Cristina Chiriac şi Nicoleta Munteanu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, au fost, săptămâna trecută, invitatele directoarei Magdalena Dorcioman şi ale elevilor Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”. Întâlnirea fondatoarei brandului „Flori de ie” cu adolescenţii a avut loc la două zile distanţă de momentul în care aceştia au marcat Ziua Naţională a Educaţiei Financiare. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor i-a ajutat să înţeleagă mai bine conceptul, oferindu-le o modernă lecţie de educaţie antreprenorială, dublată de o lecţie de viaţă. De altfel, copiii au recunoscut că mai mult decât materiile pe care le studiază la liceu, educaţia antreprenorială şi educaţia financiară, i-ar atrage povestea de viaţă antreprenorială. Şi că astfel de ore ar deveni mai atractive dacă în faţa lor ar apărea antreprenori cu state vechi, care să le vorbească, de exemplu, despre planul de afaceri întocmit pentru companiile lor. Unul dintre motivele care au adus-o pe Cristina Chiriac, un veritabil „Cetăţean de Onoare” al Câmpulungului, în faţa liceenilor de la „Dinicu Golescu”, îl constituie faptul că a conştientizat că, pe bază de voluntariat, poate contribui la îmbunătăţirea a ceea ce lipseşte sistemului educaţional din România. Departe de a fi unul perfect.
„Am tras pe rupte, de dimineaţă, de la şapte, până la unsprezece noaptea. Fără sâmbătă, fără duminică, fără concedii”
Dialogul purtat în amfiteatrul colegiului i-a antrenat pe copii, invitaţi să-şi împărtăşească experienţele de oameni de afaceri, căci unii au început să facă bani din adolescenţă, fie din tranzacţii comerciale, fie din talentul lor artistic. Chiar dacă Cristina Chiriac a punctat faptul că scopul discuţiei şi scopul în viaţă al fiecăruia nu-l constituie transformarea tuturor în antreprenori, totuşi, elevii au fost curioşi să afle cum şi în cât timp poţi atinge succesul. Şi ce stă la baza lui. „Pasiunea este principalul motor pentru a-ţi descoperi vocaţia.”, le-a răspuns Cristina Chiriac. Condiţia, însă, nu este suficientă. „Totul se bazează pe muncă, perseverenţă, inovaţie, curaj şi abia apoi vin rezultatele.”, a mai spus aceasta.
Având în faţa lor o personalitate cu un discurs plăcut şi facil, liceenii şi-au provocat musafira să le împărtăşească experienţa ei de femeie de succes. Care a fost prima idee şi cum a fructificat-o într-o afacere?, au vrut să ştie tinerii. „Foarte bună provocarea!”, a admirat aceasta interesul adolescenţilor care au umplut sala amfiteatrului ca să asculte o poveste captivantă.
„Sunt absolvent de Ştiinţe Economice, pentru că mă pliam pe profil economic. Când am terminat facultatea, pentru că aveam nevoie de bani – banii pe care mi-i trimiteau ai mei erau insuficienţi -, am început să muncesc mai mult. Din salariile părinţilor nu puteam să-mi permit foarte multe. Atunci, singura soluţie era să muncesc şi să muncesc corect. Aşa eram educată. Mi-am făcut o firmă de consultanţă şi, la 26 de ani, am devenit cel mai tânăr expert contabil din România, după ce, la 24 de ani, m-am angajat pe o funcţie de conducere în domeniul economic, la o multinaţională din Bucureşti. Am tras pe rupte, efectiv, de dimineaţă, de la şapte, până la unsprezece noaptea. Am muncit non-stop, fără sâmbătă, fără duminică, fără concedii, ca să pot să acumulez experienţă, să învăţ de la cei mai buni. Aşa am ajuns să-mi fac firma de consultanţă. După un an, am reuşit să-mi cumpăr prima maşină. După doi ani, am reuşit să-mi cumpăr o casă, apoi au urmat vacanţele. Pe vremea aceea, nu existau instrumente de social media şi a fost cea mai tradiţională reclamă care funcţionează şi la ora actuală, din gură în gură. Adică un client te recomandă altui client. Am ajuns, la un moment dat, să ţin evidenţe contabile şi să fac expertize contabile pentru 50 de companii. Nu mai puteam să fac singură acest lucru, am angajat nişte oameni şi am devenit antreprenor fără să ştiu, fără să-mi propun, doar din dorinţa de a trăi mai bine.”, le-a povestit copiilor Cristina Chiriac.
În patru din cei şapte ani de existenţă, „Florile de ie” au colindat lumea largă
Ajungând la un confort financiar, a studiat şi mai mult şi a urmat cursurile de auditor financiar, consultant fiscal, obţinând cam toate acreditările în domeniul economic. Nu s-a oprit aici şi a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Juridice, două mastere în domeniile juridic şi economic. „Cred în continuare în educaţia continuă şi cred că de acolo vine cea mai mare inspiraţie pe care o am.”, a mai spus invitata liceenilor.
