- Cu toate atenţionările pompierilor de evitare a aprinderii vegetaţiei uscate, mai ales în condiţii de vânt puternic, care se menţine de mai multe zile, muscelenii continuă să dea foc resturilor vegetale.
În ultimele zile, pompierii argeşeni au gestionat peste 200 de misiuni pe teritoriul judeţului, cele mai semnificative fiind cele în care au fost nevoiţi să lucreze cu orele la lichidarea incendiilor puse intenţionat pentru mistuirea vegetaţiei uscate. Au fost date şi sancţiuni pentru provocarea arderilor, care n-au mai putut fi gestionate de cei care le-au generat, dar tot se mai găsesc inconştienţi care continuă să aprindă miriştea.
Un incident nefericit a fost sâmbătă, 26 martie, la Godeni, acolo unde, de la o pajişte, flăcările s-au extins la pădure. A ars pe un deal în zona „La sălcii”, undeva în apropierea Primăriei din localitate.
În acţiunile lor, militarii sunt ajutaţi de localnici şi personalul de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi Ocoalelor Silvice să oprească extinderea flăcărilor. După multe zile de luptă cu flăcările, militarii sunt epuizaţi fizic.
În Muscel, au fost generate foarte multe incendii
Arderile de vegetaţie au avut loc la: - Boteni, unde au ars aproximativ 150 de hectare;
- Bălileşti, unde au fost mistuiţi 7.000 metri pătraţi;
- Hârtieşti, unde a ars vegetaţia pe 6.000 metri pătraţi;
- Davideşti, unde flăcările s-au extins pe 250 metri pătraţi;
- Berevoești, cu 2,5 hectare distruse;
- Câmpulung, unde s-au aprins 4 hectare;
- Cetăţeni, cu circa 25 hectare arse;
- Mihăeşti, unde, în două focare au ars aproximativ 10 hectare;
- Schitu Goleşti, unde incendiul s-a extins pe 7.000 metri pătraţi, în două locaţii;
- Albeşti de Muscel, Aninoasa, Mioarele, Ţiţeşti, Vultureşti şi Poienarii de Muscel.
- Godeni, unde, pe lângă resturile de vegetaţie uscată, flăcările au afectat o construcţie de aproximativ 80 metri pătraţi, iar în alte două focare, flăcările se îndreptau spre calea ferată. La incendiul de vegetaţie din Godeni a fost aplicată şi o amendă de 2.500 lei.
Vă reamintim, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele fapte: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Adrian TĂNASE
Articolul precedent
Articolul următor