4.6 C
Campulung Muscel
07/12/2022

Primăria Câmpulung nu este interesată să cumpere Casa „Oprea Iorgulescu”. Preţul cerut de proprietar: 260.000 euro

În condiţiile în care bugetul local nu permite achiziţia unor imobile ai căror proprietari sunt interesaţi să vândă, municipalitatea a fost pusă din nou în situaţia de a nu-şi exercita dreptul de întâietate la cumpărarea unei clădiri cu statut de monument istoric. Într-o asemenea situaţie, deţinătorul construcţiei este obligat să întrebe mai întâi autorităţile centrale, apoi pe cele locale dacă sunt sau nu interesate să cumpere. Abia după răspunsul acestora, în caz de refuz, poate continua tranzacţia cu cei interesaţi. În cazul de faţă, rămâne de văzut cui trezeşte interesul superba proprietate pe care îţi pică ochii odată intrat în centrul municipiului, care se deschide cu Vila „Oprea Iorgulescu”, una dintre cele mai frumoase case din oraş.   

  • Primăria, care are de achiziţionat în acest an parterul Casei de Cultură, nu-şi permite să cumpere Vila „Iorgulescu”

Declinarea ofertei proprietarului nu se putea face decât prin hotărâre a Consiliului Local. Subiectul hotărârii: Consiliul Local nu îşi exercită dreptul de preemţiune pentru imobilul din strada Negru Vodă, nr.93. Proprietatea cunoscută sub numele Casa „Oprea Iorgulescu” este compusă dintr-un teren „curţi-construcţii”, de 880 metri pătraţi, şi vila cu o suprafaţă desfăşurată de 525,35 metri pătraţi, cu un regim de înălţime demisol plus parter.

Construcţia, cu suprafaţă construită de 378,70 metri pătraţi, are la demisol două camere, şase birouri, patru holuri, patru grupuri sanitare, având suprafaţa utilă de 269,50 metri pătraţi, şi la parter, două camere, şapte birouri, patru holuri, casa scării, având suprafaţa utilă de 255,85 metri pătraţi, şi terasă cu suprafaţa utilă de 12,75 metri pătraţi. Imobilul este monument istoric, situat în situl urban „Oraşul istoric Câmpulung”.

Hotărârea adoptată pe 28 aprilie 2022 prevede că municipalitatea nu apelează la dreptul său de a avea prioritate la cumpărare, fiind vorba despre o clădire amplasată în centrul protejat. Primăria nu-şi permite preţul cerut de vânzător, 260.000 euro, comparabil cu achiziţia aflată pe lista de „cumpărături” a acestui an a autorităţilor care se pregătesc de întregirea proprietăţii la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.

La jumătatea lunii trecute, Valeriu Sitaru, proprietarul clădirii, a trimis administraţiei locale o înştiinţare privitoare la intenţia de  a o vinde. Totodată, el a cerut destinatarului să-i comunice dacă Primăria Câmpulung sau serviciile sale deconcentrate îşi exercită dreptul de preemţiune. Proprietarul splendidei vile din vecinătatea Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” o deţine din toamna anului 2007.

Înaintea Primăriei şi-a manifestat dezinteresul de a cumpăra Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş. În aceste condiţii, potrivit legii, se transferă dreptul de preemţiune al statului către autorităţile publice locale. Consiliul Local nu poate susţine financiar această investiţie neprevăzută, prin urmare, îi lasă proprietarului opţiunea de a o vinde cui doreşte s-o cumpere. Vă amintim că multe dintre imobile aflate în administrarea Primăriei Câmpulung sunt în stadiul de ruină: Şcolile Mărcuş, Valea Româneştilor şi Chilii, pentru că instituţia n-are bani de reabilitarea lor şi nici nu s-a arătat nimeni interesat să le concesioneze. În aceeaşi situaţie se află Căminul Cultural Vişoi. În schimb, cel din Valea Româneştilor a fost salvat prin ivirea unui întreprinzător interesat să-l ia şi să facă ceva cu el. Mai este fosta Şcoală 6, pentru care are planuri Primăria, dar numai după ce obţine fonduri europene. Hotelul Regal, de asemenea, partea care aparţine Câmpulungului. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!