10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

73 din cei 76 de tei de pe bulevard vor fi tăiaţi, fiind afectaţi de şantier. În locul lor se vor planta 82 de tei şi castani ornamentali

„Se pare că sunt unul dintre puţinii oamenii care îşi asumă lucrurile grele şi importante în oraşul nostru.”, astfel şi-a început conferinţa de presă, de astăzi, primăriţa Elena Lasconi. Lucrul greu şi important pe care îl avea de comunicat era următorul: din cei 76 de tei de pe bulevard trebuie tăiaţi 73. „Aceasta este vestea proastă, este o poveste cu final aşteptat, pentru că doar un visător ar fi putut să creadă că un proiect care se face cu îngroparea cablurilor electrice, cu atâtea săpături pe bulevard, nu va afecta aceşti tei.”, este motivul pentru care şefa Executivului se află într-o situaţie ingrată, care va stârni, cu siguranţă, reacţii nepopulare, aşa cum s-a întâmplat când, în timpul primarului Călin Andrei, s-a defrişat Grădina Publică. Pomii de pe Bulevardul „Pardon” vor fi sacrificaţi cu toate documentele pe care le putea obţine Primăria: avizele, aprobările şi concluziile Agenţiei de Mediu şi ale Autorităţii Naţionale Fitosanitare – Oficiul Judeţean Argeş. „Stare fitosanitară necorespunzătoare”, este „diagnosticul” specialiştilor care mai bine îi scot acum decât după încheierea investiţiei.

 

„În locul lor vom planta 46 de tei şi 36 de castani ornamentali”

Tăierea arborilor se va produce în această săptămână. „Este o decizie grea pe care mi-o asum, aşa cum îmi asum tot ce fac. Nu pot să-mi bat joc de bani şi să acţionez ca un politician, să terminăm bulevardul şi să ne trezim că se vor usca toţi după ce am băgat acolo peste 8 milioane de lei. În locul lor vom planta 46 de tei şi 36 de castani ornamentali.”, a afirmat Elena Lasconi, căreia i s-a recomandat castanul, deoarece, la începuturile sale, Bulevardul „Pardon” a fost flancat de castani.

Expozeul primăriţei a fost însoţit de fotografii din perioada interbelică, în care se văd castanii de-o parte şi de alta a aleii centrale. Într-o imagine din anii ’50, se observă tei proaspăt plantaţi pe bulevard, aşadar, iată care este vârsta pomilor afectaţi în plus de şantierul în desfăşurare de mai bine de un an şi jumătate. „Vreme de 30 de ani, a fost lăsat în paragină şi am preluat acest bulevard decopertat şi fără sursă de finanţare. Am făcut rost de bani ca să îl terminăm, era un banal proiect de asfaltare. În prezent, avem toate avizele şi toate documentele în regulă, ca să putem executa acest tronson de bulevard. Partea bună este că, la final, vor fi şi aliniaţi. Vom avea şi stâlpii de iluminat aliniaţi, pentru că altfel ar fi trebuit să-i punem cumva în zig-zag şi era un pic mai complicat. Mi s-a recomandat ca şi cei trei tei să-i relocăm, dar nu am fost de acord. Sunt trei tei tineri, pe care vreau să-i păstrăm neapărat.”, a mai spus Elena Lasconi.

Cei 82 de arbori care îi vor înlocui pe cei necorespunzători, potrivit adresei primite de la Autoritatea Fitosanitară, reprezintă o donaţie din partea firmelor care onorează contractul.

 

În două-trei săptămâni, vor fi replantaţi pomi cu o înălţime de 4 metri 

Pomii care îi vor înlocui pe actualii vor avea o înălţime de 4 metri şi 20 centimetri diametrul. „Nu vor fi nişte pomi subţirei. Vor fi aduşi în ghivece mari şi vor avea o garanţie de doi ani. Important este să se prindă. Oricum, vor fi mai mulţi tei decât castani şi vor arăta foarte frumos. Mie îmi pare foarte rău că am ajuns aici, dar era cu final aşteptat toată această situaţie. Pe lângă faptul că au fost afectaţi de operaţiunile de construcţie a bulevardului, sunt şi bolnavi.”, a precizat şefa Executivului.

Starea arborilor de pe bulevard va fi monitorizată în baza unei colaborări cu Autoritatea Fitosanitară, pentru a li se face tratamentele anuale necesare. „Fiind vorba despre emblema oraşului, aşa ar fi trebuit să se întâmple până acum. Să ai tratamentele făcute la tot ce ai pe bulevard.”, a mai spus Elena Lasconi.

Iniţial era vorba despre 16 arbori sacrificaţi. „Cei 16 au fost marcaţi în baza unui studiu fitosanitar făcut anul trecut. Între timp, noi i-am adus din nou, spre reevaluare, şi au constatat că doar trei mai pot fi salvaţi. Într-un an, au murit încă 56 de pomi. Dacă nu aveam atâtea piedici, lucrările s-ar fi derulat mai repede. Am avut foarte multe reclamaţii, în principal, din partea doamnei Anca Coşa, care ne-a blocat lucrările foarte mult timp şi, într-un an, au mai murit 56 de copaci.”, a completat arhitectul şeg Mădălina Zăgărin.

În două-trei săptămâni vor fi plantaţi pomii cei noi. „Eu mi-aş fi dorit să tăiem şi să plantăm, dar nu se poate. Trebuie tăiaţi la un metru, după care cu topoarele şi cu drujbele trebuie venit de jur împrejur ca să se poată scoate butura. Nu va fi o problemă dacă rămân ramificaţiile rădăcinilor, căci ele se duc până în Grădina Publică. Dacă am încerca să scoatem toate rădăcinile, am strica tot ce s-a făcut până acum. Important este, ca să nu iasă lăstari, să tăiem foarte bine de jur împrejurul buturii. Acestea sunt veştile, sper să înţelegeţi. Este o decizie sensibilă, grea, aşa cum am avut-o şi pe cea cu garajele.”, a încheiat primăriţa Lasconi.

„Noi am trăit o durere să constatăm că nu mai pot fi salvaţi. Dacă nu s-ar fi prelungit atât de mult, dacă nu am fi avut atâtea piedici, poate fi am reuşit să ne limităm la cei 16. Oamenii poate ar trebui să înţeleagă că este important să terminăm repede nu numai din punct de vedere estetic, ci chiar mor pomi, se întâmplă lucruri rele şi să nu ne mai pună piedici.”, este apelul arhitectului şef Mădălina Zăgărin de a se pune capăt sesizărilor ca să se poată încheia o lucrare întârziată destul.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!