20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Copiii învaţă îndeletniciri de altădată graţie Atelierelor Creative organizate de Etnografie

Înainte de intrarea şcolarilor în vacanţă, Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Municipal şi-a deschis încă o dată porţile pentru o sesiune de Ateliere Creative. Participarea a fost asigurată de copii mai mari şi mai mici de la unităţi şcolare din Câmpulung, Schitu Goleşti şi Stoeneşti, care s-au bucurat de sarcinile pregătite de gazde: cusături pe etamină, ţesut la ghergheful în miniatură şi pictură pe lemn. Muncă pe alese, pe care cursanţii şi instructorii lor au transformat-o într-o joacă, pe seama căreia copiii s-au ales cu câteva cunoştinţe utile. Şi cu un mic dar pentru părinţii lor, pe care n-are cum să nu-i bucure văzând că fetiţele şi băieţii capătă deprinderi în afara şcolii.

  • Nici adulţii n-au rezistat tentaţiei de a încerca acul ori pensula  

Gazdele acţiunii educative de joi, 9 iunie 2022, au fost Sanda Safta, şefa Secţiei de Etnografie, şi colegii săi de la Muzeul Municipal, Livia Pitulan şi Ion Fuscel şi două colaboratoare apropiate, Raluca Drăghici, de la Asociaţia „Historia Renascita”, şi Ioana Darie, de la Castrul Roman Jidova. Cum n-a stricat un ochi în plus, s-au învârtit printre copii, cu sfaturi şi o mână de ajutor, Carmen Bârloiu, coordonatorul clubului LEO Câmpulung, şi Alexandru Oprea, directorul Muzeul Municipal. Cei doi s-au ocupat şi de pregătirea decorului pentru piesa de teatru de păpuşi oferit participanţilor la Atelierele Creative.

Veselie mare la evenimentul de ieri, de la Etnografie, unde, nici ca adult, nu rezistai tentaţiei de a încerca ustensilele de pe mesele de lucru, în aşteptarea copiilor. Şcolarii au avut de ales între a coase pe bucăţi de etamină motive specifice Muscelului sau, dacă au avut alte idei, le-au putut da o formă cu acul şi aţa pe materialul nelipsit la orele de „lucru manual” de altădată. Altă activitate propusă: covoraşe din lână ţesute la gherghef, care i-au tentat pe copii parcă mai mult decât cusutul. Şi o a treia provocare căreia i-au dat curs cei mai mulţi: decorarea prin pictură a unei cămăşi femeieşti confecţionată dintr-un şablon de lemn de mică dimensiune. Cam cât podul palmei unui adult.

Au fost copii care le-au încercat pe toate, sub supravegherea gazdelor de la Muzeu şi a ajutoarelor lor. Au fost beneficiarii acţiunii propuse de Secţia de Etnografie copiii de la Şcolile Gimnaziale Schitu Goleşti şi Stoeneşti şi preşcolarii de la grădiniţa privată din Câmpulung „Fastrackids” Câmpulung. Finalul atelierelor a constat într-o reprezentaţie de teatru de păpuşi oferit de trei adolescenţi de la Clubul LEO Leolution Câmpulung, elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”.

Din nou, Etnografia bifează o acţiune reuşită, pe placul copiilor şi al dascălilor cărora le pasă, într-adevăr, ca elevii lor să ajungă să-şi cunoască trecutul prin îndeletniciri aproape dispărute din viaţa satului românesc din prezent. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!