18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

„Dubioasa” modificare a proiectului bulevardului, înlocuirea asfaltului cu piatră cubică, s-a făcut cu acceptul Consiliului Local. Inclusiv al liberalilor

Pozând într-un interlocutor deschis la orice întrebare, fie tehnică, fie juridică, fie politică, fie obiectivă, fie tendenţioasă, prefectul Radu Perianu a avut momente destul de dese, la conferinţa de presă a PNL Câmpulung, în care a evitat furnizarea lămuririlor solicitate. Dacă, pentru liberalii locali, proiectul Bulevardului „Pardon” este o enigmă, după cum au încercat să pozeze în „fete mari”, delimitându-se de investiţia ale cărei date le aveau la discreţie, în schimb, pentru prefect n-are cum să funcţioneze aceeaşi scuză. El este cel care a atacat în instanţă autorizaţia de construire eliberată pentru un proiect ale cărui scăpări, tehnice sau legale, este obligat să le cunoască. Practic, carenţele proiectului generate de o autorizaţie defectuoasă sunt argumentele reclamantului la proces. În ciuda disponibilităţii la comunicare cu care a făcut paradă Perianu la începutul conferinţei de presă, acesta s-a fofilat când a fost întrebat în ce a constat modificarea proiectului fără documentaţia necesară – motivul pentru care s-a ajuns la proces -, sugerându-ne să cerem aceste explicaţii primăriţei Elena Lasconi.   

  • Prefectul, care era dispus să răspundă la orice întrebare, ne-a pus să cerem lămuriri primăriţei

Declaraţia care trădează că prefectul cunoaşte amănunte despre conţinutul proiectului câmpulungean arată astfel. „Doamna primar nu numai că n-a reparat greşelile fostului primar, dar a făcut şi dumneaei propriile greşeli. Intrând un pic pe teren tehnic, propria greşeală a doamnei primar este că a schimbat proiectul. Şi când schimbi proiectul trebuie să verifici dacă documentaţia iniţială se încadrează cu modificarea pe care vrei s-o faci la proiect. Pentru că faci nişte expertize de rezistenţă a clădirilor (…). Numai că n-a făcut decât din proprie voinţă. Domnule, nu mai vreau aşa, modific proiectul aşa.”, a afirmat Radu Perianu.

În momentul în care l-am întrebat în ce a constat modificarea unui proiect care la bază l-a avut pe cel folosit la vechiul „Kretzulescu”, prefectul, dispus să răspundă la orice neclaritate, ne-a recomandat să ne adresăm doamnei primar, pentru că ea ştie cel mai bine. Dar şi el ştie foarte bine, de vreme ce luptă să anuleze o autorizaţie de construire care n-ar mai corespunde proiectului actual, din motiv de modificări.

  • „Propria voinţă” a Elenei Lasconi a primit aprobarea Consiliului Local

Ce n-a vrut să spună prefectul este că năucitoarea modificare a proiectului era, de fapt, una consimţită de Consiliul Local, inclusiv de liberalii lui, în luna aprilie a acestui an, când s-a votat înlocuirea asfaltului pe carosabil cu piatra cubică. Asta era marea modificare, însă nu dădea bine pentru politicianul Perianu să facă publică această informaţie. Prin urmare, a „aburit” auditoriul cu expertizele de rezistenţă a clădirilor care s-ar impune când modifici un proiect.

„Propria voinţă” a Elenei Lasconi a primit aprobarea Consiliului Local la şedinţa din 12 aprilie 2022, când aleşii au consimţit să se pună piatră cubică în loc de asfalt pe stradă.

  • Bogdan David: „Eu nici măcar nu ştiu ce proiect se face pe bulevard”. Dar nici nu l-a cerut Primăriei  

În acelaşi ton de aşa-zisă necunoaştere a conţinutului proiectului s-a manifestat şi preşedintele PNL Câmpulung, Bogdan David. Acesta a susţinut, repetat, că nu cunoaşte de pe ce planuri se lucrează, dar nici n-a catadicsit să le ceară ca să se edifice.

„Nemaiştiind foarte bine ce s-a întâmplat în administraţie în ultimii doi ani, eu nici măcar nu ştiu ce proiect se face pe bulevard în momentul de faţă. Mi se părea normal şi corect ca Primăria să facă o dezbatere publică şi să prezinte proiectul care se face pe bulevard. (…) Eu n-aş fi votat nici ultimul proiect, acum trei sau patru luni, în Consiliul Local, cu „spargerea” lui, ţinând cont că finanţarea venită de la Guvern este făcută pe fostul proiect. Din punctul meu de vedere, acea finanţare nu ştiu dacă mai stă în picioare, nemaiţinând cont de hotărârea de Consiliu Local şi noul proiect care se face pe bulevard, pe care nu-l ştie nimeni, nu-l cunoaştem exact. Când faci un proiect atât de important pentru Câmpulung, îl faci public, îl ţii desenat toată ziua pe Primărie.”, a atacat făţiş David Primăria şi primarul de lipsa transparenţei.

Întrebat de ce nu l-a solicitat, preşedintele PNL Câmpulung a furnizat un răspuns hilar: „Eu n-am vrut să mă implic în zona administrativă locală a municipiului Câmpulung.”

  • Elena Lasconi: „În condiţiile în care aveţi viceprimar şi consilieri locali, mi se pare cel puţin aberantă afirmaţia „nu ştiu”

A doua zi după aceste declaraţii care confirmă destrămarea neoficială a formulei politice de la conducerea Câmpulungului, Elena Lasconi a simţit nevoia unei replici pe marginea acuzaţiilor lui Bogdan David. „Să faci o conferinţă de presă în care să spui: nu ştiu ce se construieşte acolo! Nu ştiu ce proiect este! În condiţiile în care aveţi viceprimar şi consilieri locali, mi se pare cel puţin aberantă afirmaţia „nu ştiu”. Eu nu am nimic de ascuns. Felul în care prezentaţi situaţia, cum că ar fi jumătăţi de adevăr, că poate e ceva ilegal la mijloc, că e o problemă, ceva necurat, mi se pare că dăunează foarte mult Câmpulungului. Noi nu am făcut modificări ascunse, modificările pe care le-am făcut au trecut prin Consiliu. Dumneavoastră vă luaţi după zvonuri şi după oameni care sunt plătiţi să facă aceste lucruri şi scriu pe Facebook diverse lucruri.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

Drept dovadă că proiectul n-a fost nicicând un secret al Primăriei stau fotografiile pe care ziarul nostru le-a prezentat în mod repetat în ediţia tipărită şi on-line, pentru ca oamenii să ştie cum va arăta bulevardul. Şi am intrat în posesia acestor schiţe, pentru că, spre deosebire de liberali, noi le-am solicitat Primăriei, nu ne-a tras nimeni de mânecă pentru a ni le da.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!