung, reprezentată de Ion Pătrăşcan, şi Roloplast Tehnoconstruct SRL, din Piteşti, reprezentată de Alin Popa.
Prin contractul de „Construire corp Şcoala Primară (parter), Valea Măcelarului, comuna Bughea de Jos”, constructorul trebuie să realizeze două săli de clasă, fiecare de câte 33,59 metri pătraţi; o sală de activităţi de 45,60 metri pătraţi; un cabinet Informatică de 33,02 metri pătraţi; un grup sanitar pentru băieţi de 11,85 metri pătraţi şi unul pentru fete de 12,48 mp; plus circulaţii (holuri) de 24,39 metri pătraţi.
Din valoarea lucrărilor care urmează a se executa, 95% va fi folosită pentru cheltuielile cu investiţia de bază; câte 2% pentru obţinerea şi amenajarea terenului şi asigurarea utilităţilor necesare obiectivului; 1% pentru organizarea de şantier.
„Astăzi (n.r. vineri, 15 iulie), s-a turnat fundaţia la noua investiţie: „Construire corp Şcoala Primară Valea Măcelarului”, din comunitatea săracă a comunei. Mulţumesc Consiliului Judeţean Argeş pentru sprijinul acordat până în prezent şi pentru viitor.”, a scris pe Facebook primarul de la Bughea de Jos, Dorel Tănăsescu.
În februarie, anul acesta, Consiliul Judeţean Argeş a alocat pentru această investiţie 250.000 lei din taxa pe valoarea adăugată şi din cele provenite din cotele defalcate din impozitul pe venit.
Consiliul Judeţean a finanţat ridicarea unei toatele moderne la şcoala veche
În prezent, la Valea Măcelarului, copiii romi învaţă în trei săli de clasă, una este ocupată de preşcolarii de grădiniţă şi celelalte două sunt amenajate pentru cei din clasele primare.
Abia spre sfârşitul anului 2016, cu ajutorul Consiliului Judeţean, de unitatea de învăţământ au fost „lipite” un grup sanitar şi un culoar care leagă cele două clădiri ca elevii să nu iasă prin ploaie spre toaletă. Frecvenţa până la clasa a IV-a este bună la Şcoala Valea Măcelarului şi datorită Fundaţiei „Viaţă şi lumină”, care le dă micuţilor o masă consistentă pe durata anului şcolar, condiţionată de prezenţa neîntreruptă la cursuri. Din păcate, spre finalul gimnaziului, interesul pentru şcoală al copiilor din cătunul de romi se pierde, printre motivele abandonului fiind şi căsătoria. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!