10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Pârâul din zona Ştefan cel Mare, obturat de gunoaie, va avea barieră şi la intrare, şi la ieşire

Înainte să crească abundent vegetaţia sălbatică, noi am fost pe drumeagul care urmează cursul unui fir de apă, pe lângă grădinile oamenilor din zona de case din Nordul Vişoiului. Cărăruia are intrare din strada Ştefan cel Mare şi ieşire în strada Eroilor, pe care locuieşte fostul primar Liviu Ţâroiu. Locul retras geme de gunoaie care, la reclamaţiile localnicilor, au fost strânse şi ridicate de muncitorii de la ADP, copleşiţi, însă, de un obicei păcătos al rudarilor cu căruţe, care deşartă aici molozul şi te miri ce alte resturi ridicate de la cei care plătesc un serviciu ilegal. V-am povestit, şi nu o dată, cum arată pârâul care, blocat de grămezile de deşeu greu, evident că se umflă la ploile puternice şi iese din albia lui. Şi aşa, la un moment dat, drumeagul este inundat de apa pârâiaşului şi fără perioade de precipitaţii. Aflată la explozia, urmată de incendiu, la apartamentului din Grui, Elena Lasconi a fost abordată de un cetăţean, care i-a relatat tărăşenia şi a poftit-o în zonă, ca să se convingă de proporţiile nesimţirii celor care s-au învăţat să arunce aici.

  • Vecini cu o groapă de gunoi clandestină

Câmpulungeanul care a invitat-o pe primăriţă să vadă cum îşi bat unii joc de vecinătatea grădinilor lor i-a atras atenţia că nu este încălţată corespunzător, chit că Elena Lasconi purta pantofi sport, ca pentru o zi pe teren. Poteca este „pavată” cu mizerie, plus că, după câţiva zeci de metri de înaintat, pământul este înmuiat de apa revărsată peste calea de acces străbătută preponderent de căruţe. Exclus de maşini, care n-ar avea loc pe drumul îngust decât pe o porţiune de câţiva metri, la intrare.

Ce s-a aruncat pe malurile pârului este mascat de tufişurile de buruieni crescute abundent. Locul este o sălbăticie în regulă, de care profită, după cum confirmă şi autorul sesizării, căruţaşii prestatori de servicii de ridicare a resturilor din construcţii, dar şi de mobilier, saltele, obiecte sanitare, chiar şi gunoi menajer. Este o mizerie îngrozitoare şi aşa se face mereu, după fiecare acţiune de salubritate întreprinsă de ADP-işti, care muncesc de pomană.

Asta a şi fost prima întrebare a primăriţei: cine aruncă acolo? „Sunt tot felul de căruţaşi din Nămăeşti, Valea Mare, care vin cu saci întregi de moloz, gunoi, sticle, WC-uri, chiuvete, avem de toate.”, i-a povestit cetăţeanul.

ADP a curăţat până unde a avut acces utilajul, dar drumeagul continuă încă pe atât, chiar mai bine, până la ieşirea în strada Eroilor. E o viroagă pângărită de nişte secături care nu pot fi oprite decât cu o barieră. Cetăţeanul care a făcut reclamaţia spune că este mai rău dincolo de locul în care drumul se uneşte cu pârâul, unde nu se poate pătrunde decât cu piciorul sau cu căruţa.  „Asta ar fi cea mai bună soluţie. Accesul blocat şi sus, şi jos. Aruncă încontinuu, au ajuns să arunce şi ziua în amiaza mare. Eu mi-am făcut gard în zona comună cu pârâul. De la mine de sus se vede toată mizeria. Uitaţi-vă ce este aici! I-am prins de multe ori şi au luat-o la fugă, cu căruţe, cu tot. Sunt şi periculoşi, pentru că încep să arunce cu lucruri, ca să-ţi dea în cap!”, a susţinut localnicul.

  • Oamenii cer barieră de când era Ţâroiu primar  

Dar mai înainte trebuie făcută curăţenie. „N-am putea să mobilizăm toată strada să facă curăţenie?”, a fost nedumerirea Elenei Lasconi. Şi mai înainte de toate acţiunile propuse, cu sau fără implicarea cetăţenilor de pe stradă, trebuie întreprinsă o verificare a statutului juridic al terenului. Căci, dacă se dovedeşte că este privat, Primăria şi ADP n-au ce căuta pe el.

„De ani de zile, Ţâroiu mi-a promis că pune barieră! Pe mine mă cunoştea foarte bine, căci mi-a fost şef de secţie. Eu am fost maistru.”, s-a plâns alt localnic. „Eu l-am abordat pe domnul Ţâroiu oriunde am avut posibilitatea pentru situaţia acestui pârâu. Din păcate, nu s-a făcut mare lucru.”, a adăugat vecinul acestuia. Adică nu s-a făcut nimic, căci dacă barierele erau montate, aveau linişte vecinii pârâului.

La o constatare din ochi a cantităţii pe care o are de ridicat şi predat, la staţia din Grui, operatorului Financiar Urban, directorul ADP, Bogdan Pătru, a estimat o cheltuială din bugetul serviciului public de 7.000-8.000 de lei. Bani pe care noi toţi îi plătim, din buzunarul nostru.

Barierele nu-i vor incomoda pe localnici, căci nimeni n-are acces la proprietate din pârâu. Aşa că n-are de ce să mai rămână deschis drumeagul de care nu se servesc decât etnicii de la comune cu căruţe. „Noi avem proprietăţile comune cu o groapă de gunoi!”, au conchis oamenii.

Sesizarea Gărzii de Mediu ar însemna o amendă zdravănă aplicată Primăriei, în cazul în care se dovedeşte că zona ticsită de gunoaie este proprietate publică. Iar amenda se plăteşte, fireşte, din taxele şi impozitele noastre.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!