25.5 C
Campulung Muscel
16/06/2025

Investiţia în iluminatul public a fost recepţionată. ISC a suspendat-o de trei ori, legându-se până şi de lampa montată pe un stâlp „revendicat” în mod eronat de Primăria Schitu Goleşti

Contrar neadevărurilor cu care adversarii Elenei Lasconi de la PNL au „infectat” spaţiul public, pe 22 mai 2024, a fost efectuată recepţia investiţiei de modernizare a iluminatului public al Câmpulungului. N-a spus nimeni că a mers ca unsă. Dimpotrivă, a fost suspendată de trei ori de Inspectoratul Judeţean de Construcţii Argeş, care a manifestat în relaţia cu autorităţile câmpulungene aceeaşi atitudine curioasă ca în cazul Bulevardului „Pardon”. Probabil că liberalii, care îl dirijează pe şeful ISC Argeş, au urmărit ca municipalitatea să piardă finanţarea europeană obţinută în toamna anului 2020. Altfel nu ne explicăm încercarea de a trage de timp în chestiunea recepţionării lucrării de schimbare a lămpilor de iluminat de pe stâlpi amplasaţi, poate, în urmă cu o jumătate de secol, situaţie neimputabilă administraţiei actuale. Ce a bătut cel mai tare la ochi în bănuiala că ISC Argeş face jocul politicului a fost următorul motiv de suspendare şi, pe cale de consecinţă, de amânare a recepţiei: lampă montată pe un stâlp de la marginea municipiului, despre care Primăria Schitu Goleşti a susţinut că aparţine comunei. Fals, susţin autorităţile câmpulungene, care, având dovada cadastrului, contrazic susţinerile vecinilor. Chiar şi aşa, ca să se poată face recepţia, lampa a trebuit să fie dată jos, situaţie care îi dezavantajează pe locuitorii lăsaţi în beznă, indiferent cărei localităţi aparţin.

#Şeful ISC Argeş, Florin Barbu, a cerut lămuriri şi finanţatorului ADR Sud Muntenia

Modernizarea reţelei de iluminat public a Câmpulungului, prin înlocuirea becurilor vechi, consumatoare de curent electric, cu lămpi LED a fost un proiect chinuit din capul locului. Contractul de finanţare a fost semnat de fostul primar Liviu Ţâroiu pe 24 septembrie 2020, cu trei zile înainte de alegerile locale pe care le-a pierdut. Abia pe 22 mai 2024 s-a ajuns la sfârşitul oficial al investiţiei, când s-a încheiat recepţia unei lucrări finanţate din fonduri europene în valoare de un milion de euro, cu scumpirile inerente intervenite pe parcurs, din cauza lungirii duratei realizării ei.

Au fost poticneli încă din momentul întocmirii documentaţiei care a stat la baza licitaţiei, procedură întinsă pe durata a 13 luni! Timp în care s-au cerut peste 100 de clarificări din partea participanţilor. A fost o experienţă neplăcută per ansamblu. Sfârşitul, la fel ca începutul, a lăsat un gust amar administraţiei ţinute în şah de ISC Argeş cât de mult s-a putut, pentru a se remedia ce n-a fost executat corespunzător. Acum nu contestă nimeni observaţiile obiective, dar să suspenzi de trei ori ceea ce ar fi trebuit să constituie finalul proiectului şi să te adresezi şi finanţatorului ADR Sud Muntenia, probabil, în ideea de a „sancţiona” financiar municipalitatea câmpulungeană… miroase a comandă politică.

După demersul inspectorului judeţean Florin Răzvan Barbu la ADR Sud Muntenia, Elena Lasconi s-a adresat şi ea, ca persoană fizică, aceleiaşi instituţii, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public, pentru a i se comunica dacă, de când există ADR Sud Muntenia, ISC Argeş a mai făcut o solicitare legată de vreun proiect. Şi se pare că „gheaţa a fost spartă” cu municipiul nostru, căruia Barbu îi dedică întreaga sa atenţie.

Elena Lasconi: „Primarul de la Schitu a dat adeverinţă că stâlpul este la el, în condiţiile în care noi avem cadastru. Trebuia să ne judecăm”

Despre cum a decurs procedura de recepţie a iluminatului public ne-a vorbit Carmen Bădulici, cea care a fost implicată pe întreaga durată a acestui proces anevoios. „Recepţia s-a încheiat. Au fost nişte observaţii din partea celor de la ISC în legătură cu stâlpii. Dar stâlpii erau puşi de 50 de ani, probabil, şi unii dintre ei au nimerit şi în curţile oamenilor. Însă iluminatul tot al străzii este. Au avut oarece observaţii legate de nişte cabluri, dar proiectantul i-a lămurit că, în funcţie de înălţime, de lungimea cârjei, în funcţie de celelalte reţele care sunt încă montate pe stâlpi, nu pot fi toate legate absolut la fel. Au urmărit sistemul de telegestiune şi totul este în regulă.”, a precizat aceasta.

Procesul de recepţionare, care echivalează cu preluarea investiţiei de la executant, a întâmpinat tot soiul de obstacole. „Am avut trei procese verbale de suspendare, fiecare pe alt obiect, pe altă observaţie. Cea mai nefericită observaţie a fost că despre ultimul stâlp din reţeaua noastră de iluminat, în prezent, se spune că ar face parte din UAT Schitu Goleşti, ceea ce nu este adevărat. În urmă cu multă vreme, intrarea în oraş era fix în dreptul suportului de la funicular. Ulterior, când s-au stabilit limitele, au considerat că trebuie să ia elemente naturale, nu elemente antropice.”, a mai precizat Carmen Bădulici.

Scoaterea lămpii de pe stâlpul revendicat de cei de la Schitu Goleşti a însemnat o nouă amânare a recepţiei. „Nici n-o să mai punem. Primarul de la Schitu a dat adeverinţă că este la el, în condiţiile în care noi avem cadastru. Trebuia să ne judecăm, s-o luăm de la capăt.”, a precizat Elena Lasconi de ce a cedat în chestiunea stâlpului.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!