37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Mozaicul lucrat de artistul Ioan Pop Prilog a fost montat pe faţada capelei de la „Flămânda”

Ieri după amiază, a fost montat pe faţada capelei Cimitirului „Flămânda” mozaicul lucrat de artistul plastic băimărean Ioan Pop Prilog, care a executat pictura la Biserica „Sfântul Nicolae”. N-a gândit rău constructul Ion Cotescu, a cărui firmă renovează ambele imobile, biserica centrală şi capela cimitirului, să apeleze la pictorul angajat în cadrul contractului finanţat din fonduri europene pentru realizarea acestui „accesoriu” de la intrare. Mozaicul din sticlă Murano, înfăţişându-l pe Iisus Hristos, a înlocuit o pictură a Maicii Domnului, degradată considerabil, din care nu se mai vedea nimic. Decoraţiunea despre care povestim este un plus adus de executantul lucrării de reabilitare a clădirii de la intrarea în cimitir, aflată în şantier din toamna trecută. Investiţia, pe care am inspectat-o şi noi astăzi, se apropie de final. Muncitorii s-au mutat în exterior, unde vor amenaja soclul clădirii şi o alee.

  • Capela cimitirului a fost reabilitată în totalitate

În momentul în care capela a intrat în operaţiunea de renovare capitală – o lucrare amplă, care a presupus reparaţia completă a interiorului şi exteriorului -, pentru angajaţii Administraţiei Cimitirului Municipal a fost adus un container şi aşa au trecut peste iarnă. Dar, din această vară, se vor muta în birouri care miros a proaspăt vopsit, dotate cu centrală electrică în locul păcătoaselor sobe instalate de la construcţia clădirii. Foarte important, după cum am aflat de la angajaţi, au scăpat de mucegai! Întregul imobil era afectat de igrasie, fapt care le-a cauzat probleme de sănătate celor care muncesc aici.

În urmă cu trei ani, când a venit director la ADP, Bogdan Pătru n-a găsit o priză în interiorul capelei. Dacă era adus un răposat într-un sicriu cu capac frigorific, angajaţii Administraţiei Cimitirului „Flămânda” ieşeau cu prelungitorul pe afară. Reabilitarea capitală a clădirii a presupus reparaţia acoperişului, care s-a executat în mandatul lui Liviu Ţâroiu, reparaţia pereţilor interiori şi exteriori, care erau plini de mucegai. „De jur împrejurul clădirii s-a făcut un dren, pentru că nu are fundaţie. N-a fost prevăzută cu fundaţie la construcţie şi, atunci, s-au făcut subzidire şi protecţie contra apei. În capela propriu-zisă a fost refăcută pictura. A fost schimbat branşamentul de curent şi s-a montat centrală electrică în locul sobei pe lemne. În exterior va fi executată o zonă de pavaj, iar soclul clădirii va fi „îmbrăcat” cu piatră şi va exista şi o proiecţie de lumină. S-au mai făcut scările la vestiarul groparilor şi un WC civilizat, cu calorifer şi chiuvetă.”, ne-a descris Bogdan Pătru investiţia care a îmbunătăţit considerabil o construcţie îmbătrânită, lipsită de cele mai elementare condiţii de lucru.

De când este el directorul ADP, a instalat camere de luat vederi în cimitir şi a extins reţeaua de iluminat public. „Chiar ieri s-au pus încă două lămpi şi încercăm să facem cât de multe.”, a încheiat Bogdan Pătru. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!