„M-am gândit că ar fi bine să încerc să reglez foarte multe dintre derapajele legislative pe care le sesizam. În momentul în care ajungi profesionist, vezi anumite lucruri şi te gândeşti că, dacă toată lumea stă pe bară, atunci, ele nu se vor mai corecta niciodată în această ţară. Am intrat în sistemul public de administraţie, de unde am ieşit nici „şifonată”, nici supărată, ci dezamăgită, pentru că n-am putut să schimb mare lucru. Asta nu pentru că nu eram bine pregătită, ci pentru că, pe lângă ştiinţă economică, îţi trebuie şi voinţă politică pentru a schimba ceva în ţara aceasta.”, a mărturisit Cristina Chiriac.
Între timp, a finalizat doctoratul în Ştiinţe Economice la Academia Română şi s-a pus pe scris, gândindu-se că poate să lase generaţiilor viitoare ceva din cunoştinţele pe care le-a acumulat timp de 20 de ani. „M-am apucat de ceva ce n-am crezut niciodată în viaţa mea că voi face. Asta pentru că n-a fost cineva lângă mine care să mă ajute să-mi descopăr pasiunile. Ai mei erau prea ocupaţi să muncească, să întreţină casa şi să asigure tot ceea ce însemnau necesităţile de zi cu zi. M-am apucat de industria creativă: să fac ii. Nu le cos eu. N-am habar să cos şi nici n-aş avea timp. Nu le inventez, ci, pur şi simplu, dintr-o provocare, la o conferinţă pe teme economice, o doamnă m-a văzut îmbrăcată într-o ie veche şi m-a întrebat: „Doamna Chiriac, dacă sunteţi faimoasă şi deşteaptă şi promovaţi antreprenoriatul, de ce nu faceţi un business pe acest segment, astfel încât să ne şi demonstraţi că sunteţi capabilă să puneţi în practică principiile despre care vorbiţi. Cu alte cuvinte, să faceţi din nimic un bici care să plesnească şi să se ducă renumele iei româneşti în toată lumea.”, a continuat relatarea unei câmpulungence de succes.
„De la această provocare au trecut şapte ani de existenţă a „Flori de ie”. În ultimii patru ani, am bătut lumea în lung şi-n lat, în sensul că am ajuns la Shanghai, Moscova, Viena, la Paris de trei ori, la Londra, de şase ori, New York, Dubai, în Emirate, nu cred că mai există colţişor în această ţară în care n-am fost. Am fost un Cuba, unde oamenii n-au auzit de ia românească, dar am avut curajul s-o duc acolo de 1 Decembrie.”, este povestea pe scurt a „Florilor de ie”, care, pe 24 iunie, de Ziua Iei, se întorc la Paris.
„Când nimeni nu vă mai acordă încredere, să aveţi curaj şi să credeţi în voi în continuare”
Provocările continuă să vină, din Croaţia, din Polonia, din toate ţările Uniunii Europene. „Cred în continuare că, dacă există pasiune, poţi să faci, într-adevăr, din nimic un bici care să trosnească şi care să aibă şi sclipici. Tot ce pot să vă spun este să credeţi în voi şi când nimeni, nici măcar ai voştri, nu vă mai creditează cu încredere, nu pentru că nu vă mai iubesc, ci pentru că ei cred că le ştiu foarte bine, să aveţi curaj şi să credeţi în voi în continuare. În ciuda tuturor! Eu sunt exemplul că, în ciuda a tot ceea ce mi s-a spus în această viaţă – şi n-am avut un parcurs lin -, am continuat să lupt pentru ceea ce cred că pot să fac şi o voi face în continuare. Până în ultima zi a vieţii mele. Cred cu tărie că, indiferent cât de greu ar fi, poţi să-ţi îndeplineşti visul.”, a afirmat la final Cristina Chiriac.
Ea le-a recomandat elevilor şi, în special, celor aflaţi în clasele a XI-a şi a XII-a să se gândească sincer şi sigur ce vor să facă în viaţă. „Am fost şi eu ca voi şi mi-am dorit să fiu aici. A trebuit să muncesc. Dar, cu toate acestea, trebuie să mărturisesc că erau multe lucruri pe care eu gândeam că aş fi putut să le fac altfel. În funcţie de pasiunile voastre, după ce le-aţi identificat, doar canalizându-vă energia pe acel segment, puteţi să construiţi ceva, fie că vorbim de carieră profesională sau un drum în antreprenoriat. Cei care pot să identifice care sunt pasiunile voastre sunteţi voi. Căutaţi adânc în voi cum vreţi să porniţi pe acest drum al antreprenoriatului.”, a încheiat Cristina Chiriac. Magda BĂNCESCU