11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Încă o condamnare la închisoare pentru Ion Năftănăilă. Fostul primar va sta cinci ani în spatele gratiilor

Astăzi, 18 martie 2022, Tribunalul Argeş s-a pronunţat în procesul de corupţie prin care fostul primar de la Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, a fost judecat alături de Ion Bodea, contabil şef al Primăriei Albeştii de Muscel, şi Eftimie Ionescu, administrator al unei societăţi comerciale. Condamnarea de astăzi pentru consilierul local PSD, funcţia deţinută de Năftănăilă înainte de încarcerarea sa, la sfârşitul anului trecut, arată astfel: 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (16 acte materiale), plus un an închisoare pentru complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi în stare de recidivă postcondamnatorie.

Instanţa i-a contopit pedeapsa principală de 3 ani şi 6 luni închisoare şi cea complementară a interzicerii executării drepturilor prevăzute de lege, pe o durată de 5 ani, cu pedepsele principale şi complementare aplicate lui Ion Năftănăilă prin mai vechea sa condamnare din 2014, de fraudare a fondurilor APIA, de trei ani cu suspendare, la acel moment. Astfel, politicianului i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare, sporită cu 6 luni închisoare, în final rezultând 4 ani închisoare şi 5 ani, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor.

La aceşti 4 ani i s-a adăugat un an. În total, inculpatul Ion Năftănăilă urmează să execute pedeapsa rezultantă principală de 5 ani închisoare, în regim de detenţie. Ceilalţi doi inculpaţi, Eftimie Ionescu şi Ion Bodea, au primit condamnări la pedeapsa închisorii de 3 ani cu suspendare.

În ceea ce priveşte acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Comuna Albeştii de Muscel, Tribunalul Argeş a obligat, în solidar, pe inculpaţii Ion Năftănăilă şi Eftimie Ionescu la plata către partea civilă a sumei de 462.737,90 lei, din care în limita sumei de 127.751,34 lei, în solidar şi cu inculpatul Ion Bodea, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale aferente, datorată – atât în ceea ce priveşte suma de 462.737,90 lei, cât şi în ceea ce priveşte suma de 127.751,34 lei – de la data de 23 noiembrie 2012 (data efectuării ultimei plăţi către SC EFTIMEX GRUP SRL) şi până la achitarea integrală a debitului principal.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Ion Năftănăilă că, în perioada 2006-2012, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii şi executării unui contract de execuţie de lucrări şi plăţilor efectuate către societatea administrată de inculpatul Ionescu Eftimie, în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei Albeştii de Muscel. Primarul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, plăţile respective fiind făcute fără niciun fel de documente justificative sau pe baza unor situaţii de lucrări, borderouri, centralizatoare cu menţiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care, în fapt, nu au fost realizate. Primăriei i-a fost cauzat un prejudiciu de 650.902 lei.

În ediţia tipărită de marţi, 22 martie 2022, vom prezenta pe larg condamnările aplicate celor trei. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!