4.6 C
Campulung Muscel
07/12/2022

Eric Sandu, premiul I la Concursul „Premiile Muzicale Dinu Lipatti”

Recitalul de excepţie în cadrul festivalului Concurs „Premiile Muzicale Dinu Lipatti” i-a adus premiul I câmpulungeanului Eric Sandu, elev în clasa a VI-a la Şcoala de Muzică.

Marţi, 31 mai 2022, la conacul familiei Lipatti de la Fundăţeanca, a avut loc premierea câştigătorilor Festivalului Concurs „Premiile Muzicale Dinu Lipatti”, a VIII-a ediţie.

Acest festival-concurs este un eveniment desfăşurat în cadrul proiectului „Muzeul Judeţean Argeş – Moştenire culturală, istorie şi continuitate” şi este o veritabilă carte de vizită a culturii argeşene.

Proiectul se află în faza de sustenabilitate şi este derulat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Argeş.

Rampă de lansare în lumea muzicii pentru numeroase tinere talente, Festivalul-Concurs „Premiile Muzicale Dinu Lipatti” continuă să-şi îndeplinească misiunea de a descoperi noi tinere speranţe ale muzicii clasice, spre a primi recunoaşterea pe care o merită şi spre care aspiră.

Laureaţii ediţiei a opta a „Premiilor Muzicale Dinu Lipatti”

Pian – instrument care l-a consacrat pe Dinu Lipatti, aşezându-l în panteonul pianiştilor de talie mondială:

 • Eric Sandu, elev în clasa a VI-a la Şcoala de Muzică din Câmpulung;
 • Lisa Ciuculescu, elevă în clasa a II-a la Şcoala Bell Music Atelier;
 • Miriam Ciuculescu, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Bell Music Atelier;
 • Cerasela Andreea Băltăreţu, elevă în clasa a VIII-a, studiază pianul la Şcoala de Arte şi Meserii Piteşti;
 • Şerban Elisei, elev în clasa a III-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”.

Vioară

 • Iris Maria Mogîlă, cea mai tânără speranţă a acestei secţiuni, elevă în clasa a III-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”;
 • Ioana Maria Dolănescu, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”;
 • Maria Ionela Gheba, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea.

Canto

 • Alexia Liceanu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”;
 • Evelina Moga, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”;
 • Izabela Maria Călina, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”.

Recitalurile tinerilor au fost acompaniate de Elena Amirkhanova, artistă refugiată din Ucraina.

Printre tinerii care au participat la concurs s-a numărat şi Ioana Maria Dolănescu, care a fost însoţită de tatăl său, celebrul interpret de muzică populară Ionuţ Dolănescu, cel care a asistat plin de emoţii la recitalul fetiţei.

Casa Memorială „Dinu Lipatti” se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş şi găzduieşte Gala Laureaţilor „Premiilor Muzicale  Dinu Lipatti”. Conacul conservă obiecte legate de viaţa şi activitatea marelui pianist şi compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape prind din nou viaţă pe parcursul Galei Laureaţilor „Premiilor Muzicale Dinu Lipatti” – şi un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Arta interpretativă a lui Dinu Lipatti a rămas un exemplu de puritate a tuşeului, expresivitate, rafinament stilistic şi nobleţe spirituală, care-l situează printre cei mai importanţi artişti ai secolului XX.

Personalitatea lui Lipatti a avut forţa de a transcende contingentul, devenind – cum unul dintre elevii săi afirma – o stea călăuzitoare, care nu va înceta vreodată să lumineze.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!